香港行山路綫及資訊討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
ASICS NEW BALANCE SCOTT都係800或以下
真心想請教有冇巴打着過on cloud
佢鞋底咁特別,好唔好着?

大約係圈住呢個位乾綑落返馬頭環個沙灘 我諗有內線但我見應付到就繼續行
順帶一提 夏天唔好行 熱到狗咁 後段密林好焗

傻嘅先會跟足osm條線嚟綑嗰段
旁邊隱脊線 唔使點爆
接得通馬頭環同企頭角頂個坳位

app啲線同gps只係輔助行山用架咋
觀察現場環境 比起信科技野更實際…
巴打有咩介紹
未行過多數都係跟app行咋
同埋出到去見唔難就行埋算
想問星期六日頭一條友行經二澳會唔會俾狗兇
聽人講二澳D狗好惡
唔會,經過啲狗都唔理人
THX,有FD識人經過二澳俾狗追
上年四徑jacky都係咁
印象中四徑沿途都冇乜惡狗

行過最惡嘅應該係梅子林同三轉啲狗
但鞋(even普通出街鞋)唔試過真係唔知舒唔舒服
個個人腳形唔同人哋覺得舒服又未必啱自己
想問下呢度經驗豐富嘅巴絲意見
我想行蚺蛇尖 但有少少淆大斜碎石落山嘅路
會唔會行左青山先好啲?因為有人話差唔多難度,想問多啲人經驗

之前行過釣魚翁 大金鐘 落山少驚但慢慢黎都handle到
體力應該ok (最近行針草帽覺得輕鬆)
但行山技術未係好
我覺得青山難d

好睇你識唔識落山
其實驚就唔應該行嘅。。
你之前行釣魚翁嗰啲一下就跳去蛇尖驚你中伏
可以慢慢提升難度先
eg 雞公嶺(樓梯上) 鴨脷排 花香爐頂
慢慢坐落去
青山全程都係,蚺蛇尖都係得尖位難行
青山好處係可以短程良景走
大金鐘同釣魚翁都可以踩石落,要有心理準備同蚺蛇尖係兩個世界
想體驗吓冼嘅感覺,短程可以試吓中狗牙上東狗牙落,呢條雖然唔係官徑,路胚算係幾明顯,見過有囡囡一個人行
不過利申返唔鼓勵新手一個行狗牙
https://youtu.be/lgEmzGAH9iI?t=333
https://youtu.be/dIPaGoDrcuU?t=1547

youtube都好易搵到D狗,好驚呀屌
我到時應該睇下有無其他人一齊行過二澳
青山難過蚺蛇尖好多 但如果你整係想上青山山頂 行樓梯都得啦
風化太多
蚺蛇你都可以慢慢落
青山應該係想停都好難停

不過見到d阿伯踢拖行就覺唔得好勁
蚺蛇尖比人吹大到 落山勁多腳位 原來走咪得
行開山覺得冇咩野
最怕係D少行果D裝備又唔夠就去
吹大就唔算既
都要話俾D人知
試埋雞公嶺先。
其實蚺蛇如果赤徑上,我畏高都唔驚

最驚都係上到頂落嗰下,但坐住落就得

青山落應該仲難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞