《同居女孩》(完結篇)

296 回覆
102 Like 4 Dislike
【第五十五話 奮戰】

互相告白嘅翌日,陳浩然上咗嚟我屋企。

「點搞呀屌你!」陳浩然問。

我喺電腦打開一個pdf檔案——「全港中學生Hackathon」。

「比賽嘅目的係利用數據去預測天氣,睇嚟搞手都頂唔順大交合咁廢。」我講。

「用Python開個數據嚟睇下先啦。」陳浩然講完用Python打開咗個數據嚟睇。

「好多數據missing喎。」

「再算啦,理解每一個直行做乜嘢先。」我講。

「等等。」陳浩然㩒一㩒手機再講:「屌!得八隊參加,唔驚啦!」

「你都要諗到點做先得㗎大佬。」我講。

「飲杯茶先啦。」倩兒突然擺低咗兩杯茶畀我哋。

「唔該你。」我以笑向倩兒回敬。

「好甜喎!」陳浩然取笑我哋。

「屌你啦!」倩兒拍一拍陳浩然。

「做嘢啦頂你。」我望望倩兒再講:「我一定要贏。」

「你要加油⋯⋯」倩兒講。

「wo!咁要努力啦我哋。哈!」陳浩然揶揄我哋。

「嚟啦!」我捲起衫袖講。

倩兒對我笑一笑之後就返咗房,我同陳浩然就專心研究點處理數據。

第一晚,我哋就係到諗點處理啲數據,同初步睇下啲數據間嘅關係同分佈等等。

有時候會return error所以我哋又要Google搵解決方法,我哋又要做下傾下再試下係咪可行,結果搞搞下就已經凌晨三點。

「屌,已經3點!」我伸個懶腰緊。

「好肚餓呀!」陳浩然叫。

「我煮個麵畀你哋食啦。」聽到我哋講嘢嘅倩兒走咗出房講。

「好嘢!」我叫。

「太好啦!可以癡你男朋友餐!」陳浩然笑講。

「唔煮畀你食呀!」倩兒對陳浩然吼叫。

「對唔住呀!煮畀我啦求下你!」陳浩然哀求。

「諗下先。」

過咗10分鐘,倩兒就端出兩碗麵畀我哋。

「點解佢個碗有煎蛋同午餐肉㗎!偏心男朋友!」陳浩然望到我碗麵之後抗議。

「再嘈唔畀你食呀啦!同埋我未同佢一齊㗎!」倩兒講。

「嘻嘻。」我望住倩兒偷笑。

「笑乜呀你!」倩兒扭住我耳仔講。

「Feel到你鐘意我囉。」我講。

「衰人!食嘢啦你!」倩兒一掌拍落我背脊。

「係嘅!」講完我就開始食倩兒嘅愛心公仔麵。

「好sweet喎兩位!」陳浩然講完就驚咗倩兒會搶走個碗麵所以都即刻食。

食完之後陳浩然就係沙發瞓著,而我都返房瞓教。

攤咗上床嘅我可能因為對住電腦太耐唔係太瞓得住,於是我縮入被到玩手機。

突然,我feel到有啲嘢鑽咗入我張被到。
一望,係倩兒。

「你做咩呀⋯⋯」我問。

「我可唔可以同你一齊瞓?」壓喺我身上嘅倩兒問。

「⋯⋯緊係可以⋯⋯」死,扯扯地。

「咁⋯⋯」倩兒鑽到我側面瞓係到。

我哋無視喺廳瞓嘅陳浩然係同一間床到瞓。

「做咩突然之間過嚟?」我問。

「就係忽然之間想過嚟同你一齊⋯⋯」倩兒怕怕羞羞地講。

「哦⋯⋯」我望住倩兒然後就郁都唔敢郁。

「⋯⋯喂呀⋯⋯」我最後都係忍唔住伸手去攬住倩兒。

「你唔鐘意?」我問。

「唔係⋯⋯但係淨係去到呢到,淨低嘅你贏咗先可以⋯⋯」

淨低嘅?淨低嘅姐係咩?仲有咩可以做?我係咪要買定安全套?佢咁講即係可以做啦?可以啦!可以做啦即係!呀!!呀!!呀!!呀!!呀!!呀!!呀!!呀!!

扯爆旗嘅我應該頂到畀我攬住嘅倩兒,但係我理所當然咁扮無事。

「咁攬住瞓?」我問。

「好呀⋯⋯但係你頂到我⋯⋯」倩兒feel到。

「⋯⋯Sorry⋯⋯我哋分開?」

「唔洗。照攬住就可以⋯⋯」

當晚,我哋就咁攬住,然後慢慢墮入夢鄉。

第二朝我起身嘅時候倩兒已經返咗房,而經過琴晚我依家戰意澎湃,一定要贏到個比賽,為咗可以做「淨低嘅」。
咁快一齊訓
推推
Push
比賽輸咗,倩兒安慰諾衡
同朋友一齊3p
浩然用肉體安慰衡仔
扑扑扑
上呀屌
推推
ntr即棄
「起身啦撚樣。」我搖醒喺沙發到瞓緊嘅陳浩然,我再講:「食個早餐再開工啦。」

「屌你,畀我返屋企沖個涼啦。」陳浩然唔情願嘅起身。

「咔嚓。」門口打開,倩兒拎住幾袋茶餐廳外賣入嚟。

「食早餐啦,買咗嘢食畀你哋呀!」倩兒叫道。

「阿嫂好嘢!」陳浩然講完倩兒就飛咗隻拖鞋埋去。

「快啲過嚟食嘢啦,仲係到嘈!」紅住臉嘅倩兒講,倩兒再問口:「買咗毛巾同牙刷畀你呀,你去阿衡到梳洗下啦。」

「阿嫂真係好細心!」陳浩然講完之後倩兒就將條毛巾同牙刷扔向陳浩然,被扔中嘅陳浩然跌返落沙發。

「咁你去沖涼先啦,我去食嘢先啦!」我講完就推咗陳浩然入我間房沖涼。

個廳淨返我同倩兒,我哋兩個就開始食嘢。

「食完就繼續努力啦。」倩兒同我打氣。

「你都想做『淨低嘅』?」我打趣地講。

「死鹹濕仔,你贏到先算。」倩兒鼓起塊臉講。

「贏硬呀!你準備好啦!」我自信地講。

食完早餐之後,我同陳浩然又開始努力做嘢。

「終於搞掂啲數據啦!」陳浩然高呼。

「咁我哋快啲搞埋個預測模型,一氣呵成!」我講。

「陪你癲啦!捨命陪君子!」陳浩然果然係我好兄弟。

就係咁,我同陳浩然不知不覺又捱到半夜。

「屌你,我搵到個可以抄考嘅模型啦。」陳浩然喺電腦螢幕到向我展示,係一篇馬來西亞嘅論文,篇文就係講點樣用機械學習去預測天氣。

「咁抄啦屌,我哋改可啲枝節位就用啦,唔洗理解㗎啦。」

我哋無諗到嘅係,我所講嘅「枝節位」都花咗我哋兩日時間去執,去到比賽前嘅一個晚上,我哋先開始做Power Point去Present。

「差少少咋,頂住呀兄弟。」陳浩然同我打氣。

「得啦,我哋今次會贏硬!」我都為我哋兩個打打氣。

「屌爆佢老母!!!」陳浩然對住電腦大叫。

去到凌晨3點左右,我哋終於搞掂晒所有要做嘅嘢,然後就好自然咁瞓著咗。

「起身啦。」倩兒細細力咁搖醒伏咗喺枱上瞓著嘅我。

「你快撚啲換衫啦,我返屋企換件老西再去會場集合啦!」陳浩然講完就飛奔出咗門口。

我換完衫再食埋倩兒準備畀我嘅三文治同早餐之後就準備出門口,當我就嚟行出門口嘅時候,倩兒就拉住我。

「喂,你要贏呀。」

「我會努力㗎啦,所以你要等我。」我同倩兒講。

「咁⋯⋯」倩兒腳尖微微抬起,再親吻我嘅臉龐,然後退後一步。

「我去一去就會返嚟。」我講完就出發去科大嘅lecture room準備present。

一個唔太大嘅lecture room,成場有大概20個中學生,有啲人係3個人一組,又有啲係4個人一組。至於大人方面,有3個明顯係大學教授嘅裁判,同埋幾個年輕嘅大學生做緊打雜同埋MC。

「大家好,我係今日嘅司儀⋯⋯」大學生司儀做咗個簡單嘅致辭之後各組參加者就開始present,我同陳浩然係第五組,所以可以聽下其他人講嘢。

聽完頭四組講嘢,我同陳浩然都忍唔住會心微笑,因為其他組做嘅嘢好明顯地只係做數據分析,但係無做過預測模型。只要之後嗰幾組唔係太勁我哋都好大機會拎獎。

「咁依家有請第五組出嚟同大家分享一下佢哋嘅發現。」司儀講完,我同陳浩然就自信滿滿咁昂位挺胸行到房間嘅中央。

【第五十五話 完】
Pytorch 有冇俾錢你
會唔會咩都唔記得帶 失場輸左
會唔會俾人話係抄野
Tenserflow
之後比人話 result overfitting
識嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞