一個A0毒L和O4女神的故事 (6)

633 回覆
64 Like 12 Dislike
(續)

晚上,Elise相約Rachel外出吃飯。

二人也是爽朗的人,又是多年好友,Elise沒有轉彎抹角,將她從哥哥口中得知的所有資訊,跟Rachel一一說起。

Elise︰「我只係想問你一個問題,你仲有冇鍾意你個同事?」

Rachel︰「我冇!」

Rachel的回答,比起前天Edan質問她的時候直接了當得多。

Elise︰「咁你點解仲係咁在意佢以前送俾你嘅嘢?」

Rachel︰「我唔知點解會咁,我早排都煩惱過呢個問題,但我已經諗得好清楚,我最鍾意嗰個,係你阿哥!」

Elise︰「你仲想唔想同我阿哥繼續拍拖!」

Rachel︰「我點會唔想?我依家做緊嘅嘢,就係想令佢知道,我係好在乎佢!」

Elise︰「係,我知!阿哥呢幾日好唔開心呀,你做乜一個電話都冇打過俾佢?」

Rachel︰「佢當時已經認定咗我仲鍾意我個同事,我講咩都冇用!我只係想用第二個方式去表達我對佢嘅愛!」

看來Rachel正準備做某些事情,去表達自己是喜歡Edan的信息。

Elise︰「既然你咁講,你可唔可以即刻揼咗個風筒去?」

Rachel︰「如果你認為我有需要咁做,我今晚返屋企就揼咗佢!」

聽到Rachel的承諾,Elise相信Rachel是一心一意去對待Edan,終於放下心頭大石。

Elise︰「你呀,知唔知點解你咁在乎嗰個男仔嘅嘢呀?」

Rachel︰「我知就唔使煩咗我咁耐啦!連我自己都唔知,唔通你會知?」

Elise︰「我梗係知啦,我哋識咗咁多年,你嘅性格我點會唔知喎!」

一直以來,Rachel都是一個敢愛敢恨的人,喜歡一個人的話,就會全情投入,不顧一切也要跟喜歡的人在一起。所以,之前的三段感情,都是她做主動去追求那三位男生,而且非要追到手不可。

阿康是第一個拒絕她的人。以她一貫的好勝心,她不會輕言放棄,先以退為進跟阿康保持朋友關係,日後再伺機捲土重來。但她慢慢發現,阿康擁有現今社會近乎絕跡的單純性格,漸漸令她改變初衷,而且阿康對Athena的態度近乎痴心,她自知自己根本沒有任何機會。所以,她決心忘記阿康,重新接受其他人的愛。

不竟Rachel也只是一個平凡的女生,對於一些自己得不到的東西,會有一種「得不到的永遠是最好」的心態,潛藏在她心深處。她可能已一早放下阿康,但心底裡仍有不服輸的心態,對他的事物也特別在意。

Rachel︰「我份人有咁好勝嘅咩?我唔覺喎!」

Elise︰「你話唔覺咪唔覺囉!你呀,快啲同我氹返阿哥呀,如果再令佢傷心,我就要同你玩絕交㗎喇!」

Rachel︰「知喇!」

回家後,Rachel坐言起行,立即衝入浴室,將阿康送給她的風筒丟掉。
下一篇開始進入戲肉
希望大家包容我出文慢
肯繼續睇落去
謝謝
一入嚟有文好感動
後面真係
故先會有嘅情節
Push
好睇
呢個真係故嚟㗎
冷靜
我依家快啲寫
唔好再出賀叔
我認為Rachel掉風筒應該要有啲掙扎,拎上手應該要有啲似Athena 錫Thomas嗰時嘅疑惑同留戀。畢竟呢個算係告別儀式。

而家無咩鋪排就格硬話中意Edan,突然話Rachel好勝,我覺得可以多啲細節,等個轉接順滑啲。
例如前面就借阿康或者肥媽把口講Rachel為咗張單可以追個客九條街,之類。

不過返住工打文無辦法諗咁多,實屬無奈。
故依然好好睇,不過好明顯樓豬中意Athena多過Rachel。睇主線同番外用嚟描寫兩位女主嘅筆墨同篇幅就比我咁嘅感覺。

個故幾好睇喎!可以係另一個番外篇
題目就叫:遲來的復仇者
你真係講出我嘅心聲
我都覺我描述rachel嘅嘢係有大細超之嫌
不過預告少少
關於風筒嘅嘢仲未完結
二人嘅關係亦都唔會順利
唔劇透太多

事實上我係返工放工搭車嘅時候
同埋食lunch嘅時候寫文
有時真係好難組織得好
寫賀叔?
謝謝
好睇,樓主加油
得唔得?有無可能?
不過可能搞笑風或者來個黃昏戀俾賀叔……
不過純吹水你有靈感先再算啦!
主線睇得出有心機好多
Figure、音樂盒、定情歌、茶餐廳同fine dine呢啲伏線都鋪得好有心思。

番外個風筒同雪糕係有潛力。希望樓豬可以係有時間先寫。我寧願慢工出細貨,好過係格硬寫。

多謝
暫時冇靈感
主線我用咗一個月時間寫大綱
中間改過無數次
番外小樽諗咗一個禮拜
番外edan認真諗都係諗咗一個禮拜

我like你最後嗰句
Rachel點解會受歡迎過Athena,係我角度睇,除咗大波之外,係因為距離。

Athena大半篇故都散發住一陣Take it for granted 嘅高高在上嘅感覺。相反Rachel好實在,佢中意就係中意,唔會介意毒男阿康,呢個正正係大部分讀者需要嘅被愛感,而唔係Athena嘅拒人於千里。

所以我對Rachel嘅期望好高,希望寫佢點樣治癒到破碎家庭嘅Edan,畢竟比起有樓有車嘅阿康,我呢類loser唔係需要我點樣飛皇騰達,而係好似Edan咁有種觸碰得到嘅安慰。

但係樓豬似乎好憎毒撚,亦都將Edan自尊極低嘅特質發揮到極致。因為佢太易動情,又經歷過誤會Natalie有意嘅事件,所以Edan時刻都質疑緊咁高質嘅Rachel點會甘心中意一條一事無成嘅爛泥。

其實樓豬寫得好好。Rachel之所以前三個都可以放蕩,到Edan就思前想後,係因為Edan唔係Rachel主動落手追嘅「獵物」,係Rachel嘅內在,而非外殼或者性徵吸引嘅唯一一個。所以佢唔需要獻身去維繫。因為Rachel都唔中意性愛。
佢點解會咁缺愛,直情要用身體去留住獵物,我好期待樓豬點交待Rachel嘅往事。
樓主,洗唔洗我比啲靈感你
解決左個心結 係咪進入戲肉扑野
唔使
唔好成日掛住扑嘢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞