IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
呢排support位好少
點解app support又搵我 script又搵我 moon閃又搵我 螺絲批又搵我
屌 又唔係得我坐係個位到
手巴 人好 supportive
想請教下 點樣訓練啲user直接搵相關同事 唔好經我
其實佢地係知我都係射比人咋喎 叫我push其他人做咩 點解佢地唔直接push
因為你就好似管家咁,識搵人幫佢地解決問題。

你可以叫user聯絡邊個同事,唔好自己去contact同事去解決user問題,慢慢user就直接搵同事就唔會搵你
但係user係直接叫我push呀邊個邊個咁 佢係明知要搵邊個
咁你叫佢直接搵番果個同事或者同事既 team leader啦,講自己有野忙緊,sorry啊幫唔到手。
咁既話佢會要求我跟晒成件事
你話有時間先會幫佢跟 急既話自己搵番人 慢慢拖
再唔係就搵你老頂 話有user係咁搵你做啲 唔係你個role要做既野 好影響你工作進度 睇佢點講
實際上user就係我地老頂
要睇公司structure 通常user已經係你老頂 可能你係team lead 咁就叫你班細既做/ 同公司拎head count專做呢樣野/ 再唔係同user用man hour計番錢
Sorry講得唔清楚 係in-house user
啲jun頭先走撚晒去廁所
幫完每次都state翻教佢點搵support 幫多幾次就淨係覆佢step唔幫
小弟2年經驗 做緊SI 29k玩開router switch wifi.
做開傳統network 應該轉咩型好
因為傳統network 捱唔到我退休
自學緊python.
大家建議係咪做devops 會好路數d?
2年就29k
請求全能連登指教
小弟有兩個offer
一個係做HKICL (cloud)
一個係做dist security product
有無話邊度比較好? 人工差唔多
睇興趣
我見有人由network 轉玩cloud
有人network 轉玩security
有錯求屌醒
係指環境閪定其他
我聽講成日屈vendor and SI 做野
做cloud先要keep住學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞