深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike

...
不過,網友對於官方這波大內宣操作卻不肯埋單,稱這些標語根本自相矛盾,「大家都不躺平不摸魚不划水,那怎麼可能不內卷?」、「寫這個文案的人心裡啥感受?」另有網友嘲諷,「都是社會主義的接班人」,更有網友以官腔反諷,要大家「不信謠,不傳謠」,甚至有人說「再加一條:不要臉」、「建議不畫餅」。(國際中心/綜合外電報導)
...

https://tw.appledaily.com/international/20211013/FXMVL5PXMVG67D2TE6QQFBC2KU/
不訴求
權貴鍾意話點就點
賤民就求生不得求死不能
內卷唔關後生仔事喎你個社會都唔比人發揮創意
除左躺平,其他都唔知講乜柒
乜撚野鬼話黎
真係唔識睇大陸用詞
你叫不躺平就唔會躺平咩
摸魚=摸閪?
好矯揉造作,睇見都打冷震
唔撚明
內卷乜撚野意思
「內卷」與「躺平」是當下中國90後甚至00後們常常掛在嘴邊的詞。一個指向「過度競爭」,一個代表「退出競爭」,這兩個截然相反的詞語折射出年青一代對中國社會競爭白熱化的挫折感。
即係內鬥
類似係一種現像
過度競爭 例如學歷 大城市個個都博士
大把痴線佬唔要條命
人人都讀補習班 但學位得咁多 其實根本改變唔到前途
根本你點努力都冇法向上流 不如躺平
內卷即係咩
摺?
用香港講法 就係個個OT 唔通個個都想OT咩
咁有人就會打散工

係年輕人之間引起咁大共嗚係大陸明顯落左入中等收入陷阱
比起 2000年代人工加左好多,又升唔到外國個種level
但辛苦左好多,同埋財富集中一小撮人手上,可能生活質素重下降左

而共黨政府對呢種非革命性既口號好反感
因為人人唔努力就仆街啦,但又無法有效反駁
所以唔比補習 996 加班 之類種種手法打擊
內卷同外卷有咩唔同
中港翻譯
摸魚 = 吞卜
划水 = hea做
甩鍋 = 卸膊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞