香港行山路綫及資訊討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
Topo正 好少撞鞋
kaha low 睇落好軟
Danner trail 2650 GTX 有冇人著過
見到sg5
唔知幾時出
不過個樣好似怪怪地
想由九龍水塘>大埔
想問下金山, 城門水塘啲馬騮兇唔兇狠?
會唔會搶人個袋?
早幾日行完 膠袋好可能會搶 背囊就唔驚 掂行掂過就唔會有事
好撚柒喎!啲色同個花!

買 HOKA 個款係好重要架,要好行,唔一定要着HOKA。
依家啲馬騮已經遍佈埋西貢

喺高塘嗰邊又見過,赤徑入大浪,去到大浪坳又係勁多!
驚嘅話可以拎行山杖/縮骨遮
馬騮驚長棍,佢地見到會自己行開
同埋唔好拎膠袋就ok
有行山棍就帶定
無就拎樹枝
唔好有眼神接觸, 野食唔好外露, 任何膠袋都要放背囊.
thxthx...
拎行山竹去安全啲
唔好有眼神接觸呢點非常重要!
唔多

同預咗長程同多上落位,又上又落都幾甘
係咪辛苦過八鮮嶺好多?
大家上落差唔多,但八仙峰大尾督去鶴藪都係12公里,環湖係18公里。

未行過咁長途係好辛苦!
我覺得係

因為覺得臨就完仲不斷上落,好攞命

仲有行到去大霸,再行出去車站都差唔多一粒鐘
一次過行哂青山4谷

仲未有信心跑青山
落山仲未夠信心跑落去
純粹想講吓難/唔難,係唔可以只靠 ※全長水平距離 ※總攀升下降作準

用兩條小弟最近翻卓路線為例(數字:timhiking)
A:狗嶺涌,分流(鳳八 + 鳳七)全長19.3K,升1000米,降1057米
B:八仙嶺,黃嶺,屏風,鶴藪。全長12K,升961米,降931米
A 係冇難度,B係中度辛苦(唔係易食但又唔係好難)主要係,以上數字冇講明屏風山落鶴藪條天梯,斜度同路面狀況。落哩種幾大級,同唔係好靚嘅天梯,係小弟弱項。

未行過環湖18K。但想先睇多啲巴絲分享,同埋等一個冇smog嘅靚日子。
兩條路最大分別就係長短。

八仙嶺好多人都行得掂,但船灣淡水湖郊野徑就唔係個個得。

行得掂八仙嶺唔代表行得到船灣淡水湖郊野徑,但行得掂船灣郊遊徑,就肯定行得到八仙嶺。

咁答得清楚滿意未?

根本兩條路線都對技巧冇乜需要,就係長短嘅分別,所以我先用長短去比較。
有冇巴打著過ALTRA
想知零落差同平時5MM 4MM落差果D有咩分別
除非有人帶,否則邊個知邊度有荒徑。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞