《同居女孩》(完結篇)

296 回覆
102 Like 4 Dislike
推推
倩兒真係好可愛
聽日補加更
唔使咁急完
一晚追到live咗
推推
60 正評更

到咗約會嗰日,我特登gel好個頭,再比平日用心地襯衫。

黑色牛仔褲roll起褲腳,白色恤衫再加一件啡色毛衣。

「靚仔晒啦。」我一邊對鏡整個頭一邊講。

噴噴香水之後我就走出房,敲敲倩兒房門問:「Are you ready?」

「等⋯⋯等一陣。」

過咗一陣,倩兒房門緩緩被推開。

「點呀?」倩兒今日都係短嘅內捲髮。衣著方面就係黑色緊身短裙配黑絲(大概係80,明就明)、白色寬身恤衫而衫領就比一般嘅大,另外仲有一條黑色蝴蝶結領帶。

好可愛。

「好可愛。」我將心入面嘅說話宣之於口。

「呀⋯⋯多謝⋯⋯唔係!我唔洗你讚。」

「行囉?」

「呀!等一等。」倩兒掃視我之後就返咗入房,再著多咗一件啡色冷衫出嚟:「咁樣我哋嘅配色就一樣。」

上身白色加啡色,下身黑色。

我哋兩個都係咁著。

倩兒見到我嘅衣著之後即刻加多一件外套同我襯返埋。

情侶裝。
Penana 390likes 加更

卟卟。

點呀。

都唔知佢想點。

佢點解要同我襯衫。

卟卟。

呢個女人搞到我忐忑不安。

好蠱惑。

佢咁做係咩意思。

呀!!

我個心盪嚟盪去。

「做咩呆咗咁呀!行啦!」倩兒講完臉紅紅咁拉住我走出去。

落到樓下,我哋沿單車徑行返學校。

無聲地行走咗一段路後,我就摩擦住雙手講:「有啲凍呀可?」

「係呀。」倩兒都摩擦自己隻手。

「你夠唔夠衫呀?會唔會太凍?」

「唔會呀,我有著heattech。」倩兒拉一拉衣領再講。

「咁幾好。」

「但係我隻手有啲凍。」

「我都係呀,隻手唔知點解好凍。」

「哎喲!你真係好蠢!」倩兒突然對住我大叫,然後佢就拖住我隻手。倩兒再講:「咁樣唔凍啦!!」

卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟卟​​卟卟卟卟。

瘋了。

蠱惑嘅女人。
10 校錯加更

嘛,我都幾享受,所以我都用改捉返實佢隻手。

我哋拖住手慢慢沿單車徑走過幾個隧道,去到學校前面時我哋先慢慢鬆開手。

「入去囉?」我問。

「嗯。」

一入到學校就係操場,操場入面係唔同嘅攤位遊戲同一啲小食檔。

「玩呢個囉?」倩兒拉拉我衫袖,叫我玩一個射玩具籃球嘅攤位。

「好呀。我哋想玩呀唔該。」

「呢到有九個籃架,男同女就每人可以射五球,入晒九球就有獎品。」負責呢個攤位嘅學生會成員咁樣講。

「有咩禮物呀?」我問。

「玩完再講你知。」學生會成員故弄玄虛地講。

「唔好問啦,玩啦!」倩兒拎起啲籃球仔再扔出去。

「咚咚咚咚咚。」倩兒連入五球。

「你咁勁嘅!」我睇到目瞪口呆,倩兒好似摩打手咁扔入五球之後就到我扔啦。

我瞄準再扔個波出去。

「呯!」中板彈出。

「有冇搞錯呀!第一球就唔入!」倩兒輕輕打我手臂示威。

「淨低嘅射入㗎啦!」

「咚咚咚。」輕鬆射入三球。

「輕鬆啦。」我自豪地講。

「入埋呢球先講啦!」倩兒反駁。

「呯!」中框,籃球向上彈起,跌返落嚟,再中籃框,最後碌入咗籃入面。

「Yes!」我興奮得大喝一聲。

「好嘢!」倩兒都開心到捉出我隻手叫。

「咁我哋會有咩禮物呀?」我問。

「登登!」學生會成員拎出兩頂聖誕帽。

「吓,我頂呀!」我忍唔住講出口,我本來以為最少有假花之類,話晒都聖誕。
「學生會無錢呀嘛,啲禮物係呢個價位㗎啦。」學生會成員反駁,佢再講:「順帶一提,其他攤位送嘅會係聖誕老人嘅禮物袋、聖誕版膠手帶同埋⋯⋯同埋,我唔記得,總之都係啲下欄嘢啦,我哋學生會無錢,淨係買到呢啲㗎咋。唔鐘意嘅話我收返㗎啦。」

「要呀!」倩兒喺學生會職員手上搶咗個兩頂聖誕帽。

「祝你哋聖誕快樂啦!去其他攤位玩啦。Bye。」個學生會成員好似想趕我哋走咁。

我同倩兒之後就繼續行。

「你烏低身。」倩兒講完我就烏低身,然後佢就幫我戴起咗頂聖誕帽。

我起返身之後發現倩兒都戴起咗頂帽。

「都幾襯你。」倩兒讚道。

「多謝。你都好襯。」

「洗乜你講!行啦!」倩兒講完又拉住我走。

我哋之後又玩咗啲小遊戲,玩下快問快答、限時吹汽球等等,咁樣就過咗一個鐘,終於到咗今日嘅重頭戲。

「舞會即將開始,請各位同學到禮堂集合。」

「行啦。」我拉拉倩兒手腕講。

「唔好啦我啦!」倩兒講完我就縮手,然後佢又拖住我:「咁⋯⋯咁樣行啦⋯⋯你睇!其他人都係咁!同埋我驚你走失呀!」

「哦⋯⋯」

又拖手。
我哋慢慢走入禮堂。

爵士樂、倘大嘅空間、柔和嘅燈光、唔同嘅男女組合、手牽著手、不成熟嘅味道、笨拙嘅動作,點講都係呢班真係一群中學生,唔係個個都識跳舞,大家都係望住台上嘅學生會成員東施效顰,但係呢一種不成熟卻令人會心微笑。

「踩到我啦。」倩兒不滿地抗議。

「Sor。」同倩兒面對面嘅我捉住佢雙手前後郁動。

「喂。」倩兒喝道。

「咩?」

「無嘢啦。繼續跳啦。」

「你洗唔洗抖下呀?」

「可以跳多陣嘅。」

「呼。」突然,一堆紙碎有如落雪般從天而降。

「嘩⋯⋯」明明只係紙碎,但係就睇到倩兒雙眼發光。

「你未睇過雪?」問完我又覺得明知故問,我多少都估到倩兒未離開過香港。

「未呀。」

「不如考完DSE嗰個七月我哋去澳洲睇雪?」我提議。

「⋯⋯同你去?」

「唔想就算啦。」

「唔係⋯⋯你邀請我嘅⋯⋯我會想去⋯⋯但係我無錢。」

「唔洗擔心,我會出錢㗎啦!」

「多謝你。」

「你開心就得啦。」

「點解你想我開心?」

「因為你開心我就開心。」

「⋯⋯口花花。」

「你開心就好。」

「唔好以為咁樣就氹到我呀!」倩兒開心地道。

然後我哋又慢慢咁跳舞。

我踏前一步,倩兒踏後一步,然後我又踏後一步,再到佢踏前一步。

我哋只係前前後後咁郁,呢個唔叫跳舞,最多只能叫做行嚟行去,但係喺呢個氛圍下,我哋都好享受。

心嘅悸動,人工嘅氣氛下,倩兒以外嘅人喺我眼中都失焦,化成模糊嘅背景。舞台嘅燈光彷彿聚焦到倩兒身上,而我眼中只淨低佢一個。

「你做咩望到我實一實?」倩兒臉紅紅地問。

「你好靚。」

「咪講過囉!都話你嘅口花花唔會氹到我。」但係倩兒笑得好開心。

過多一個小時,我哋終於從二人嘅空間返到去正常嘅世界。
Live咗😢好好睇呀樓豬,寫得好好👍🏻
嗚呀
好青澀
表白呀仆街!!!!!!
萬言成功版
表白呀!

「唔好啦我啦!」

好sweet
傲嬌倩兒同鈍感男主真係好襯
閃撚到
今日有冇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞