深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
香港D新一代都打亂種啦
你以為深圳少北佬?
去睇下廣州D後生仲有幾多識粵俚語
就知俾北佬文化侵略得幾勁
我都係大致咁理解
但我覺得恐怖係
點解要寫不內卷
(本身好唔通順)
點解要青年不內卷
講埋咁多嘢好似係青年責任
個社會有內卷情況
冇權冇勢冇錢嘅青年
根本扭轉唔到
依家講咗 青年做唔到
社會繼續係咁 又怪青年

香港都係一樣
根本成個所謂華人社會都係吃子吃人
又要上進又唔要做爛巿 屌你老母啦
因為做得再叻都比唔上兒子。
「騎」鯨
其實唔係
內卷有多層「更高標準」嘅意思
即係大家都開奶茶鋪都係賣咁多錢,有一間整五星級裝修,其他幾間逼住整五星級裝修;有一間等攞奶茶有人幫你腳部按摩,其他幾間又被逼跟住做
內卷實際意思係不必要嘅惡性競爭
你知唔知點解中共 咁驚躺平??
就係人人都唔打工, 無人做奴隸

但家陣你話打份長工, 結婚 都叫躺平
咁已經失去左原意

中共就係想你咁........慢慢係到改設定
由唔打工, 變打散工, 變打長工......最後又打回原形

家陣躺平 就係要中共驚
大陸成撚日都有個d 口號,乜乜民主,自由,法治,公平....大家心照啦,越做唔撚到先要係咁show 比人睇,你見香港或外國都唔會有呢d 野啦
我地唔係南方人, 係香港人

因為就算係 廣州人, 講既野都同香港人唔同
按實際情況解釋就係
原本小學教師根本唔使博士學歷都教得
但依家連博士學歷嘅人都去爭做小學教師
就會搞到博士學歷都只係最低要求

前面兩句係人都知啦,唔洗講到自己掌握真理人地傻既廢話

真係膠都廢事比
掩耳盜鈴既野都係你叻

好似講到你同我影響力可以大到改變 個定義咁
咁你慢慢宣揚你個定義啦唔阻你
討論區就係拎來討論, 又唔係講影響力
唔通無影響力就唔討論咩

同埋我都唔想影響大陸人
反正死既係大陸人,又唔係我

我只係想食花生睇戲, 睇下大陸人同中共點鬥姐
可以討論呀
但唔該唔好維園阿伯式9up 係度話咩"連登仔改人設定"

唔係我去改人設定
講左成日你搵到定義 有幾主流既討論係 躺平一定要做散工未?
「牛津好普通」
你都係學識中文先啦
原本 躺平 既原意就係唔做 資本家奴隸
所以唔返工 or 打散工 先係最符合定義

家陣大陸人自己又話 打長工, 結婚 都係躺平
咁其實同普通人生活有咩分別??
咁香港黎生 都叫躺平啦

不過算啦, 學你所講, 我地又無影響力既
既然大陸人 覺得打長工 都係躺平
咁由得佢地繼續做囉, 又做返一隻資本家奴隸
又打回原形
內唔內卷都阻止唔到支爆呢個事實
強国人幾千年特性都係鐘意自欺欺人
所以大陸人 根本就係到等死

家陣連電都無得用, 應該好快凍死一批人
唔夠勞動力再加無電凍死人
遲下又話要打仗
仲唔爆?
不做假
所以唔返工 or 打散工 先係最符合定義
^同意呀,但唔代表呢個係唯一做法

要雞蛋裡挑骨頭 散工都做左資本家奴隸,程度低好多咁解
我一樣可以話唔返工 拎老豆阿媽錢生活 先算
所以我先話 網絡用詞既野邊有得咁嚴格定義
只係提出主流少少既睇法

要認真討論對大陸gdp當然有影響
一班人hea做 定努力上進買樓 消費點一樣?
五大訴求
你知唔知本地港人一早走哂
即係圍頭佬
得番唔夠1成
絕大部分係廣東移民
又講以前

不如話人類起源係 東非

全世界都係非州人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞