香港行山路綫及資訊討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
冇人開 我開
呢個POST歡迎大家討論下路線同裝備

第一次開 大家集思廣益下個開POST TEMPLATE放D咩必要資訊先

裝備
行山鞋 (Hoka、Altra、Salomon、Scott、510.....仲有咩牌子補充)
背囊
水袋 (夠方便)
行山襪 (我覺得5指襪會好D,可以防止起水泡)
頭燈 (夜行必用)
手袖 (防曬)
LEGGING

行山杖

GPS APPS
TrailWatch
Hiking Trail HK

行山禮儀
無痕山林
自己垃圾自己帶走

買野地點
ActionPanda
Overlander
Backpacker
迪卡儂

路線網站
綠州
Follow3Me
TimHiking

記得量力而為
留意下有冇補給地點
行之前留意下帶幾多水同天氣情況
行得慢唔緊要
最緊要安全

仲有咩大家覺得有咩補充可以再討論下
行山安全
YDS系統
級數1:散步。
級數2:健腳。
級數3:要點技巧,有時需用到雙手。
級數4:手腳並用,有足夠手腳位,失手有機會受重傷。
級數5:光是手腳並用還不夠,需攀爬技巧,很危險,最好有繩子確保,出事九死一生。
級數6:人工攀登

4P
救人前考慮安全優先次序 ( Personal > Partner > Public > Patient )

裝備

行山鞋(高/中/低筒,重裝或崎嶇路況)
跑山鞋(輕裝崎嶇路況)
跑鞋/運動鞋(輕裝唔崎嶇路況)
行澗鞋(有機會有濕滑路況,綑邊或行澗)

背囊/跑囊/防水背囊

水袋/水樽 (瀘水器)

行山襪 (覺得5指襪會好D,可以防止起水泡)

頭燈 (夜行必用,帶後備燈同後備電)

手袖 (防曬)

LEGGING(防曬,防磨損,速進血液循環)

風褸/超輕防水風褸(多數係跣水)/硬殼防水風褸(較重但可靠防水)/軟殼防水風褸(少見人着)

羽絨/抓毛

帽(防曬)

行山杖(上落多又識用先帶)

求生毯(銀色好嘈果種,以防失温)

哨子

急救包

等其他巴/絲打補充整合
又到行山季節,樓主幾時同小妹行山
你有咩係冇涉獵
留名
時事台
留名
懶到唔想開2

前排先玩左2次澗 同走左轉九龍坑
我等左你成個月都唔開
LM
lm
留名
LM
你都行咗十幾次
自從打風之後啲天氣好好
lm
想揾件透氣風褸
仲未睇岩邊件好
11月打頭陣

冬天都嚟緊,可以唔洗咁快買
一年前po過,大家香港150行咗幾多座?
執執下發現一年間行多咗七十幾座
走一轉八仙嶺已經10個
走一轉飛鵝山,已經可以kill慈雲山 大老山 東洋山 東山 象山 飛鵝山6座山
每個禮拜行一次,其實好快kill晒
有啲興趣嚟緊試吓大東二東蓮花山三山台天書壁落白芒咁又六七個
可以行埋薄刀屻 經小指峰落黃龍坑徑,石門甲走
上上個星期廿度已經出山了
又可以睇芒草
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞