IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
infra同support點樣上50k
Infra輕鬆啦 轉多幾份工就有
Support唔知
Bank deskside VIP user support secondment 2017年個陣都24k

宜家唔知加到幾多
再上要英文好吹得
利申冇
Level 1 support 都可以去到40k, 但超chur
我屌 pc engineer真係唔係人做 而係比狗做!
撚左手巴好幾日!而且分分鐘仲要比佢撚多成個月!
有冇Ching同手巴一樣連早餐都未食
搞緊咩
大家係咪都係到patch緊log4j
將現有既windows 7 move去一個intel series 400 得USB3 啲driver要裝過既新箱 然後呢件事*7
手巴既進度係0.2/7
竟然比手巴做到1/7
手巴相信一星期後就可以係呢個po潛水
手巴都要搞呢啲
曾經呢個office有system engineer 不過有次cut headcount cut左個位
結果某啲network同pc野就要我地分左佢 畢竟其他office有時差拖好耐 又無得physical access
有時識太廣泛既野就會被迫take啲唔係title內既工作 例如正確設定電批既max torque去上moon同埋格硬塞啲唔太啱既driver比舊system用
不過今次upgrade少開心既
i9 64GB ram手巴分分鐘可以拎一部做dev機就算唔得 拎啲舊機件黎upgrade手巴部dev機都正準備6moon dev機了
做presales
唔小心BSoD左
2/7
手巴相信成個星期都可以開心扮工
Banking 好多contract位。由technical PM 到cloud engineer.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞