深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
同意好跌落中等收入陷阱
吹左咁多咩AI 高科技夢 唔見好有特別應用提升人均收入到發達國家水平
只係拎左黎玩咩美團外賣仔 滴滴UBER之類

唔敢話咩奢望支爆但冇咁急速增長 影響力應該會細好多
已經係惡性循環
又想割韭菜
又唔整好塊好田等d韭菜可以不停生

拎獎學金入哈佛,讀完哈佛博士後,係人地個研究中心做研究員
Journal of Experimental Biology同Journal of Neurophysiology期刊出過研究報告咁囉。

葛博士得咩?
黨性
如果林鄭當日躺平
咪乜事都冇
摸魚以為係摷閪
最大差距係樓價囉
其他物價真係差唔多,尤其依家已經係網上消費年代
揸流攤
如果香港有甘學曆一早留在美國生活打工
大陸大城市競爭真係勁到痴線,14億最勁既人都湧晒入去喎。
香港人上去其實會完全被淘汰,去三四線地方都唔知有冇野俾你撈。
外國公司集資同做法律訴訟
係好吸金,但全部都係因為”有法治”

依家OMDB都收皮,新加坡係咁搶客仲捱得幾耐

講實業嘅話香港幾乎係零
連曾經做過亞洲龍頭嘅歌影視都收皮
冇實業嘅社會有乜方法唔內卷

反觀大陸嘅製造業大把公司食曬全球中低市場
用BNO 去英聯邦國家生活打工

拎獎學金入哈佛,讀完哈佛博士後,係人地個研究中心做研究員
Journal of Experimental Biology同Journal of Neurophysiology期刊出過研究報告咁囉。
上樑不正下樑歪
一堆廢話廢紙
傻啦,可以參考下「戰時共產主義」,
唔勞動嘅人唔配發糧食,罷工即時槍決
雖然經濟一定死晒,但動搖唔到政權
假如屋企有人係體制入面,加入呢個體制做人上人其實仲舒服。
可能因為美國發現佢係黨員 所以不可以留在美國
大陸最On9就係呢D 貼到周街都係標語
幾十年都係咁 有撚人睇完就跟你做咩
有份長工返已經唔算躺平啦
大陸有好多呢啲,而且人地係中美貿易戰之前就返左中國。
啲支那term噏乜鳩呀
想買英國樓
一開始 開post條友咁生活姐
唔代表躺平就一定要係咁生活 要係打散工
我認為依家演化到就係你唔努力上進追求 結婚生仔買樓
行低慾望生活 拎一舊錢慢慢磨都算係
都唔知佢up乜9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞