英國 Black Friday 瘋狂購物討論

1001 回覆
181 Like 18 Dislike
係囉 一直都係計當地
以前喺香港買 佢都係價錢扣返
大家唔好搞錯,就算日本買野免運黎到英國都好都係要比稅架,稅果條數點計我就唔清楚,總知件貨到左步你自然會收倒張單要你交左錢先會寄番件貨比你
Amazon 係我上面張圖咁
收咗你稅嘅錢先
淨低個間係高登仔開,自己睇路
https://lih.kg/aFswFjV
日本amazon係埋單嗰陣
件嘢嘅價值同運費係減咗日本稅再計番英國20%VAT
所以你會發現件貨嘅錢係同你search個價唔match
Dispatched咗之後先會出invoice
嗰度寫得清楚係20%VAT

同埋日森係用DHL直送
除非你用集運,呢個我唔清楚

利申最近買完嘢
補番條link
https://www.amazon.co.jp/-/en/gp/help/customer/display.html?nodeId=G8G8B3BTCUP3EYLU

我第一次買嗰都以為係俾import fee deposit
直到睇到張invoice就明
純粹好奇點解佢會收多次稅
理論上日本→英國只會收英國稅+handling fee
貨件價錢會自動扣咗賣家本地嘅稅,再有一欄寫Import fee deposit
係根據件貨目的地嘅稅+handling fee
照道理無理由要搞一大輪退返賣家本地嘅稅
我估有機會係因為非Amazon嘅第三方賣家 所以咁?
正解
我人在英國上個月喺日本montbell買左三萬幾yen野寄黎英國,因為買滿二萬yen就免運連英國都包,埋單比錢時係免埋日本d稅嘅,心諗爽啦香港買都冇免運反而黎到英國有,出貨後隔左十日八日倒收倒封類似郵局寄黎嘅信要我比£9x 先會寄番d貨比我, 條數係仲多過VAT20%伏已中

日本Amazon寄英國我就未試過,不過比定心理準備你先
鄧你肉赤
多謝巴打提醒

日森已實測過,無問題
Amazon JP有申請UK VAT number
invoice有寫number,上gov uk 可以check到
佢周到你件野冇報關要抽稅再加手續費架
所以會多過20% 好似係
唔計價錢,口碑都唔係好
無啦,黃係得呢幾間,自己揀啦
想問點解仲會多過vat 20%?仲收左你其他費用?
佢要比英國運費,跟住運費果度要又比稅,我睇左張單都唔知佢點計嘅
即係其實唔係免運費?
定係日本去英國係免運,到英國再去你地址就另外再收運?
£9x差唔多係你件貨價值既50%,好誇張

請教多少少,就算買到,電壓果啲啱唔啱香港
無計伏已中,日本去英國海關嘅運費真係免左,但英國海關去屋企果程要收錢,所以各巴打留意番就算喺歐洲買野寄英國一樣會比佢收Vat
如果巴打喺英國嘅不如上eBay買shark部IZ320UK好過啦, 有個賣家日日都放兩至三部出黎bid, 通常£210-220會bid倒,佢要比£15運費,加埋都係大約£240,起碼2021款同有雙電

利申買左
Dyson個v10無左
諗住等到正日點知無左
話時話尋日睇倒有間舖賣iPad Pro 12.9" wifi 256g個價仲平過香港買
邊個seller? ebay買都係保養?

下年再接再厲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞