IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
本身用開AWS,早排轉左工之後用azure覺得差勁多,不過香港多公司用就無計,都係要學
我識得既D舊同事唔係去做tcon 就 HA secondment ,CAP/CSA都有,唔高價好難請到人

我都想轉工但因為情緒病受唔到壓力有排都轉唔到工
JOS
我讀u有讀,但好廢同唔太鐘意打code,而家做DevOps淨係寫script我接受到

不過其實經常要睇frontend backend code,但我自己對睇code無咩所謂,同埋都算睇得明
Cloud本身就唔係啲develop related既position,cloud相關既不外乎infra, devops呢啲,呢啲一定唔會要求要主力打code,但個別既工需唔需要你識打code就另計
cloud 既infra應該都可以唔洗 devops既話 最起碼都要寫script
冇cert support仔準備搵工
infra 嘅話 係咪好似上面講
主要識aws azure就得?
唔好俾壓低自己價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞