劉仲敬對香港評論整合(4)

1001 回覆
14 Like 14 Dislike
以前劉仲敬解釋過基督教呢類來自東方嘅一神教喺羅馬後期盛行係羅馬東方化,帝國化,官僚法嘅必然結果嚟,主要係填補咗羅馬已經凋零咗嘅基層共同體同自治體系傳統出現嘅真空,即使冇基督教出現都好,都好有可能會有另一個來自東方嘅宗教去填補
果時羅馬好似仲有個來自伊朗既金牛教同基督教爭國教位置
只能夠講,幾千年既歷史證明咗一點,就係亞伯拉罕諸教較有利族群既存續,如果一個族群都唔能夠存續既,仲講咩文明發展。
姨成日講嗰個日本天皇叫兩個大臣信唔同宗教嘅古仔
請問係邊個古仔 我唔記得咗
伊朗應該係拜火教
部落民的看法就像日本人最初接受佛教的時候一樣,辦法是這樣的:兩個大臣,一家信佛,一家不信,然後過幾十年我們比較比較,信佛教的那一家是不是特別繁榮昌盛,如果是的話,那麼佛教大概真有道理。知識份子會認為鑒真大師或者其他大師帶去的那些經文或者培養出來的學生很重要,但是人家並不是那麼看的。那種影響只對知識份子有效,而普通人民、帝王或貴族看的都是實際效果,就是說你信了佛教以後日子是不是好過了。如果發現日子真的好過了,那麼漸漸大家都要信佛了。
科學精神
係好多
而且基督教內有唔少揉合多神教或者唔同哲學教派嘅異端
早期唔係得今日羅馬公教咁統一

reddit周不時有人整平行宇宙
關於羅馬帝國宗教
不過漢帝國宗教西方就少人研究 其實一樣都好豐富
並無話日後大一統幾千年後死氣沉沉

(純屬虛構 不過教派名係真的 可以wiki)
我記得睇過本講羅馬帝國時代日常生活既書,講基督教成為羅馬帝國國教之前,有個來自波斯拜金牛既宗教係羅馬帝國都好流行。

金牛崇拜係中東都好普遍,舊約聖經都有講猶太人由埃及著草去迦南果時都有拜金牛激嬲摩西。
依家依啲早期基督教反而係中東仲有
反而初睇嚟講,似乎中東民族發明學易入口啲
記得以前羅馬開始接受基督教後開過無數次宗教會議,睇到眼花
香港人對中東既認識唔深,而且相比起民族發明學,遠東的線索同我地更相關,而且都比較接近平時我地睇既科普書籍或者教科書多啲,屬於以史帶論嗰邊。如果你一開波睇民族發明學,而唔明你姨啲概念既話,係會睇到R晒頭。
基督教
天主教
伊斯蘭教
有咩關係同咩分別都唔知
其實就同白虎石渠差唔多
皇帝用完宗教之後 道德權威定於一尊 就唔會再開
睇落係異端原則問題 其實係普世帝國神皇權力問題
當年集合全國博士嘅白虎石渠會議
除咗儀軌 哲學 一樣係好宗教化 涉及好多神秘學讖諱問題
皇帝親自監臨 參加討論 決定方向同議程
唔知唔緊要,坦白話自己唔識就得,勿多言。最怕係唔識扮識,到時得罪人地就唔好。
First Nation 係垃圾左膠嘅嘢,自己都未搞掂去做左膠
費拉右派當然唔明白原居民自古擁有封建權利,
包括簽署條約同根據習慣法自我管理
呢d同你想像中既左右翼根本無關
虛構出來當然講乜都得
但實際上拜占庭咪就係現成既羅馬帝國
最後都係變成希臘化戰勝拉丁
得翻一個死氣沉沉既東正教會
你係好難想像呢個東方大一統國家
會出現西歐後來既宗教改革之類
去中心化既現象
呢啲教派早期好多人信 唔係完全虛構
事實上早期基督教同今日係好唔同 結合好多地方神明崇拜 好多基本上係異教神廟 換咗個神 但連祭司系統都照保留
呢啲教派亦有地域特質 早期甚至應該係用方言傳教
當然
之後宗教改革家 伊斯蘭教 同聖像破壞運動都會話
呢啲所謂聖人不過係異教崇拜
事實上又真係 好多異教神吸收咗入基督教做聖人 中國最典型就係地方神袛吸收入道教
應該話係異教神廟 除咗上面多咗個十字架 下面嘅神像改名做聖人 照舊佢一千幾百年嚟嘅供奉
所以早期地方基督教會係好多神神鬼鬼嘅傳說的
詩歌呀嗰啲乜都有
唔係完全整齊統一 受羅馬或者君士坦丁堡指揮
但好多呢d地方教會都係受正教逼害
例如東方教會就係被東羅馬逼走去波斯
再同波斯拜火教結合而成
瓦爾多派就係好出名用南法方言傳教嘅異端
畀人屠殺咗好多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞