IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
好多人對IT有個誤解以為IT就係得programming
其實仲有好多

Server: VMware / Windows / Linux ...
Network: Cisco / Juniper ...
Security: Fortinet / Palo Alto / Splunk / SIEM...
Cloud: Azure / AWS / GCP / Openstack ...
DevOps: Jenkins / K8s / Ansible / Terraform / Git / Prometheus / Python ...
Support: Citrix / O365 / Windows AD...

如果有巴打有啲簡單問題 我都可以答下

對IT degree既FG小小見解
有能力就做developer
做唔到developer 又捱到就infra
唔求高人工又想享受生活就support

至於唔想做tech role
可以試做BA / IT Audit 但唔熟 靠其他巴打答
Vendor係一個Brand公司
例如Cisco,佢地剩係會做Cisco既Product

Dist係分銷商
通常一間Dist會做唔同Brand既Product既銷售
例如Cisco Aruba Fortinet

inhouse通常指一個公司既IT部門
負責管理公司既system同Network
上至Tesla 老電下至細公司都會有It部門

si主要係幫客砌Solution
例如School Wifi會幫客諗成個WiFi infra用Juniper Firewall + Zyxel PoE Switch + Ruckus AP

isp就睇佢做邊個部門
有啲對外(SI),有啲對內(inhouse)

Credit: 御理
Lm
Lm
lm
有冇cloud嘅巴打可以分享下啲心得
有少少興趣但唔知點入手
直接apply cloud eng應該得
真係搵唔到先考cert az104 or aws saa
考返張aws azure alicloud 乜都好 之後再搵間SI 做下
想問下 有個I大畢業十年經驗it code狗同我講
佢可以揾到4-5萬工
有冇可能
佢話入到政府工就有喎
十年經4-5萬碎料啦 仲要code狗
根本過咗第一份工冇咩人理你以前讀咩
除非你做man grade要求master grad
同埋佢有冇進修top up/OU拎翻個degree?
如果佢係做緊t-con 的確有可能 唔出奇
infra都係小眾 守望相助
冇 得hd
御理係高登學術台果個?
咁可能都就快到頂
因為好多大公司依家都require Bachelor
除非係好多年前入行 已經做到行內神枱位置
但即時冇Bachelor 佢有十年經有4-5萬都好正常
連登個個 但唔知係咪同一個
有冇咁易就請先
我係老細都請個有degree啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞