深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
冇事 韭菜姐
香港嗰班應該個個都master或以上

因為讀master好似有資助
卷唔卷點控制

做齊晒就咪一齊內卷
如果摸魚係指hea做吞pop唔上心做野, 咁同渾水摸魚意思其實唔一樣
照呢段解釋
美國人類學家亞歷山大·古登威澤爾發展了內捲化的概念[4]:在1936年的研究原始文化的一篇論文中[5],他使用「內捲化」來形容某文化模式達到某最終形態後,無法自我穩定,也無法轉變為新的形態,只能使自己在內部更加複雜化[6][7]。戈登威澤認為,文化模式達到了極致之後,模式的規定導致了文化的外在的統一性,從而漸進發展起統一性內部的不同要素的多樣性:如毛利人的裝飾藝術要素很少,卻有著複雜而精細的設計,戈登威澤將這種現象稱為內捲化[2]。

感覺就煉蠱咁, 或者 膠化 比較易理解D
因為佢地本身就係深圳河以北既人
躺平點可以比佢地割韭菜
鳩up都唔好咁過份
支那成日都將啲已經有其他講法既野自己造一個新詞出黎好on9慘在有啲睇個詞係完全唔知係咩
你造詞就得
人地造詞就唔得

add oil?鬼佬心諗乜撚add oil
呢個有d白痴,個世界不斷發展,一定會有新概念出來

我反而覺得香港人發明呢d詞語既能力消失左
有時個溝通成本好高

唔通每次講 "內卷" 做 "因激烈競爭而產生內部消耗" ?
"摸魚"就係"混水摸魚"
"躺平" 你可能話咪就係"hea"囉,其實唔係,佢而家個語境係 "因不想參與激烈競爭而產生既消耗(內卷),而選擇不做事,或只做到minimum",係一種低欲望生活態度,你唔發明一個新詞出來,係capture唔到佢既語境

例如"meme"呢樣野,廣東話一直無一個詞出來,叫佢"搞笑圖"? 一d都唔精準,有時唔一定搞笑。 "二次創作"? 又唔岩,好多時都N次創作。有d人會講"迷因",台灣人可能會叫"梗",比較正式既媒體可能就咁講 "網絡爆紅"。你諗下係英文世界,一講meme大家就明,幾咁方便

大陸用既詞語好多都好technical,而且都係將英文新詞/technical terms,創造一個中文新詞語出來
不生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞