劉仲敬對香港評論整合(4)

1001 回覆
14 Like 14 Dislike
劉仲敬係一個巴蜀學者, 佢曾經喺新疆做過法醫, 佢嘅內陸機關背景令佢對列寧主義同中國共產黨有非常深刻嘅認識。
我嘗試節錄或者總結一下佢對香港嘅評論,希望大家可以從中得到一啲啟發,對自己嘅處境同前路有更清晰嘅認知。

(我覺得)佢對香港嘅期許相當大, 所以佢反而會以最壞情況設想, 大家唔使太驚, 要相信自己

由於post 1太長太分散,而且劉仲敬嘅某啲用字比較難明,如果大家有咩問題即管問,我嘗試幫你搵相關評論同解釋。亦都歡迎大家討論姨學相關問題。

Post 1: https://lihkg.com/thread/1513457/page/1
Post 2: https://lihkg.com/thread/2592348/page/1
Post 3: https://lihkg.com/thread/2635377/page/1
https://twitter.com/khminawi/status/1454012803166113800

伊斯蘭國已經開始壓制塔利班,向東方擴張只係時間問題
澳洲lobbyist
留門
基本上依家主流認識
「威權」就係「極權」嘅弱化版
凡係民小想形容極權 但係心知未到極權嘅 都用「威權」字眼
而且「威權」嘅用法極其泛濫
文法上本來應該係「權威」
卻用「威權」字眼取代
比如:「xx的威權」
簡直慘不忍暏 明明係「xx的權威」

authoritarianism明明同totalitarianism係兩樣野 邊個譯做「極權」同「威權」?
建議有機會totalitarianism譯做「總體」(自總體戰total war)
至少authoritarianism譯做「專制」
點分?
不嬲都係話梅特涅佛朗哥皮諾切特霍爾西克倫威爾係典型authoritarian
而納粹、布爾什維克、共產黨中國越南都係totalitarian
後者係國家無所不包 係總體戰應運而生
前者只係普通專制
甚至你可以話未有大眾民主之前 所有國家無論君主共和今日標準而言都係authoritarian

兩樣嘢根本大纜都扯唔埋

wiki有個基本對比圖

大致講到自君主制沒落之後 一般僭政共和嘅特色
舉東亞近代嘅例子嘅話
戰後南韓南越專制合法性好低
相反支那北韓專制合法性好高
香港重光後搞君主立憲又冇乜可能,除非請到個Prince嚟
民主又冇可能,因為敵人會乘虛而入,所以只可以係威權。

至於極權睇落就係和平時期嘅總體戰體制
其實如果君主立憲 無Prince仲好
加拿大澳洲都無Prince
皇族太純潔 唔適宜做專制國家阿頭
佢哋會忍唔住退位 搞公投尊重人民意願云云 還政於民 因為佢哋係基於birthright 今日眼光而言合法性唔夠
但如果佢哋唔幫專制背書嘅話 對專制結構破壞力太大
何況時不時都會出醜聞 大把人特別係左膠、全球主義者同傳媒極想睇佢哋出醜
西班牙國王自佛朗哥得到權力又還政於民
依家臨老都過唔得世
民選議員爭相發大嚟做cut佢funding
英國皇室唔好得好多
一開始揀個硬正少少嘅做君主得唔得,起碼唔會無啦啦去同情人嗰啲先。
如果利益符合,左派學者傳媒政客應該會唔提,得返啲大學生講嘢。馬來西亞啲王公、東帝汶、阿拉伯半島嗰啲好似就冇乜大事。

如果唔用君主立憲,睇嚟都要寡頭共和分贜,都係冇民主,而且都有一定包容力。
正如d人好多時都將譬如毛澤東Mugabe李光耀北韓金氏統統話係獨裁者,跟住就當晒佢哋冚唪冷都係十惡不赦
Mugabe呢d純粹係軍閥貪錢型,非洲一地都係,攞到政權就插自己人、偷國庫。呢d軍閥多數都冇辦法掌握到成個政府,只控制到自己人馬。
李光耀就控制到成個政府,但唔係為自肥。佢只係把持政治大局,而具體政務有一班志同道合嘅人一齊分工。李光耀把口寸d,但係佢長期做總理唔係等於佢個人意志凌駕成個星加坡政府,而係佢代表咗PAP班友啫。
毛澤東係人又插唔到錢又偷唔到,一生靠搞民粹鬥政敵,想做皇帝但係鬥唔死晒d黃俄。
金氏已經稱帝,國家神話都改成金家係天命所歸。
連登仔就一句:佢哋獨裁……
阿富汗嘅事 其實認真睇睇wiki之類 都可以睇出 戰爭嘅核心問題似乎係部落衝突 多於宗教問題
原先有個國王,共產黨政變之後原有政治格局打散
而阿富汗幾廿個民族/部族,其中最大勢力應該係三班人:南方平地嘅pashtun,中間山區嘅hazara,北部嘅tajik。
hazara長期受人迫害,俾人圍攻。
taliban與其話係某種islamist,不如話係pashtun人嘅政治代表。

而國際上
1 印度佬獨立之後親蘇多過親美
2 巴基斯坦同印度長期對抗
->巴基斯坦嘅國策係阿富汗絕對唔可以親蘇(否則俾人兩邊夾擊)

所以巴基斯坦不斷支持pashtun搞事。而tajik係蘇聯勢力。

中間仲有夾雜,巴基斯坦同阿富汗有部分民族係一樣嘅,領土方面有d人想改變現狀嘅(有阿富汗人想謀巴基斯坦領土)。
阿富汗有d民族又aligned to伊朗嘅

而關於中國嘅implication
有d連登仔歡呼塔利班上台,噉佢哋一定支持uyghur一定會攻擊中國……
我睇就相反,塔利班事實係pashtun nationalism。舊時打游擊所以就盡量拉攏其他俾establishment迫害嘅難民,譬如uyghur。但係佢哋嘅目標只局限於阿富汗(甚至乎都未必係成個阿富汗,而淨係南部pashtun自己嘅地盤+中部hazara嘅地盤),噉依家佢哋得逞,未必會繼續去挑戰周邊國家。
所以你睇佢哋奪取kabul之後表現相當克制,並冇出現伊朗人質危機翻版。佢哋根本唔care外國人,只要你肯離開。

亦因為噉,佢哋會不斷受ISIS挑戰。ISIS係跨國恐怖組織,塔利班係在地軍閥。
納粹蘇聯支那北韓同吳廷豔朴正熙李光耀分別在
佢有個列寧黨極度中央集權體制
係呢啲僭主無得比

總體國家其實唔需要一個big brother獨裁者已經可以獨裁 而且完全合法

其實要分應該分做三種
列寧黨國家 納粹德國、共產蘇聯、支那、北韓、越南etc.
半列寧黨國家 國民黨(有趣在同泛中華主義合流)、復興黨(泛阿拉伯主義)、伊朗革命政權
少程度上包括試圖仿傚列寧黨但完全失敗嘅吳廷豔
一般專制國家
連登仔唔識排歧視鏈

最好就咩都公投100%大眾民主啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞