深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
內卷姐咩 頂爛市?
見過係廣東做office(無學歷需求)重係2千幾 3千蚊人工心諗點生活...

所以小粉紅真係拎大城市人工自high,大把地方真係強仔咁講3千蚊啦
我都好好奇大陸諗住點樣產業升級
明顯就係升唔到 一世代工廠

希望再過幾年再多工廠走 gdp增長減 ,外交影響力更加細
呢個term 接近
口號國家
要躺平就要開工,好哲學
通常越叫人唔好,就會越係想做
你肯唔肯返鄉下先
大陸啲鄉下唔係日本鄉郊,真係又窮又殘
即係中等收入陷阱

但係得罪講句深圳都叫做有啲賺外匯嘅能力
香港先係所有財富來自磚頭
拎條鞭唔准躺平

香港同大陸比真係差幾皮,
清華學生為左比其他人多少少時間溫書,
練到可以邊踩單車邊用notebook同食飯。
鄉下唔一定真係農民個隻鄉下姐老細.....

大把34線城市生活消費真係好平,上網宅在家做毒撚又一日啦
大約意譯
摸魚——扮工
划水——hea做
甩鍋——卸膊
讀到博士有需要咁做咩
定係葛博士個D博士?
香港其實好撚吸外匯, 其中一part係中共d企業係香港上市/經香港轉運貿易

香港一個市既產值遠遠大過中共國一個省, 唯一同香港比較到既得廣東/上海/澳門
唔係好信佢地有咁多博士碩士,而且有都唔會話一大堆去做生產線掛,最多少部分去做,有冇source?
有一個好大既問題就係全中國既人都唔鐘意買made in china既貨

人地外國內銷產品唔會俾國民睇唔起, 但中國會, 所以中國好依賴外貿, 但而家習仔玩爛左成個外貿
唔係咁計
係返工,有錢就洗
洗到無錢就再搵炒散
香港搵幾百蚊一日你要玩都可以夠你食幾日
人哋好多三和大神都係玩緊訓街訓網吧
你覺得人哋係afford到租個單位先玩三和?
扮工同hea做其實都係一鳩樣
老共不知醜、不要面!
其實唔難
有公屋就躺平到
躺平得都唔會要求有咩生活質素,香港地買餸煮飯物價唔叫高啦
上網又平,打下機上下連登又一日
你打唔打工生活空間都係咁細㗎啦,打份牛工就住到千呎豪宅咩

前提係要有間屋囉
所以話香港後生仔係躺平唔到
不貪腐
會咁諗已經唔係三和大神唔係躺平
搵幾千係正常office工fulltime嘅價嚟
三和同躺平係搵幾日錢就唔做
洗晒就再搵炒散
仲點會有錢帶返鄉下
個個都躺平唔通個個都想躺平咩
比你吸乾吸淨 日日996都係得幾千人仔可以點
想收割就投放多d資源啦 呢個世界冇free lunch架
淨係儲首期
已經唔算躺平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞