深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
係 所以有咩可能走去做工廠咁誇張
不躺平 殺近平
好多大陸仔 去完外國讀書回流
屋企有少少錢 買樓買車都會養佢
純粹廢事比屋企屌唔做野
打風流工既大有人在
渾水摸魚
反了國on拉得
呢堆學歷 如果係真
要移民又得
就算要教書 都落黎香港教啦
除非深圳middle school 好搵過 香港中學

同埋一年一間學校邊有可能咁多老師新入識
老師turnover rate 好高?
我念佢地應該騎牛搵馬?
呢條友副教授轉公務員,擺明入面有人啦
發達城市好多真係有父蔭,唔使諗買樓。一畢業父母就買benz audi俾佢出入,特別鐘意入國企,或者低層公務員,就算低人工都唔驚,最緊要舒服同搵人啲門當戶對既金龜結婚。
深圳中學好多福利,同埋可以拎深圳戶口,仲有房屋津貼同人才房。
首先呢啲level嘅大學係大學難入,phd先入會易好多(當然仍然難啦只係其實哈佛大學畢業難過其他大學讀完去哈佛讀phd),其次佢大學讀physics,physics係pure science入面差唔多最難搵工嘅一個科目,唔係你想去學術研究就研究到,學術屆競爭咁激烈,一堆神童天才各種怪獸,一個凡人唔係靠努力就可以同呢班又有天賦又有努力嘅人爭到,甚至就算本身就係努力嘅天才都好難做到,因為正教授嘅位得咁多,終身教授就更加一個系得一兩個位咁,每年都成千上萬個名校phd畢業去爭,咁名校phd已經只係入場卷而唔係通行證。

我記得好多年前睇過一個新聞北大物理博士畢業後搵唔到工最後跳橋自殺,所以呢個case唔出奇,反而如果話佢MIT engin 畢業但走去做呢啲就好奇怪。

簡單啲講名牌大學雖然名好響,但都救唔到乞食科...
唔好癲
支那勁多讀完書留唔到美國
簽證到期就要走
速大係邊間?
Bachelor 畢業就係
我未見過post grad搵唔到工
除非佢地要搵post doc position
上面仲要個個清華北大
乞食科畢業競爭太大
名校都救唔到幾多
Speed
所以咪話大陸內卷得好嚴重
唔係呢幾年先有架,
深圳中學連續十幾年新入職教師學歷都係勁到痴線架
甩鍋 串緊老共wo

國安又去左邊
香港請中學老師都應該學下深圳
開放大陸人可以自由係香港就業同定居,師資即刻同深圳中學咁勁。
不內卷嗰個man of steel 嚟
咁都係算喇
摸魚係扮做野
划水係hea做
其實差唔多意思唔需要細分
不划水會浸死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞