深圳地鐵文宣「不躺平、不摸魚」五不訴求 中國網友:不要臉

440 回覆
436 Like 46 Dislike
連登standard:
唔係港島,離地鐵過5分鐘
唔係全程有瓦遮頭, 一律為城鄉
內卷唔係即係食內需,內循環咩
好似支共大方針wo
寫標語條撚樣同官方唱反調呀
香港都要跑數啦 出名少少嘅大學為排名都買prof+要prof跑數 前幾年poly咪炒咗幾個出唔夠paper但教書好嘅prof
唔摸西搞多d色色的事
點樣中出生多幾件呀
標語撚又fail
不懼看
每一句如果分拆開3個字都識,合埋一齊就完全唔知佢講乜鳩
五大訴求,缺一不可!
廣東話同普通話既分別大過葡萄牙語同西班牙語
同雅典娜叫星矢唔好死住有咩分別
唔覺起碼人工都叫生活到

大陸啲人工真係淨係生存到
支那人 真係好慘

一個月得兩千蚊人工, 但物價就差唔多香港一半
都唔知佢地點生活

香港人 都算比較好, 最起碼閒閒地一份工都有兩萬人工
大陸內卷最可怕既地方係除咗加入體制已經諗唔到有邊個行業係唔使跑數
越專業競爭越大,醫生,律師,老師,個個都要跑數。
全世界冇一個地方有咁癲
唔躺平同你做奴隸?
香港個班咪標籤晒做宅男/月光
廢老就日日話自己當點樣做爛市搞到今日咁差
「躺平」係一種生活態度,唔再追求太多物質享受,所有嘢夠洗夠用就ok,返工都只係為咗最基本嘅生活開支。唔會努力向上流動,類似低慾望嘅生活方式,最緊要自己舒舒服服無壓力。

國家生產力根本唔係佢地care嘅嘢,佢哋係一種認命嘅心態,唔會諗同社會/既得利益者/政權去消極對抗,只係care自己舒舒服服咁過世就算。
佢地最可憐係好難接觸外來文化唔識反抗
就算睇日本動畫都係唔鼓勵躺平要做爛市
一躺平就會俾身邊既道德枷鎖圍攻
不內卷即係乜?
摸魚係蛇王

甩鍋係卸膊

內卷唔知
躺平條毛
你咁計最多只係按章工作
而家按章工作都已經計躺平
門檻低到一個點
你咁計落轉觀塘都一大堆
你唔做 係唔會阻止到佢叫

例子:愛國
可唔可以唔好亂改人地既設定??

本身第一個提出「躺平」既人,就係連續幾年唔返工
但佢應該係有小小家底, 先可以咁做
唔係人人都做到

之後大陸人就提出, 返幾日工, 賺夠一個月既基本生活費, 就玩一個月, 然後再返幾日工, 盡量唔做資本家奴隸

如果你打份長工,一個月返足工
唔該唔好用「躺平」呢個字眼
你一樣係做緊資本家奴隸
連登仔 成日改人地既設定

本身「躺平」就係講緊盡量唔做資本家奴隸
一係就唔返工......一係就返幾日工, 再玩一個月

家陣連登仔 就話打份長工, 但不求上進都叫「躺平」
屌, 完全係改左人地既設定
因為好多連登仔不斷叫人去躺平
但自己又唔撚躺
而家就格硬將個門檻屈到有份正職返朝9晚6都唔計
令自己計埋入個pool
200呎豪宅叫生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞