《同居女孩》(完結篇)

296 回覆
102 Like 4 Dislike
我都覺得會出事隨時俾人捉Plagiarism
我都驚有冇打曲version嘅 turnitin
條女冇咗喇
如果俾人發現係抄 女主會唔會嬲咗男主為咗贏不擇手段 飛埋男主🥲🥲🥲
如果係啲open source嘅嘢咪唔會俾人捉
Feel 到出事,但樓主話就完,應該唔會搞咁多野
大家都係想睇佢地一齊放閃,同埋呢啲好易兜啫
推推
推推推
【第五十六話 奔跑】

過往嘅我一直都唔嗲唔吊,明明倩兒有畀過好多暗示我,但係我一直都無視,又或者因為怕失敗而唔肯正視。

我搵咗千言萬語嘅藉口去勸自己唔好行動,為嘅只係唔想面對失敗。

我要一個女仔主動告白。

或者啲女權撚會覺得我好腐敗,因為我覺得女人表白係屈就咗佢。

但係唔係咁。

係因為倩兒畀過好多暗示我,而我一直都無動於衷,所以我先將佢迫到要向我主動表白嘅地步。

奔跑,喺坑口落咗小巴之後,我就全速跑返屋企。

對於空降嘅同居女孩,我一直都無認真正視佢嘅存在,無反思過佢對我嘅意義,只係當佢係一個陪喺我身邊嘅人。

明明佢因為信任我所以先向我打開佢嘅內心,將佢所有嘅秘密,或者唔想畀其他人知道嘅事都一五一十話晒畀我聽,但係我從來都無反思過佢呢啲舉動嘅意義。我都無諗過倩兒要鼓起幾大嘅勇氣先可以向我展露佢內心嘅一切。

因為我當咗佢嘅存在係理所當然,所以我一直都無企喺佢嘅角度諗過。

如果唔係我決定要進一步走入佢嘅人生,我諗我唔會切身處咁去代入倩兒嘅角度思考。

奔跑。跑過隧道,走到將軍澳單車公園。

我一直都無為過任何事奮鬥,依家我有咗努力嘅目標。

我要全速奔跑去對我嚟講非常重要嘅人身邊。

到底我係幾無用倩兒先要做主動嘅一方?

一二一二隻腳,全速疾走。
由一開始倩兒對我完全唔了解甚至有惡意,去到佢向我求救,希望我幫佢走出欺凌,但係我就背叛咗佢。

經過第三方開導我先改過自身,唔太可靠嘅我向佢承諾會係佢身邊支持佢。

同佢一齊去探望佢媽媽,處理我哋各自父親嘅問題。

為咗令佢有自我肯定,我幫咗佢一把。

同時,我的起心肝改變自己,希望透過得到額外嘅技能令自己變得可靠。

但係喺我成功之前,倩兒已經按奈不住同我表白,喺我成長到成為一個可靠嘅人之前。

倩兒已經等咗我好耐。

雖然已經遲咗,但係我唔想再遲落去,所以我依家全速奔走。

「呀!!!」我邊跑邊叫。

就算一秒都好,我想快啲走到去倩兒身邊。

「咔嚓。」我扭開大門走入家中,倩兒坐咗喺廳到溫緊書。

我鞋都未除就飛撲到倩兒前面再攬實佢。

「阮倩兒,多謝你。」我喺佢耳邊緊。

「喂也,你好臭呀。」倩兒雖然喺到抱怨,但佢都伸手抱住我。

「咁你又攬。」

「咁唔攬囉。」倩兒輕輕推開我,然後再輕輕咁錫落嚟,我主動錫落去。

「女朋友?」分開後我講。

「男朋友?」

「嗯。」

「嘻。」

「女朋友。」

「男朋友。」倩兒講完又抱住我。

「總之我會喺你身邊。」

「多謝。」

「所以你都要喺我身邊。」

「係嘅。」

再次接吻。

然後,我哋返房休息。

翌日,打開眼睛後我就見到瞓喺隔離望實我嘅倩兒。

「早晨呀男朋友。」倩兒講。

「早晨呀女朋友。」我撫摸倩兒頭頂。

「我換衫返學啦。」倩兒錫一錫我之後就走咗返房換校服。

倩兒出去之後我就換衫,然後同佢拖住手出門返學。

返到班房,同我玩開嘅陳浩然、李樺、周璇同男女班長都走過嚟。

我搶喺佢哋出聲之前講:「阮倩兒今日起就係我女朋友。」

然後,我哋就成為咗眾人嘅焦點。

「屌你老味搞咁耐。」陳浩然笑著咁打我。

「兒兒呀!我雖然唔想你同個變態佬一齊,但係我都會祝福你!」周璇條八婆把口賤到。

「請唔好荒廢學業。」男班長托托眼鏡講。

「大家一齊考入大學啦。」拖住男班長嘅女班長講。

「咁樣大家出嚟玩!除咗周璇都有拍拖!」波大無腦嘅李樺講。

「咩呀!我好快有仔㗎啦!」周璇唔服輸咁講。

呢段時光大概係我哋就要考DSE前嘅最後歡樂,不過太支線,唔講了。

【第五十六話 完】
其實倩兒係咩樣
咩係返房休息
生命之旅過程呢?
笑咗😆咁樣輕輕帶過,不過好sweet呀佢哋2個👍🏻
樓豬可以寫多少少佢哋拍拖嘅經歷嘛?
似乎個比賽無贏倒個冠軍喎
又quote文
想知比賽點炒法
sugar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞