香港行山路綫及資訊討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
有時唔想行就唔想行,唔關耐唔耐事。

其實好多人屋企返工嘅路程,行都仲短過北潭坳去赤徑,咪又係咁多人坐車。

就算好多屋邨落地鐵站嘅專線小巴線,真係1-2公里都無。
今日烏蛟騰--->大美督,船灣淡水湖郊遊徑,一如預料,完全唔輕鬆,但又唔係難到哭L咗出黎咁。只係幾磨蝕意志。

又上又落但有番啲平路,反而俾到關節休息。雖然十幾個上山石頭勁多唔正常,但行落唔係想像中咁得人驚。肯定係練習浮沙碎石落山完美場地。

郊遊徑係咪哩條最惡頂,還是有更辣?
印洲塘郊遊徑又係長途,不過應該冇咁難頂
哩條線都想行好耐
究竟今個星期日落唔落雨

天文台都改左給次
無再辣架啦!

呢條漁護署唯一一條自己評咗做五星難度路線。

其實真係唔應該叫郊遊徑囉,好多人以為郊遊徑會容易,但呢條真係玩死唔少無做功課嘅人,真係唔少人要叫 GFS !

無行開咁嘅長度嘅人,個個都話行到懷疑人生。

尤其係尾段大壩,簡直行極都行唔遠。
呢條係長,但唔算辛苦,漁護署評3星,主要係無乜高山位,開波就一直落斜。

我試過烏蛟騰只行去入西流江再回程烏蛟騰,就18公里。

官方稱去荔枝窩唔入西流江8公里,入埋就14公里

係入西流江比較僻,唔入西流江支線可以慳番來回6公里,呢條路線仲要有補給

三椏村/荔枝窩都有補給有客家菜食,如果自己夾到船期,直頭荔枝窩走。
我鳳凰山睇日出呀!
E幾日一早都係雲層包實晒山頂
上星期上咗去,入撚咗仙境咁,影完個934牌急急腳走凍到仆街又冇嘢睇
睇大交合預告,都唔樂觀,唔知行唔行到南巖棧道.
之前做功課已經有個uTuber 講,有啲林路勁多「蚊滋」滋擾。諗住小菜一碟,冇帶蚊怕水。賽後檢討,下次點都要帶(有蚊滋入眼入耳,好很唔C服),冇仇報,只能快腳走去大風地方

另外見到「冇一級係正常」嘅幾處實物(上坡),笑咗出黎,Tim Sir 果然冇揸流灘
漁護署啲嘢真係流流地架。

我試過對面海行條家樂徑,以為家樂徑實靚路啦,點知都係全程泥路嚟。

你係咪行得太晏?好多蠓?
幾早出發,但係過咗鹿湖峒嘅林路先至漸多蚊滋。另諗緊驅風油驅唔驅到
用蚊膏啦,蚊機我估行梗可能都未必有用。
無計!

多雲到仆街
琴日行狗牙連太陽都見唔到
大交合話會好天架...

希望在出年丫嗎!

昂坪?
含鹽糖
風褸
藥水膠布
紙巾
次次行經都直接着褸笠帽戴口罩算
D蚊多到冇得同佢鬥
安美露
蚊怕水
啲林路真係開始多蚊滋
就嚟要包到伊斯蘭咁先行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞