IT infra / support / devops 討論 (3)

1001 回覆
32 Like 4 Dislike
同意,咩都識少少冇壞
要知道自己嘅無知
一條ideal既team係應該大家都識唔同domain既基本
e.g dev識少少infra,infra識少少application同db
有冇巴打做緊SRE?
想知同DevOps有咩唔同雖然實際工作內容間間公司都可以差好遠,正如DevOps都係...但本身呢樣野嘅原意係應該做啲咩?

我見有啲文章就話DevOps focus design pipeline,SRE就focus app deploy後嘅穩定性
有啲又話兩個role其實係一樣,SRE就負責design成個SDLC automation,DevOps就落手做
DevOps通常係講culture,而SRE只係一個specific d既role去achieve DevOps,你可以咁理解
實際上DevOps同SRE工作性質都係一樣,大家都會搞CICD,troubleshoot prod issue嗰d,當然有d公司會專D,例如某d人專搞monitoring,某d人專做CICD
亦都好多公司無SRE/DevOps,請Software Engineer寫in-house既deployment code
無話邊個design邊個落手做,大家都要design+做
而SRE只係一個specific d既role去achieve DevOps
呢個位就係我覺得好含糊嘅部份Google個官方解釋就係咁

但如果你有去睇過啲坊間討論或者去in過SRE post嘅工,你就會發覺個個人描述出黎嘅工作內容都好唔同
我聽我fd間公司嘅SRE直頭係變左Operation support咁,要幫手mon住cluster/睇network再加做下IaC,間公司外資黎規模都算大,但我感覺佢地對SRE定義都好偏咁
有無ching用過azure openshift
有無評價
祝IT仝人工作冇鑊爆 冇閪客
啱啱先爆完
正常啦 個市咁好
Fg 都25k啦
SI有29k好難架
SI 啲人自己攞黎姐
食水咁深 仲offer咁低
唔明點解會做
大公司Devops cloud
In house 請senior 好多都40-50k以上
見多啲工就會知市價
Senior 4-50都低啦
SI senior大把60k up
一定得。不過講際遇,同埋你自己十年黎係不停學野定原地踏步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞