IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
有無巴打有玩 openstack , 華為cloud?
香港有企業好愛國,無計
要學識撚SI同撚Vendor
玩openstack 要搵D 好HW vendor 有driver support. Open source 冇support. 自己睇路
早排同上司討論開香港DevOps生態,大家有冇覺得香港主流嘅DevOps太過偏向Ops而Dev更加係變左種?
即係外國最初推DevOps lifecycle嘅Dev啲人係真係寫埋business logic code,但香港嘅Dev就變左淨係寫下py, shell script搞下cronjob,然後就9成時間都係將Ops搞automation

我上司就覺得DevOps呢類post與其form條team黎做,不如喺development team同infra team各搵1~2人做個"gateway"黎夾仲efficient,大家點睇?

早排睇左一個台灣人寫嘅文,都幾似我上司嘅諗法,我覺得都講得幾好
https://speakerdeck.com/pichuang/20210824-yun-yuan-sheng-ren-cai-xun-zhao-de-nan-chu-ji-chang-jian-wu-qu-tan-tao
TL;DR
早排同上司討論開香港DevOps生態,大家有冇覺得香港主流嘅DevOps太過偏向Ops而Dev更加係變左種?
即係外國最初推DevOps lifecycle嘅Dev啲人係真係寫埋business logic code,但香港嘅Dev就變左淨係寫下py, shell script搞下cronjob,然後就9成時間都係將Ops搞automation

我上司就覺得DevOps呢類post與其form條team黎做,不如喺development team同infra team各搵1~2人做個"gateway"黎夾仲efficient,大家點睇?

早排睇左一個台灣人寫嘅文,都幾似我上司嘅諗法,我覺得都講得幾好
https://speakerdeck.com/pichuang/20210824-yun-yuan-sheng-ren-cai-xun-zhao-de-nan-chu-ji-chang-jian-wu-qu-tan-tao
TL;DR

唔係唔得 schedule上冇預時間 ops都做唔切 一日要OT幾多個鐘做更加high level嘅野?
我表達得唔太好
應該係話,如果本身兩team人手都鬆動嘅時候可以各自推薦一個teammate去夾,如果唔夠人用當然係各自team都請返個人之後再去推DevOps

不過間間公司文化唔同,都冇話咩structure先係最正確嘅,純粹有感而發
連登標準答案應該係: 香港IT人工高福利好個個Fg 做兩年已經50k唔優做,六十歲都人人爭著請,日日有人call轉工。 邊會要轉行。
有手有腳
香港地養閒人好重要
做noc 多數返shift
登記帶人入場,開rack 鎖rack
收貨
有d 要睇alarm call 人,做小量report
間間唔同
通常白紙有hd 就得
會有supervisor 教你做daily operation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞