一個A0毒L和O4女神的故事 (6)

633 回覆
64 Like 12 Dislike
你就好啦有得wfh
如果我可以嘅話
出文都出得快啲

Btw, 寫還寫
唔好寫賀叔啦

edan忍耐力好好
我都想佢有個好嘅結局
由第一個post開始追,終於live咗!!!
康仔個故事睇到我有幾次想棄故

到宜家呢個番外,係justin身上望到自己影子
好耐冇入嚟 一次過睇Edan篇野 樓主係咪好憎毒撚永遠都寫佢地俾女玩/誤會Edan好慘 真係連環錯愛
我自己咁睇。
佢之前都好唔中意King 做自走炮,即係Rachel有同佢講前任偷食搵sp 啦

既然女友未準備好,你係咁chur佢,最後咪係交功課。難聽啲講,對Rachel嚟講,同你做愛就當被鬼壓嘅時候,無靈魂同感情嘅性愛,Edan真係咁想要咩

特別係人地收到你明示暗示都係拒絕,可能係對方對呢方面有啲創傷。真係忍唔到咪分手。
睇完樓豬文
發現原來無人愛自己係一件幸福嘅事

一個人原來都可以盡興 少咗好多依啲煩惱
屌你樓豬
本身諗住寫到Edan係碌木,我行我素,然後幫Rachel加啲黑暗面,鋪陳Rachel少少嘅過去。
最後兩個都驅走對方深埋心底嘅陰影,兩個人真正互相理解。

樓豬而家調返轉,寫到Rachel咁陽光會搞到我沉船

Lm
番外篇 - 感受三十七度的體溫 (20)

一幕幕跟Edan之間的往事,Rachel鉅細無遺地回憶起來。

明明自己是非常喜愛Edan所送的水晶手機殼,為何當時會因為風筒被摔跌,而冷待了它?

就是這種模稜兩可、糾纏不清的心結,令她當日作出了錯誤的決定。

Rachel拿出手機,並將之翻轉。那個已經被Edan摔裂的電話殼,仍舊裝在Rachel的手機上。

分手那天,Edan狠狠地將那手機殼摔在地上,大部分水晶被震甩,手機殼更被一分為二。

Edan離開後,Rachel從地上慢慢拾起那破裂的手機殼,以及散滿一地的水晶粒。

回家後,她嘗試將手機殼修復。她用膠水貼好了斷裂的部分,並將大部分水晶貼回手機殼上。

驟眼望,手機殼看似回復原貌,但當中的裂痕,永遠不會消失。

現在,她望著那個被修補過的手機殼,已再忍不住,淚水不停地從眼眶裡湧出來。

她再次打電話給Edan,發現直接被轉駁至留言信箱。很明顯,Edan已關掉了手機。

她終於知道,她真真正正失去了Edan。

Edan再次來到Natalie的家。

Natalie的母親也有點驚訝,但她知道Edan最近發生了不快事,所以仍非常歡迎Edan再次到來,並樂意讓他在這裡留宿。

Edan原本想放空一晚,甚麼也不想,好好睡一覺。當然,心情並不是理性所能控制的事,不可能立即平復得到。他睡到凌晨三點,醒來後便不能再次入睡。

他坐在客廳的沙發上,望著窗外的天空,腦袋並沒有休息,仍然不斷想著這數天所經歷的事。

「你瞓唔著呀?」Natalie從睡房步出客廳,循例問問Edan是否睡不著。

「係呀,希望過多一陣會瞓得返啦!」

Natalie坐在Edan旁邊,沒有再次說話。二人迎來了數分鐘的寧靜。

其實,Edan心裡有點兒緊張。現在與他只有兩尺之隔的人,極有可能仍喜歡著自己,而這個人也曾是自己喜歡過的人。

Natalie也是。今晚的心情跟昨日是完全不同,因昨日Edan並未知道她仍喜歡著自己。

「其實,我係好珍惜我哋三個之間嘅友誼。」Natalie打破沉默。

Edan︰「你同Justin分手之後,係咪已經做唔返朋友?」

Natalie︰「以我嘅性格,係可以再見亦是朋友。但我知我哋三個唔可以再返到轉頭,只要當中出現過愛情嗰種feel,就已經去唔返以前三個一齊好開心、好無憂無慮嘅日子。」

Edan︰「我……其實我唔想見到你同Justin就咁就散,你依家真係一啲鍾意Justin嘅感覺都冇?」

Natalie︰「唔係冇,但喺我心裡面,你同Justin都有一定嘅位置。我唔可以咁自私,同佢喺埋一齊,心裡面又有你!」

Edan跟Natalie互相凝望著。Natalie終於親口承認自己仍喜歡著Edan,令Edam再也不敢與Natalie對望,立即逃避Natalie的眼神。

「所以,我依家只係想同你哋做返朋友,咁樣會舒服好多!」Natalie知道Edan現在根本不喜歡自己,立即將話題轉移回朋友的層面。

Edan︰「我只係知道,Justin根本就唔鍾意佢依家個女朋友!」

Natalie︰「你想表達啲咩?」

Edan︰「我feel到佢依家個女朋友Mia,真係好鍾意佢,不過佢根本就唔鍾意Mia,佢只係喺我面前扮恩愛。我覺得Mia好慘,佢只係做咗Justin同你分手之後嘅水泡!」

Natalie沒有追問,繼續讓Edan說下去,

Edan︰「有時我哋諗嘢真係諗得太複雜,令到我哋都錯過咗好多嘢,同時亦都不自覺咁傷害緊人!」

Natalie︰「我只係知道,timing真係好重要,有時喺錯嘅時間遇到啱嘅人,係好令人沮喪!」

Edan︰「我同你真係錯咗timing,但你同Justin唔同!」

Edan多次在言談間提及Justin和Natalie之間的關係。很明顯,他不想二人緣盡於此。

雖然現在Justin已有新戀情,但長遠下去,Mia只會承受更大的傷害。所以,阿康很想Justin跟Mia分手,並和Natalie再次走在一起。

他相信今晚Justin所講的每一句話,相信Justin由始至終都喜歡Natalie,雙方的時間根本就是恰到好處。令他們不能走在一起的唯一原因,是Edan的存在。

Natalie︰「我唔係好明你講緊啲咩!」

Edan︰「我相信佢今晚同我講過嘅嘢!你知唔知道,Justin一直都鍾意你!」

Natalie︰「『一直』嘅意思係咩?」

Edan︰「當你拒絕咗我嘅表白之後,由嗰段日子開始,Justin已經對你有好感。」

Natalie︰「冇可能,嗰陣我俾晒暗示佢,但佢冇做任何嘢。」

Edan︰「原來你唔知呢部分嘅嘢!當時Justin係因為唔想我難過,所以先冇對你作出任何表示!」

二人傾談之間,發現Natalie根本不知道,Justin在很早的時候已喜歡Natalie。當時Natalie十分喜歡Justin,Justin對Natalie也有好感,只因Justin不想好友難堪,才沒有跟Natalie作進一步的發展。

Natalie︰「天意嚟㗎,咁樣只係顯得我同佢係有緣無份!」

Edan︰「我唔係想增加你嘅煩惱,我只係好想、好想你重新去審視一下你同Justin之間嘅可能性!」

Natalie聽到Edan認真說話的模樣,立即大笑起來。

Natalie︰「你講嘢一時又咁低能,一時又咁認真,真係好難捉摸!我明你想講咩喇,但女仔諗嘢冇咁理性,只係會信當前嘅感覺。」

Edan和Natalie再次互相對望。

Edan選擇再次逃避Natalie的眼神,並說:「冇嘢喎,我只係想我地三個之間唔好再有任何誤會,唔好再有任何唔清唔楚嘅嘢!」

Natalie︰「係喇!咁,你同你女朋友點呀?」

Edan︰「我頭先諗咗好耐,我同佢都有相似嘅地方,我唔應該只係諗佢唔好嘅嘢,而忽略佢對我嘅好!」

Natalie︰「咁咪幾好囉!我係真心祝福你同你女朋友可以喺返埋一齊㗎!」

Edan選擇相信Justin所講的說話,換言之,他也相信Rachel一早知道自己心裡可能有Natalie這個人的存在。

他之前不斷怪責Rachel在意阿康的物品,認為Rachel心裡有阿康,但反過來,Rachel從來沒有怪責過他半句。而且,Rachel為了挽救這段感情,還特意學結他,目的是想在Edan面前自彈自唱他最喜歡的歌。這份心意,他實實在在感受得到。

Edan決心跟Rachel重新開始。

早上醒來,Edan開啟手機,發現Elise傳送了很多信息給他:

「哥 做乜唔覆message😡」

「仲要單剔😡
你做乜熄電話」

「好夜喇
你做乜仲唔返屋企?」

「喂
你係咪去左搵rachel呀?
我搵唔到rachel
又搵唔到你
你地攪乜呀」

「丁俊森
我命令你即刻開電話
即刻返嚟屋企😡」

Elise一連串的轟炸級信息,Edan並不感意外。他隨意覆了Elise之後,立即打電話給Rachel,可惜打了數次也打不通。

自從親眼看見Edan跟Natalie上了的士之後,Rachel心情一直未能平復。Elise找不到Edan,便不斷傳信息給Rachel,說Eden連手機也關掉了,深夜也未有返家。

Rachel相信,Edan心已死,並重投Natalie的懷抱。

再次返回家中,Rachel立即將自己鎖在睡房,並躺在睡床上。

忽然,她看見書枱上有那個東西。

剛才明明已將它丟在垃圾箱,現在卻再次重現她眼前。

沒錯,這個東西,就是阿康送給她的Dyson風筒。

「點解會咁㗎!明明已經揼咗,點解又出現返㗎!」

她立即走到父母的睡房,問他們有沒有從垃圾箱拾回風筒。

Rachel母親:「你一直都當呢個風筒係寶,我見到佢喺垃圾筒入面,以為係唔小心跌咗落去,所以咪幫你執返囉!唔講喇,夜喇,早啲瞓啦!」

返回房間後,Rachel望著風筒,顯得極度無奈。這情況猶如她永不能放下阿康一樣,阿康的陰霾就像一直纏擾著她似的。

她用力將風筒擲在地上洩憤,發出隆然巨響。她感到無可奈何,一種無力感重重壓在她的身上,伴隨又是幾行眼淚。

她再次拾起風筒,只見它被撞凹少許,但外觀上沒有任何分別,看來相當堅固。

她最終作出了一個決定。
(續)

翌日,Rachel根本沒有心情工作,所以向公司請了假。

Elise仍未放棄,一直傳送信息給Rachel,又打了數次電話,Rachel也不打算接聽,最後索性像Edan昨晚一樣,關掉了手機,乾淨俐落。

所以,Elise和Edan也找不到她。

Edan打電話給肥媽,希望肥媽可以讓Rachel跟他通話,可惜肥媽回覆Edan,Rachel今天沒有上班。

Edan立即決定前去Rachel家找她,但Rachel剛好在Edan到來前離開,二人緣慳一面。

Rachel離開後,她返回公司,但沒有上辦公室,而是坐在樓下大堂的沙發上。

Rachel︰
「阿康 我喺公司樓下大堂
你可唔可以落一落嚟
我有啲嘢想俾返你」

阿康:
「下 你唔係請左假架咩
做乜又返嚟公司」

Rachel︰
「你唔好問咁多啦
你快啲落嚟啦」

阿康:
「唉 冇你符」

阿康收到Rachel信息後,立即下樓找Rachel。

阿康:「做咩呀Rachel,隻眼做乜紅晒?你喊過嚟呀?」

Rachel︰「你唔使理我,我冇嘢!我有啲嘢想俾返你!」

Rachel將風筒歸還給阿康。

阿康:「吓,你特登返嚟公司,就係想還返個風筒俾我?」

Rachel︰「係!冇乜嘢我走先喇,下星期返嚟公司再傾啦!」

阿康:「吓,你認為我會就咁俾你走咩!你今日好唔妥呀,做咩事者你!」

Rachel︰「我唔知呀,我都唔知自己想點呀!嗚……嗚!」

Rachel在阿康面前哭泣,而且在短時間內去到一發不可收拾的地步。

當時是平日早上十一時左右,雖然未到午飯時間,但九龍灣商廈的地下大堂,仍不乏工作的人路過。Rachel的忽然哭泣,引起在場人士的注意。

看見別人的注視目光,阿康顯得一臉尷尬。他立即讓Rachel坐在沙發上,並輕拍她的背部,嘗試讓她冷靜下來。

兩分鐘過後,Rachel開始冷靜下來。

阿康:「Rachel,係咪同男友嗌交呀?」

Rachel︰「佢同我提出分手。」

阿康:「可唔可以講俾我聽係咩原因?」

Rachel︰「我唔知呀,我唔知點講!」

阿康:「OKOK,唔使夾硬講。咁,同你還返個風筒俾我又有咩關係呀!」

Rachel︰「我想還返晒所有同你有瓜葛嘅嘢俾你!」

聽到Rachel的回答,阿康開始惆悵起來。Rachel煞有介事地將這些物品歸還,她一定還有心結未完全解開。

阿康慨嘆,自己跟Rachel在情感上的關係,自一年多前、Rachel喜歡自己開始至今,仍未能完全斷絕。他們已各自開始了新戀情,但Rachel仍未將阿康這個人完全忘卻。

阿康:「你男朋友以前同你講過,你心目中有我嘅位置,佢唔會expect你會喺心裡面完全刪除我呢個人。但係點解你仲係糾結喺呢樣嘢入面?」

Rachel︰「我發覺,我重視你俾我呢個風筒,多過我男朋友送俾我嘅嘢。」
已經估到之後劇情
劇透慎點
如果係咁的話,樓主真係自己玩爛自己個故,好好哋埋個尾都唔得
之後咪寫阿康追出去同edan 講發生咩事
樓主撚完未埋尾未
Lm
又撚edan
阿康:我發現人生唔可以淨係屌過一條女,介唔介意黎返場友誼波?
慶幸仲有新讀者
謝謝支持
我冇憎呀
只不過我覺得毒撚喺情路上一定唔會好平坦者
期待樓主update Edan個樣同性格都冇阿康咁毒 會唔會考慮對Edan好啲好驚下篇就係Edan見Rachel同阿康咁close又心碎翻撻Natalie
推,樓主可唔可以新年前出多篇俾我地頂下癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞