香港行山路綫及資訊討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
八仙巔都叫靚路
不過好多樓梯
環湖唔高 但會KEEP住上落上落
尤其最後
同埋路況一般
有D都幾爛
如果環湖嗰啲路况都話行唔掂,其實連麥徑都唔好行,麥徑都好多段咁爛嘅!
我都無人帶
8成時間獨行
每次都係探新路玩
我諗你應該未試過行4,5個鐘都未見過人影…

其實買張郊遊圖 資料已經好夠
網上啲老一派嘅行山blog 都好多野睇
啲荒徑,荒澗好多山隊會玩㗎
不過依家年輕嗰代無乜人識同考究
同埋至少睇開youtube嘅人 係唔會知呢啲路
其實地圖有嘅舊路,如果真係冇人行,到依家仲未密晒咩?

我寧願花時間行啲有危險性嘅挑戰路,都唔會鍾意下下爆林都唔知為咗啲乜!

冇值得嘅目的,我唔會花時間研究。
赤腳行路就係0 Drop
人類天生係前掌落地
最自然健康
利申:Olympus 4.0
爆林
今日先係腹地爆完
都搵唔到條灰路
好似係未到青松附近
難唔難適應
如果平時冇著開
HOKA SG4成日都冇貨
著緊對TOPO都開始爛爛地
諗緊著返TOPO 對ultraventure pro 定試ALTRA
要啲時間
特別平時唔係前掌落先
我覺得可以試試Altra 新出Lone Peak 6 薄底鞋
啲人講呢個系列腳感好好
青腹行到咁多路,跟方向去就係。

次次行都發現有唔同嘅路,有時我都唔刻意去搵。

落斜同上斜都係前掌多
平路好似中間落多
青山唔係前掌落都好易跣
其實好多都唔密
但咪係得返舊山隊會玩囉
依家有幾可聽到年輕一代嘅山隊
係有 但唔多囉
一係就跑山 一係就直跳去玩險

同埋爆林嘅定義係乜先?
你覺得依家麥徑衛徑郊遊徑嗰啲 係上帝開出嚟咩
邊有整到運動場跑道咁靚呀
咪又係將舊有山徑左執右執 整埋一齊

以前好多路都又爛又窄又密架啦
咁以前第一手行山嗰啲 咪個個都係「爆林人士」?

舉個例
以前環湖徑邊有咁多樓梯
鹿湖峒過鵝髻頂嗰段咁斜
我未出世個年代 嗰陣無打排水石屎梯
條路爛到飛起 啲人咪又係咁行…
長命天梯(落上各一)加中間小上小落 vs 長命上落 loop 一樣?可能個人體質問題,反而一次過落獲甘,對某啲人會慘啲(如我)

不過有乜好坳?(反正都行得哂)我更關心係,會唔會撞正烏雲陰天或霧霾,同埋交通問題(如果烏蛟騰走又miss 咗班車.....)
麥記爛路首選麥4 麥3 排名不分先後。(兩條都行過)
可以等HOKA SG5
係鞋鋪試過Altra, 但嫌佢鞋身太闊
唔知行山腳掌會唔會左右跣?

我覺得啲荒徑放上osm就會有人行 多人行就自然闊 至少唔會浪費咗前人嘅心血
爆過林就知開路唔簡單

其實大家見到app啲地圖同現場有出入都可以上去執返啱https://www.openstreetmap.org/ osm好多人用但又冇乜人肯執
呢度多唔多重磅巴打行山 (>80KG)
人重真係行得好辛苦
膝頭負擔好大,但係好開始!
上星期行左3獲 膝頭就收皮了
啲前輩話又偏高又偏重,落山落長命天梯,一定要用孖杖黎護膝護足踝,同保安全。其實行得多自然會減磅,加埋控制飲食嘅話
有冇行山杖推介
體重太重,盡量用鋁 pole,carbon 驚你未用慣,用錯力,收咗佢皮!

black diamond 都有鋁 pole 比較平,未折都係$499一對,搵到地方有折嘅話,4百頭應該入到手。

真係減到磅先考慮用carbon FLZ 呢啲折pole。
之前同個›100kg嘅 fd行鳳凰山鳳徑上落,見佢行得好辛苦,行一分鐘唞兩分鐘,原本3個鐘嘅路行咗5個幾鐘
行八仙嶺唔一定要由鶴藪走,仲有其他退路,唔一定要爆鶴藪條天梯。

有啲人為咗唔想行,會搵其他路,寧願行長啲都唔爆條天梯。

但船灣環湖郊野徑,過咗鹿湖峒,可以話無退路可言,理論上計路程,繼續去都仲遠過返轉頭行下苗田走捷徑去烏蛟騰,但係過咗長牌墩後,最後5.3公里都係平路,慢慢行都一定行得完。

唔想難坐車走,真係繼續去烏蛟騰好過,否則又要行番鹿湖峒條長樓梯返上去。
行八仙嶺(大美督上)真係唔一定由鶴藪走,去鹿頸行遠路應該更舒服。特登揀鶴藪走,係刻服對落天梯恐懼練習(上次n年前鶴藪→大美督就係想避開落嗰段斜天梯)

船灣郊遊徑,烏蛟騰出大壩走好似主流(先苦後甜planning + 交通)?順逆都好,睇怕點都要避開假期去行。長線行到攰,仲要罰企排隊,鹿頸/鶴藪/石璧做終點都瀨過,惡夢嚟。
AIM 行蚺蛇尖
自己行唔少山徑單M, 飛鵝山山徑,釣魚翁,
今日自己挑戰左玉桂山右路 同落左鴨利排 但無去燈塔,由海邊返去鴨利
覺得難度係辛苦但常可接受
落鴨利排 慢到好似隻龜咁,但at least 無仆街
其實係咪操多一兩次先好上蚺蛇尖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞