一個A0毒L和O4女神的故事 (6)

633 回覆
64 Like 12 Dislike
文呢

近日公事繁忙
繁忙到自己甩咗P都唔知
文又未寫好
又唔得閒上來
要聽日先有文
推一下
哈哈
你哋唔講我都冇為意
(續)

自從Edan﹑Justin和Natalie在西貢海傍互相結識之後,三人迅速成為朋友。Natalie在Justin的studio裡學結他,時常叫Edan一同前來,
三人經常在studio裡渡過,相處一直很好。而Edan和Natalie二人,在Justin的輔助之下,關係也進展不少,二人共同嗜好也多,有時他們也不避嫌地結伴外出,但一直維持朋友關係。

Natalie︰「喂,過嚟俾我度一度見衫先啦!」

Edan︰「吓,你買衫俾邊個?」

Natalie︰「咪你囉,仲要問!想買啲實用嘅嘢俾你做聖誕禮物嘛!呢件好唔好睇呀?你鍾唔鍾意呀?」

Edan對於Natalie主動送衣服給自己當聖誕禮物的行徑,感到喜出望外。

Edan︰「OK呀,我鍾意呀!」

Natalie︰「咁你試上身先啦!」

Edan將衫試上身,覺得很合身,Natalie也覺得非常好看,於是決定買這件衫給Edan。

Natalie︰「可唔可以試埋呢件呀?」

Edan︰「吓,你想送多一件俾我?」

Natalie︰「唔係呀,我想送埋俾Justin呀,你同佢身型差唔多,所以想你幫手試埋喳嘛!」

當Edan知道Natalie也送相似的聖誕禮物給Justin時,心裡有些酸溜溜的感覺。當然,Edan也甘願做Natalie的人肉試身公仔。

買完衣服後,Edan跟Natalie一起前往小巴站。

這已是二人第五次單獨外出。每次跟Natalie一起,Edan都會感到很幸福,很滿足。可能習慣了這種感覺,他遲遲沒有打算跟Natalie再行前一步。

他知道Natalie並不討厭自己,也不抗拒跟自己單獨外出,但他一直看不透對方的心思。

今晚,他突然心血來潮,想跟這個他喜歡已久的對象表白。

Edan︰「Natalie,我有嘢想同你講!」

Natalie︰「咩事呀?」

Edan︰「我……Natalie,其實我鍾意咗你好耐㗎喇,你……可唔可以同我一齊呀?」

面對Edan突如其來的表白,Natalie顯得有點不知所措,遲遲未能回答Edan。

看見神情迷惘的Natalie,Edan也知自己機會渺茫,但他仍未想放棄。

Edan捉緊Natalie雙手,說:「喺呢幾個月以嚟,我同你一齊嘅時候真係好開心,我亦都感覺到你對我好好。你可唔可以俾機會我,喺以後嘅日子對返你好,可以好好咁照顧你呀?」

Natalie放開了Edan的手。

「Edan,我哋可唔可以繼續做朋友呀?」
都估到仆街樓主想煮死毒撚架啦
都冇煮死
講返啲之前發生過嘅嘢者
真係比兄弟你估到囡哽安咁廢
你真係對Edan好恨
Edan
點解我睇唔明你呢句
劇情需要
Edan點解會幻想自己有幸福
又窮又毒又無才華

Rachel 應該只係中意佢似阿康啫。
Edan毒到,睇人busking 2個月
講句你好熟口面就沉船

Justin 咁charm 又識音樂,中哂Natalie口味,Edan又以為自己唔係比人借嚟過橋嗰下好笑

毒撚就摺埋一邊等死啦

Edan雖然毒啲但佢都有優點嘅
你都唔好咁灰
無文無心機投票

樓主啲故連番外篇都咁好睇 搞唔掂喎!
Push
lm
聖誕有無
樓主幾時出新一集
番外篇 - 感受三十七度的體溫 (12)

「Edan,我哋可唔可以繼續做朋友呀?」

聽到Natalie的答覆,Edan心情跌至谷底。

Edan︰「Natalie,我哋……我哋係咪已經太熟,令到你冇咗愛情嘅感覺?」

Natalie︰「唔……唔係呀,我同上一個boyfriend未拍拖之前都係好friend,我……」

「係咪Justin呀?」Edan插咀問道。

Natalie︰「你講咩Justin呀?」

Edan︰「你係咪鍾意Justin?」

Natalie聽到Edan的疑問,感到有點驚訝。她已在三人相處的時候盡量保持低調,從來沒有表達過自己對Justin有任何意思。

Natalie︰「你諗多咗喇,我冇鍾意Justin,你唔好亂諗。我好珍惜同你哋之間嘅友誼,對你同Justin都冇愛情嘅感覺。」

Edan︰「我問你吖,點解Justin第一次入嚟西貢聽你唱歌嗰日,你會主動同我講嘢?」

Natalie︰「吓,要有原因嘅咩?我嗰陣咪講咗我認得你,你已經嚟聽我busking有兩個幾月,我就想主動同你say個hi,當係答謝你嘅支持囉!」

Edan︰「唔係一個月,唔係兩個月,而係兩個幾月先過嚟答謝我,點會咁橋呀!」

Natalie︰「你究竟想要點樣嘅答案呀?咁我都會怕醜㗎嘛,我見你哋有兩個人,氣氛冇咁尷尬,咪趁機同你打招呼囉!」

Edan︰「我只係想要真正嘅答案!我係feel到你對Justin係有啲嘢,你就當係等我死咗條心啦!」

Natalie聽到Edan想自己講真話,她也不想再作隱瞞。

Natalie︰「Edan,由始至終,我鍾意嘅都係Justin。由我第一眼見到佢,已經俾佢嘅氣質吸引到。我見佢係同你一齊,所以就主動過嚟同你傾偈。呢個答案你滿意未?」

雖然是Edan迫Natalie講出心聲,但從Natalie口中親自說出,Edan只有默默承受這個殘酷的事實。

Edan︰「滿意,多謝你肯講真說話!你放心,我唔係嗰啲死纏爛打嘅人,我唔會再煩住你。我走先啦,好多謝你份聖誕禮物,我好鍾意呀!拜拜!」

說罷,Edan立即轉身,用最快速度跑離現場。他不想Natalie看到自己哭。

Edan奔跑了幾個街口,終於停下來。他背靠牆壁,垂下頭來,開始飲泣。

其實Edan一早已心裡有數。

由Natalie第一次主動和他打招呼,他就知道,Natalie的目標根本不是自己。

他一直不敢相信這個事實,覺得Natalie還是有機會喜歡自己,猶其她不避嫌地跟自己單獨約會。

他早就應該知道,Natalie只是借他的身份去結識Justin。他和Justin的質素確實相距甚遠,Justin家境富裕,又有自己的studio,才華洋溢,樣子俊俏,為人又風趣幽默。

相反Edan只是一個普通男生,沒有獨特長處,說話又沉悶。當初他面對自己喜歡的人,只懂默默去做一些徒勞無功的事,每星期去西貢聽對方唱歌,又不主動去結識對方,性格比較懦弱。

Edan在Justin面前,顯得格外自悲。

現在Edan跟Natalie表了白,Edan相信,三人的關係一定會出現變化,再也回不了頭。

沒料到,就在跟Natalie表白後的翌日,Natalie主動到Edan公司樓下,等他下班。

Edan︰「你……你嚟搵我做咩呀?」

Natalie︰「Edan,我之前利用咗你去識Justin,令到你有誤會,係我唔啱。我尋晚問嗰句係真心㗎,我哋仲可唔可以繼續做朋友呀?」

面對Natalie這樣的要求,Edan覺得很驚訝。他剛被對方拒絕,對方又喜歡了自己的好友,而他深知自己根本改變不了現況,他原本只想疏遠對方,直至忘記對方,他便可重新出發。沒料到對方真的要求跟自己繼續做朋友。

Edan︰「你面對住我同Justin嘅時候,你唔會覺得尷尬咩?」

Natalie︰「唔會,因為短時間內,我都唔想跟你哋嘅關係有任何改變。」

Edan︰「你唔想同Justin一齊咩?」

Natalie︰「唔係我唔想,係我知道Justin根本唔會鍾意我!」

Natalie解釋,她愈熟識Justin,愈覺得自己不會是Justin心目中的女生。她覺得現在跟Edan和Justin做朋友,感覺很舒服,感情事只想順其自然。

明明可以放棄跟Natalie繼續來往,但Edan面對Natalie的示好,他根本不懂拒絕。他現在很喜歡Natalie,可以繼續跟她做朋友,待在她身邊,陪伴著她,這些都是無法拒絕的誘因。

Edan︰「林芊蕊,答應我一個要求!如果你答應,我哋之後都會係朋友!」

Natalie︰「你講啦!」

「可唔可以俾我攬住你?」Edan伸出手臂,作狀想跟Natalie擁抱。

Natalie︰「你認為我會俾你攬咩?我唔想俾假希望你!」

Edan︰「友誼嘅擁抱都唔俾,點同我做friend呀!」

Edan的語氣雖有點輕挑,但表情相當友善,並沒有要佔人便宜的模樣。

Natalie走前一步,將手放在Edan腰間,Edan也將Natalie一抱入懷。

這個生疏的擁抱,Edan完全感受不到任何愛情的感覺。

擁抱過後,Edan望著Natalie,笑說:「啱啱做咗好友認證喇,你可以做返我朋友喇!」

Natalie︰「唔好低B啦丁俊森,成日做埋啲低能嘢!」

Edan︰「對住咁低能嘅你,點可以唔做低能嘢!」

Edan跟Natalie這對男女,在男方向女方表白之後,終能維持好友關係。

Edan清楚知道,他很喜歡Natalie,Natalie也很喜歡Justin。相反,Justin並不喜歡Natalie,Natalie也不喜歡自己,而這狀況在短期內都不會有任何改變。他想深一層,不希望因為一些改變不了的固有事情,而失去三人之間珍貴的友誼。

現在,他借故跟Natalie擁抱,目的只想確認一件事:他跟Natalie一定不會擦出任何火花,而Natalie也不會喜歡自己。他要將這種感覺銘記於心,不可再對Natalie有非分之想!
(續)

往後的三個月,三人關係真的一直沒變。Edan不知Natalie和Justin之間有否發生特別事,不知Natalie有沒有跟Justin表白過,也不知Justin的取態。

Edan已多次跟Justin說自己從來都沒喜歡過Natalie,並說自己覺得Natalie喜歡他,著他好好看待這件事情,奈何每次Justin聽到Edan提及Natalie,他也不願多談。

Edan確是真心想成全Justin和Natalie二人!而這段時間,Edan也開始慢慢放下Natalie,並沒有像以前那麼喜歡她。

直至一個晚上,Edan在凌晨時分收到Natalie的來電。

「E……Edan!」電話中Natalie的聲線,有點沙啞。

一聽到Natalie凌晨來電,更是哭泣著,Edan便聯想到跟Justin有關。他覺得二人談及感情事,Justin可能做了傷害Natalie的事。

Edan︰「Natalie,咩事呀,你係咪喊緊呀?」

Natalie︰「唔……唔係!」

Edan︰「仲扮嘢!係咪Justin條仆街做咗啲hurt你嘅嘢!」

Natalie︰「點解……你會覺得我喊係同Justin有關?」

Edan︰「Justin個底好花,我知你好鍾意佢,但佢未必同樣真心對你,所以我驚……」

Natalie︰「唔關佢事呀,係我外婆今晚啱啱走咗,有啲唔開心,想搵人傾吓偈。」

Edan︰「你喺邊呀?我過嚟搵你!」

Natalie︰「將軍澳醫院。」

Edan知道Natalie需要朋友支持,就算已是凌晨時分,也外出陪伴著她。

Natalie一見到Edan,立即擁抱著他。

這,是他們之間的第二個擁抱。

這個突如其來的擁抱,Edan很有感覺,因為Natalie身上的一股暖流,直接衝進Edan的心坎裡。這種感覺是第一次擁抱所沒有的。

Natalie停止不了哭泣,Edan一直緊抱著她,希望能穩定她的情緒。

一分鐘後,Natalie終於能開口講話。

「多謝你真係出嚟搵我呀,我原本只係想喺電話同你傾!」

「我哋搵個地方坐低慢慢傾啦!」

二人選擇坐在醫院附近公園的長椅上。Natalie跟Edan訴說她與外婆之間的感情,因Natalie從小到大都由外婆照顧,所以二人感情要好,外婆的離去對Natalie打擊很大。

幸好,經過Edan的細心聆聽,Natalie的心情已平復下來。

Edan︰「你,做乜唔搵Justin傾嘅?」

Natalie︰「你知佢最近飛咗去日本交流,好忙,我唔想佢分心!」

Edan︰「你要俾佢知道你唔開心㗎!Justin佢忙極都唔會冇時間理你㗎!」

Natalie︰「知道喇!我聽日再打俾佢啦!」

Edan︰「你外婆走咗,呢段時間你屋企人應該好忙,我有啲咩可以幫到你手!」

Natalie︰「你陪我跟裝修啲嘢吖!」

Natalie的父母工作很忙,剛巧他們買了新屋,正在裝修新居。剛才家中有長輩過身,要處理身後事,她的父母未能兼顧,要求Natalie和兄長跟進裝修進度。但她的兄長又愛理不理,不聞不問,於是Natalie找來Edan幫手處理。

這兩個星期,Edan一收工便跟Natalie外出挑選裝修材料,甚至請假幫手。二人不懂裝修的事,又一起搜集資料,想辦法解決當中問題。他們二人每天都會見面,形影不離,比一般情侶更親密。

Edan搞不清二人之間的關係。曾幾何時,他以為自己已經放下Natalie,但他發覺自己仍未對Natalie完全死心。

「Natalie!」

今晚,Justin終於從日本回來,並在西貢海傍找到他們。

Justin主動和Natalie擁抱,給她一點鼓勵。看見二人相擁,Edan雖未至於呷醋,但心裡感覺並不好受。

不好受還不好受,但始終還要接受現實。Edan深信,Justin和Natalie將會是一對,拍拖只是時間問題。

「究竟你同Natalie係點㗎?」Edan在Justin的錄音室裡,向Justin提出質問。

Justin︰「有咩點者,都係朋友囉!」

Edan︰「如果你唔鍾意人,你就直接同人講啦,唔好拖住人。係鍾意嘅話就快啲去馬啦!」

Justin︰「係喇森伯!你仲煩過阿伯!」

Edan︰「咁你可唔可以話俾我聽,究竟你係鍾意定唔鍾意?」

Justin︰「有好感但未係好鍾意,呢個答案O唔OK!」

Edan︰「屌,敷衍我!」

Justin︰「你放心啦,我唔會hurt到Natalie,咁樣得未?」

Edan︰「你係至好講!」

往後的一兩個月,三人之間的關係一直維持不變,唯獨是Edan的取態有所不同。他有意無意之間疏遠了Natalie,意思不是完全不理會她,而是覆信息會覆遲一點,或是對她的事沒有以前那麼上心,亦不會隨意再跟她單獨外出。

Edan相信,終有一日,他不會再喜歡Natalie。

直到一個原本很平凡的晚上,Edan被妹妹Elise要求幫她去尖沙咀拿回修改好的褲子。已回家的Edan雖感無奈,但仍然外出幫Elise辦妥。

Elise︰「哥,我就喺尖沙咀食緊嘢,你可唔可以過嚟拎俾我呀!」

Edan︰「妖,你喺尖沙咀又要我特登出嚟幫你攞嘢,有冇攪錯呀!」

Elise︰「我同朋友食緊嘢嘛,行唔開!」

Edan︰「我唔過嚟喇,我返屋企喇,我擺喺你張床度啦!」

Elise︰「你拎過嚟啦,其實條褲唔係我㗎,係我個friend㗎,你過嚟就可以直接俾佢。嚟啦,至多今晚請你一齊食飯喇!」

Edan︰「唉,冇你符!好啦,你喺邊度食嘢呀?」

Edan照著Elise的指示,抵達餐廳。原本他打算放下褲子便離開,但他一望見Elise的朋友,便一直離不開她的視線。

Rachel︰「Hi,Elise嘅哥哥!唔好意思呀,我頭先同Elise坐低冇幾耐,先記得要拎條褲,間鋪頭又離呢度好遠,原本諗住遲啲再攞,依家好彩有你幫我拎咋,唔該晒你呀!」

Elise說的朋友,其實是Rachel。她向Edan道謝後,向Edan展示一個甜美的笑容。

這個笑容,跟Natalie第一次向Edan展示的笑容,幾乎一模一樣,都是極度甜美。

Edan一直呆住,未能作出任何反應。

Elise︰「阿哥,你冇事吖嘛,我個friend同你講緊嘢呀!」

Edan︰「吓!係呀係呀!唔使……唔使唔該,只係一件好簡單嘅事,哈哈!唔阻你哋食飯喇,我……我返屋企先喇!」

聽到Edan的回覆後,Rachel的表情就像剛才Edan的一樣,就是呆著給不了反應。

Elise︰「咩事呀,你哋輪流發呆!阿哥,我咪講咗今晚請你食飯囉,坐低一齊食啦!」

Rachel︰「係……係呀,我請啦,你幫我攞嘢咁辛苦!」

Edan最終和他們一起吃晚飯。

由於Edan每次跟初相識的女生見面,都不懂得打開話題,所以很少主動說話,通常都由Elise帶出話題,Edan就搭嘴說一兩句。Edan的視線,一直離不開Rachel。

「假使世界原來不像你預期 仍懷著一顆謙卑……」Rachel的手機響起。她所用的手機鈴聲,剛巧就是Edan那首最喜愛的歌。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞