[Switch/PS4/STEAM]《超級機械人大戰30》2021年10月28發售(30)-值得紀念 30th post

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
同問
你玩到邊度
比HEXA佢算
勇者合體比人老笠左

GGG就拎左J同露娜
我下關先玩GGG系列
啱啱先完魯魯修
佢d dlc任係做得幾有心
下載版數字應該更爆。

看完30下載版銷量之後,Bandai應該會將機戰重心客戶更偏向海外市場。甚至為佐更吸引海外玩家,將海外機器人作品加入機戰都唔出奇。
巴仔:我大把錢!
無八十萬都唔駛諗
13萬銷量係PS4+NS再加steam三個平台版本嘅總和,定係其中一個平台PS4或者NS版本嘅銷量嚟㗎?
加埋海外同下載版過硬呢條數, 甚至過100萬一D都唔出奇. 問題只係要幾耐達標.

重點係下載版吸引到冇/唔鐘意家用主機的玩家族群如我. Bandai今次應該好清楚睇到機戰, 甚至將來其他遊戲, 出埋Steam版一定係趨勢.

我係睇官方會唔會公開哂全部版本, 日本同海外的詳細銷量統計.
實體版, 剩係計日本. 呢條數冇計Steam.
PS4同NS兩個實體版本兩個加埋都係得十三萬,個銷量好似唔係好得囉!機戰迷真係要做好心理準備機戰系列可能會比NBGI封印放入雪櫃都未定!
一開重戰機故事,即刻連出幾關仲Ace埋達巴,未有MK2已經咁勁
身為Steam玩家唔係咁睇. 而家潮流應該係掉番轉, Steam銷量比實體高. 剩係睇實體銷量根本唔多少作準.

睇下Bandai遲D公唔公布埋Steam下載量證實我想法.
其實主角機雖然睇片真係好hea
但實機望住部電視睇既話會覺得幾型幾有逼力

反而gridman合體後就真係hea, 雖然唔知之後仲有無追加絕招
今次個銷售策略對實體版好唔友好,特別係季票同豪華版包嗰d,d friend 買開實體都轉左軚買digital
再加拆左三個平台賣,唔放晒好難下結論,同埋我都覺得steam條數應該唔差
對我來講, 下載版比實體版方便太多: 生活同工作關係, 唔方便帶隻實體碟+一台家用機跟身. 而家有下載版, 只要帶住部laptop, 有網絡就邊度都開得game出來玩.

實體版做唔到電腦下載版這種便利性.
Steam條數, 好保守估計最少有實體版3倍.
我黑警比人綁走左再番埋黎都仲未見過J
唔理咩平台Digital都係大趨勢
除非有班人真係咁堅持幾舊水遊戲都要賣二手
實體根本冇任何優勢
機械配美乳
破百萬既係tales of arise

機戰30 如果有四十萬到五十萬,已經到左財團B定既數

但要傾d麻煩作品拉臣,要八十萬先得

果堆係海外高人氣,但版權費貴到仆街,超時空要塞,百獸王,老變,橫山光輝兩個鐵人
我都好掛住一條輝,有中文版後佢都無得出場。

外貌協會的我次次都幫佢揀歌姬
希望下集佢可以有雙飛end
日本實體咋
冇計亞洲版同其他海外實體
寺田講過上3集PC條數係靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞