IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
睇下你係做咩公司嘅pre sales
si infra嘅就係sales有個客話想要嘅咩機 有啲咩requirement 自己左砌右砌個solution出來demo同 present 埋比個客 懶啲嘅就搵verdor/dist去做present同demo
dist就係間公司自己代理咗啲咩新product 上面vendor話要做多啲promo 就搞下啲workshop/talk/training 比啲 si 嘅sales/engine/presales 學下 玩下lab 吹下水 si有啲咩tech問題解答下(通常唔得最尾都係落ticket, 會發生嘅都係做緊demo/poc先會出現)
vendor實質就真係唔太清楚

利申 dev底走咗去玩硬鐵 有份hea工收住糧 學devops
你想做front定back定infra定萬能俠?
Infra/backend先玩多啲cloud
algo就domain specific就得
聽中大個PM mentor話front end 入行 學學下會識back end
如果你係做full stack既話就係
Frontend backend infra三個role黎 搞清楚你想做咩role先 唔好糾結係工具住
或者你有料想做萬能俠都可以
比較大興趣係frontend

就咁睇 未係幾知specific

或者最core 需要啲咩skill skill set

請教方向
不斷搵野揼就得 其他野返工慢慢pick up未遲
本身我做緊果行收收地皮,我有基本整機同software底子,有做開it support 嘅朋友建議我不如試下,考張mcse旁身,但原來已經無得考,巴打們有冇咩提意
整機去做hardware vendor / SI support engineer?
有software底?做programmer啦
想問而家devops通常用緊咩tools / framework ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞