[LOL] 英雄聯盟 S11 世界賽討論區 #834

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
Fpx打dk咪國家隊打國家隊
Edg 打 t1又係
其實有得諗,反正常規賽愈來愈少人睇
但要克服ping既問題,依個真係要等科技進步先解決到
亞運
物理限制點解決
亞運冇歐美份
未去到世界級既level
Group stage amumu幾乎消失咗lol
life有玩過一場
之前lpl double elimination 係好似直接俾勝者一場勝場,但我覺得太over
我覺得俾頭3場side selection其實應該啱啱好,至少唔少pro同教練都覺得有得揀side其實好重要
甚至俾多一個ban位都得,終之唔好係直接一場勝場,或者乜優勢都無咁兩極
set多個servers,專係for champions League
你朝早我夜晚 唔通我通頂同你打worlds呀
有乜用 遠啲咪又係高ping啲
勝部可以優先三場揀邊+敗部少一BAN
所以就係有雙循環囉,咁各隊就會有「主場」之利
咁比勝者組有輸一次嘅機會
如果勝者組決賽輸左
咪再打多次BO5
公道d
2段Q = 2次送頭機會
睇歐聯睇上腦?
人哋都起碼係同一個洲
決賽要BOOK場之類 呢D點搞
早排話doinb fit到漏啲人去哂邊
唔係㗎,人哋都可能橫跨幾個時區,所以咪有travel restrictions囉,咁就可以解決時差嘅問題
更重要嘅係
以宜家嘅技術 唔去同一個地方打根本解決唔到ping嘅問題
快唔過光速都係高ping

韓國去美國大約距離10562120m
光速299792458 m/s

10562120 / 299792458 * 2 * 1000 = 70.46ms latency (理論極限值)
實際上應該再多差唔多成倍
我明single elimination 會high stake d,感覺刺激d
但double elimination 好可能令pro打得放d,會拎多d高風險既戰術,用下non meta champs,畢竟有多次機會
Double elimination 最大問題係點俾勝者一d適當既優勢,去incentivise 贏第一round,同埋説服到人敗者贏返係實至名歸
咁足球係飛過去踢
如果你話飛過去打 咁我冇嘢講喇
咁認真覆佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞