深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
吞pok 蛇王咁上下意思
成日叫口號無用
剩係培養一班兵出黎批鬥其他人。
人地做得掂幾年就入教育局升官,本身福利又好,有宿舍同房屋津貼,仲可以優先入住人才房。
有咩工可以咁好短時間解決住屋同落戶深圳既問題。hea做都係鐵飯碗保底,冇野好輸囉。
無乜用,依啲表面野黎
最大問題係男人滿足唔用女人黑洞一樣既要求
除左中共可以派啲西出去畀男人,
否則男人都只會躺
真係當真,跟著不出一日就「不存在」了。 一群虛偽到連三歲小孩都知佢哋講大話嘅社畜!
大陸連醫生,律師,老師都要跑數。
其實有七八成都係文科社會科學之類廢科…
根本只係攞中學延長黎吹…
有同無對公司無分別…
分別STEM科一直缺人…
啲社會科學掛名學歷就算鳩數喇

不過全世界都係咁
少女一向都係躺響度做G
做西換錢架喇
無變,無影響
可能多左人躺,雞價會跌啫
以為叫人不不不就不架喇咩?
越係no越提醒人yes yes yes
我理解即「跟風去做無意義消耗性競爭。」
例如:人人留在公司「辦」OT,實際零產出。
臨放工叫齊人開無用會。 制做大量無意義文件紀錄當做咗嘢等等。
甩鍋淨係諗起嗰張gif 侍應冼腳然後成個binlo淋落個細佬度
如果勤力就可以叻,咁中國過左美國九世喇…
不求生,不能死
唔講創造力

單講考試真係全世界冇人勁得過呢班人。
以遍蓋全
卸膊、推莊。 即我哋講「唔肯孭鑊」
又可能係廣告位太多租唔出
根本無人想上去…
如果香港人會被淘汰就成個城市被淘汰左喇…
唔係搵個博士做中學就會教得好啲…
你依啲完全白痴既想法…
反而係錯配緊人,浪費緊社會資源

依家係倒返轉,佢地自己會內爆 
你連「內卷」都明,重話香港會被淘汰

杭州市一個地方街道辦全部清一色北大清華碩士

北上廣深競爭更加激烈,點解仲有兒登仔唔信。
牛津有話畀女人加長長間考數學試就已經失左好多人對佢既信任
左膠都入侵到,咁其實入面啲人重係咪高智商﹖
令人好懷疑了。

定係早已名大於實﹖
不過其實歐美都無乜大話英國大學,全部都係美國
係香港人先咁重視
五不訴求、缺一不可
如果香港拆關,或者香港人走上大陸自然就要跟大陸套規則去玩。

學歷可以話係大家都冇工作經驗既前提下最容易分類到人材既方法。

係大陸而家內卷既社會搵一份好工既入場卷變得越黎越難。
其實就係扮工
話鳩d人一係躺平,一係返工hea做
淨係幾隻字嘅口號都已經顯示到文化嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞