IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
都有用既 香港主流 我諗都係aws azure
師兄讀過?
但IT無時無刻都要學野,因此一定要考
同學仔,社大嘅世界考試同證書並唔代表到啲乜嘢
你冇料冇經驗考幾多都冇人會請
你有料有經驗乜柒都唔考都有人會請
但我成日認為 我被人in,
我show自己啲code project,人地驚我抄。
我話自己識,人地覺得 我呃緊佢。
我話上一份工有經驗,但上份工工作證明沒寫到。

咁唯有真係拎cert證明
interview 一開始 對方都係不信任 起步先
工作證明都睇
我轉左10份工無一份有睇
垃圾港資唔計啦

cert 就至多俾人問有無考cka cks
(devops 唔諗住用k8s我都唔會apply)
Interview 普遍緊係唔會話自己有乜certs,但有啲叔叔唔知道張cert係有關乜嘢黎,點都要brief啦。

Azure Database Administrator Associate。啲叔叔伯伯見到,只會知道係同Azure Database有關,跟住就沒有跟住了。

問做過乜Project,點解唔合理?人地唔會知你之前啲工做過乜類型projects🤔人地想搵位有經驗既,問「之前做過啲咩projects?」都好正常
其實多唔多工
有 都係做開當考下自己 hr screening都有用既
算多 求其search cloud engineer都一大堆
幾個it post都見到巴打你 好似成日引戰
得hd係咪多數唔請
唔係 都有好多junior位 但好多都要求Bachelor
有時間去讀翻個degree會好啲
咩大學都冇所謂
希望讀個aws cert會請
手巴
入黎想請教下devops

Project management大家有咩好用既open source建議?
已試focalboard同redmine 想再試多啲option
要求
1. 靚 即係redmine 就有啲差 雖然有theme 但現成free theme都唔太掂
2. 最好有timeline visualization 可以係plugin
3. Version control integration
4. 最好有official arm docker 無既有non official arm docker都得 無arm就難啲 尋晚搞左一輪openproject都未搞得掂

用途係自用
🤔有咩? 我諗係我性格問題,但本身無 引戰既含意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞