IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
點都會搞到。switch and router. UCS server

如果正苦 中資會多支那野。sangfor ruijie
加油ching
我都係做network
睇嚟依度唔多巴打做network
ruijie 正垃圾
照抄cisco
中資全部都係
Huawei堆鐵全部照cop EMC Netapp HP
做野主力做linux admin, 其他樣樣都有掂下

後來有公司資助上左k8s堂覺得devops幾有前途

自己都考左張devops cert

但market上好多devops工都要兩三年經

想請教下如何入行
試下做啲side project之後照apply junior devops工?
但有啲DevOps要識GCP/AWS,我唔想付費,咁點搞?
AWS有free tier可以無限試用,google就有free credit. 另外可以搵下啲training resources/courses,都值得投資
多謝🙏

Azure得12個月+100美金,唔夠 我起一個Azure SQL Database,同一個Data pipeline 一直苦惱緊

我依加都係轉學AWS
唔洗少少錢點賺多啲錢
唔係少少錢喎。

我Azure Blob要比錢,Azure SQL database 又要比錢,Azure ML Studio又要比錢…

我100美金 唔洗半個月 就洗哂
你睇下.....玩左一個月喳....單係VM都食我一百港幣。Azure SQL Database一個月要 二千幾港幣,點學呀?我連Azure ML Studio既Design Tool都未學,唔好提MLOps/DevOps。真心,大家平時點學Cloud

我一日就唔小心洗哂104美金

我都好尊敬network人 加油
公司有冇用k8s docker ansible 之類既tools 其實都可以試下apply 唔怕辛苦 又做開linux 應該都有公司唔介意請
唔想俾錢但又想得到俾一般大學生多嘅經驗
一係就搵間大公司有晒唔同tools俾你玩
一係就入AMG做intern 多多都有得你玩
中學生想入好大學都俾錢補習啦
剩係做network 可以搵到既一係ibank 同MNC. 做Telco 都唔掂

Cloud 或者content providers都正 不過位小
會咩 見job market network engineer都好多選擇
講清楚D 係一球以上既工
大路應該都係cloud vendor做到上lead/principal位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞