深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
我幾時話打份長工同一個月返足工,我係話返工只係for基本低慾望嘅生活開支。

可以好似你咁講返一陣再hea幾個月㗎,咪話最緊要自己舒舒服服無壓力
發自“知乎論壇”的躺平主義,宣言很簡單:號召青年們“不買房、不買車、不結婚、不生娃、不消費”,六不主義,“維持最低生存標準,拒絕成為他人賺錢的機器和被剝削的奴隸。”
https://www.rfi.fr/cn/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/20210601-%E8%BA%BA%E5%B9%B3%E4%B8%BB%E7%BE%A9%E5%8D%B1%E9%9A%AA%E5%97%8E
原POST就肯定比人delete左
新聞引用就一大堆

https://www.mirrormedia.mg/story/20210930web014/
另外,還有網友將身邊的朋友分為4種躺平族「第一種是全躺平,賴在家裡不工作,領政府補助當啃老族,然後每天上網抱怨社會不公;第二種為半躺平,認真工作,但是從來不考慮找對象,平時在家玩遊戲、重低音投影機等自己爽;第三種則是微躺平,認真賺錢投資,能力足以買車買房,感情觀較自由,無長期對象,崇尚不婚不生;第四種是婚姻中躺平:家事金錢AA,夫妻過2人世界不生小孩」。

至於門檻定義冇錯呀,網絡用詞你以為牛津英文嚴格定義咩,所以我一開始先講"我認為依家演化"
大陸人都痴撚線, 亂咁改設定

呢四種人 已經包含哂所有人既生活方式
咁不如直接話全世界人都 躺平緊

一直係咁改設定, 已經無左原本既意思
內卷英文係involution
原本出自一份大學論文,講印尼一個島上的農業社會
幾百年所謂的進步只係花精力去令個社會制度更細緻更階級化(aka 內鬥分贓),但成個農業科技以及產量都完全無進步過,無整大過塊餅
如果中港教師公平競爭,香港班教畜全綫失業啦點會比佢哋落嚟香港教
唔同意
香港競爭好大 但唔可以話太惡性
中國大陸人口太多 為競爭而競爭
想唔內卷都難
一開始躺平係講緊 唔打工, 唔買奢侈品, 唔結婚生仔
之後就改成 打幾日工, 再玩一個月

跟住你篇文又改成 認真工作 不找對象
跟住又話 投資, 買車買樓, 拍散拖
跟住又話結婚之後唔生仔

如果再係咁發展落去
可能又改成 結婚再生仔 都算躺平
咁樣已經無左原本「躺平」既思想

我懷疑係中共 出動網軍 .....係到亂改設定, 想模糊化 「躺平」呢個模式

睇你做咩公司啦
D 19港資公司 一車車廢老 競爭好大 好似係。
你講緊呢個例子更加印證左香港根本唔算好內卷
你搞清楚一樣野先, 躺平 唔係講緊你舒唔舒服
係講緊唔好做 資本家奴隸

你唔返工 or 返幾日工, 玩一個月.......就係盡量唔做資本家奴隸
所以中共先會咁驚, 叫人唔好躺平.......擔心無奴隸用

如果你覺得 打份長工, 但自我感覺好舒服, 其實都唔算係躺平
因為你一樣係做緊資本家奴隸........只不過你做奴隸都自我感覺開心
中共最想就係要你呢種人
多謝解答!又知多一樣嘢啦
咁似講緊家陣 非州 果堆窮國

日日打內戰, 成個國家無發展...........
點解又會變咗資本家嘅奴隸?

我又無話 感覺舒服=躺平,我咪講晒啲前設條件,就係低慾望生活+打工for基本生活需求
先勸喻
後規定
再懲罰
唔同意
中國大陸競爭好大 但唔可以話太惡性
香港人口太多 為競爭而競爭
想唔內卷都難
英文係乜
點樣唔內卷又唔躺平

矛盾大對決?
簡單講咪急需大量新血奴隸
大家都後生仔 大家都係睇唔到希望
所以
佢間接宣傳躺平

啫係連登嘅反話
我係第三種
五大訴求缺一不可
𠵱招幾有趣
你發現到都幾勁
朱生平時見你開post都唔知真膠定假膠 不過見你打一大堆字就回下啦

網絡用詞本身就好容易改變
宅男本身係泛指 二次元或者特定愛好者
去到香港/台灣都有人用黎指足不出戶 唔鍾意出街既人都可以係宅男,當然有人覺得係錯 改變左意思

一開始話躺平生活個條友 講自己生活係咁 冇定義任何野
好多人有共嗚就引起討論認為 核心主義就係唔上進唔追求買樓
至於點樣實行(返幾耐工,係咪要散工)冇人定義
而且網絡上既野邊個可以嚴格定義,武林盟主咩
我只係提出我+有網友認為唔洗返散工 有穩定工作都可以係躺平
你可以唔同意 討論下姐
唔要拒絕做韭菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞