《同居女孩》(完結篇)

296 回覆
102 Like 4 Dislike
大概就係咁,一個星期好快就過去,到咗老豆要離開香港嘅時候。

香港國際機場。

倩兒陪我一齊送別我老豆。

「世伯,真係好多謝你畀地方我住。」倩兒微微鞠躬我老豆致謝。

「唔洗客氣,我同你媽媽都叫熟人,互相幫助都好正常。」

「熟人嗎⋯⋯」倩兒輕聲自語。

「咩話?」

「無嘢。我真係非常感謝你照顧我。」

「唔洗太客氣,以後有咩需要我都會幫你,你出聲就可以。」

「多謝。」倩兒道謝後,就將目光投到我身上。

「你⋯⋯小心啲。」我唔情願地講。

「你都係呀仔。」老豆臉帶微笑咁講。

我哋隔膜唔會解開到,或者我哋一世都會尷尷尬尬,不過,咁樣就好。我哋唔需要更多,呢個就係我哋嘅節奏。

我哋已經無誤會,了解嘅程度多咗,但係始終都唔係咁易接受,所以,我只能夠行到嚟呢個位,更多嘅只能夠睇時間嘅造化。

唔會接受到。

隔膜還在。

但咁樣就好。

「倩兒,我個仔就靠你睇住啦。」

「我會。」倩兒微微點頭。

老豆望望我再講:「咁我走啦,你哋保重啦。」

「嗯。」我回道。

老豆拖住篋轉身向離境兩個字走去。

一步、兩步,愈嚟愈遠。

「喂老豆!」我叫停老豆,佢轉身望過嚟,我唔太情願地吐出:「你要……小心,同埋……保重。」

「呀……嗯。」

「咁你快啲走啦。」

「未來再見啦。」

真係離開咗。

老豆嘅身影消失,有啲落寞,心癢癢。

應該以後都唔會點變好,但就由得佢咁,我哋嘅距離保持咁樣就足夠。

【第四十九話 完】
30 正評加更

【第五十話 睡】

瞓唔住,喺床上輾轉反側。

都係瞓唔住。

個心囉囉攣。

「唉。」我踢開張被,瞓唔住唯有走出廳打下機消磨時間。

坐喺沙發嘅我打手提電腦搵data set試下打code。

「噠噠噠噠⋯⋯」

我眼神開始有啲彷彿咁盯住螢幕,然後個心仲係忐忑不安。

可能我心中有啲可惜,或者係有啲唔捨得,嗰一個唔係同我太親密嘅老豆。

大概只會係一時三刻嘅混亂,但係依家就正正係嗰一時三刻。

「噠噠噠噠⋯⋯」

「伏。」突然有人坐咗喺我隔離。

望過去,倩兒理所當然咁坐咗係到。

「對唔住,係咪嘈到你?」我問。

「唔係。我本身都未瞓。」倩兒望住電視答。

「咁就好啦。」

「嗯。」

「噠噠噠噠⋯⋯」

「你唔開心?」

「嗯。」

「哦。」

大概倩兒係用緊佢嘅方式嚟安慰我。
penana 330like加更

「噠噠噠噠⋯⋯」

「噠噠噠噠⋯⋯」

「噠噠噠噠⋯⋯」

「伏。」

重量壓喺我肩膀上。

倩兒瞓咗落嚟。

無耐之後我雙眼都合上了。

喺半睡半醒嘅狀態下,我哋慢慢牽起手嚟。

又唔知道過咗幾耐,我哋就冚咗張毛氈喺身上。

就係咁,我哋兩個手拖手係沙發瞓咗一晚。

大清早起身,倩兒仲喺我膊頭呼呼大睡。

「⋯⋯」

我做咗啲咩?

拖住個女仔隻手瞓咗一晚,但係又唔係扑完嘢嚟。

我同倩兒嘅關係依家好撲朔迷離。

我都唔理解,有啲怕羞,但係我係幾享受。

總之,我要喺倩兒再醒之前搞掂晨勃呢個狀態,如果唔係嘅話陣間就尷尬啦。

嘛,幾日後就聖誕節,我哋嘅感情大概可以加速。

都拖咗手,又錫過,我都係時候整理下自己嘅感情。

【第五十話 完】
Penana 360 like 加更

【第五十一話 二人的聖誕】

聖誕節。

學生會喺聖誕節會搞活動畀我哋玩,呢啲活動有個傳統,就恢兩個人一組參加,通常都係一男一女去玩,而毒撚只能夠留喺屋企休息。

「衰仔,今年聖誕你會唔會去學生會party玩呀?」我問。

「收皮啦,又串鳩我。你又會唔會去呀?」陳浩然一拳打落我手臂到。

「唔知呀,諗緊叫唔叫倩兒同我去。」

「又話唔鐘意人!依家又想溝人呀?」

「你話係就係啦。佢未去過,我想陪佢去姐。」

「係嘅係嘅。」

「你呢,女班長同咗男班長一齊,你係咪要毒撚一個留喺屋企呀?」

「李樺係咁約我去,好鬼煩!畀佢嘈多幾嘈,我就唔小心我就應承咗話會同佢一齊去。」

「屌你!偽毒!」

「乜鳩呀,李樺係無朋友先搵我陪佢咋。」

「又會咁多人唔搵,會搵你一齊去嘅。」

「收皮啦,我對佢無興趣。我咁啱得閒,佢又約我,我先去咋。我對佢真係無嘢。」

「咁啱姐,明㗎。」

「屌你。」

「咁我叫唔叫倩兒好呀?」

「你想溝佢咪約囉。」

「當朋友咁約出嚟得唔得呀?」

「你咁樣問得,你擺明想約佢啦,去馬啦!仲係到問我把撚咩!」

陳浩然講完就一掌拍落我屎忽。

打鬧過去,我又返到屋企。
想加速又唔想咁快完
唔想一一齊就完故
之前唔係一齊咗咩 定我唔記得咗啲咩
李樺同浩然唔係一齊咗啦咩?
仆街,post咗舊文,陣間改返
維護著 這夢幻 承受著 這一身 感嘆
敢愛並未怕難 這晚很藍
同偕共老想像 漫談

留名
【第五十一話 二人的聖誕】

聖誕節。

學生會喺聖誕節會搞活動畀我哋玩,呢啲活動有個傳統,就係兩個人一組參加,通常都係一男一女去玩,而毒撚只能夠留喺屋企休息。

「衰仔,今年聖誕你會唔會去學生會party玩呀?」我問。

「收皮啦,又串鳩我。你又會唔會去呀?」陳浩然一拳打落我手臂到。

「唔知呀,諗緊叫唔叫倩兒同我去。」

「又話唔鐘意人!依家又想溝人呀?」

「你話係就係啦。佢未去過,我想陪佢去姐。」

「係嘅係嘅。」

「你呢,同李樺去?」

「緊係啦,我已經準備好平安夜失身!」陳浩然磨拳擦掌咁講。

「屌你淫蟲!」

「有大波緊係玩盡佢!」陳浩然露出揸波手勢。

「我都想有大波波玩。」我都想揸下波波。

「你都可以玩波波㗎。」陳浩然笑言。

「咁我叫唔叫倩兒好呀?」

「你想玩佢個波波咪約囉。」

「當朋友咁約出嚟得唔得呀?」

「你咁樣問得,你擺明想約佢啦,去馬啦!仲係到問我把撚咩!」

陳浩然講完就一掌拍落我屎忽。

打鬧過去,我又返到屋企。

倩兒係到切緊菜,準備緊晚飯。
唔想咁快完
每日都追 真係好唔想完
Lm唔想咁快完
Push
Lm
「喂,聖誕節,你得閒㗎可?」我試探。

「無嘢做,想約我?」倩兒轉身,再用刀尖指住我。

「你冷靜啲先!」我㩒低指住我嘅菜刀。

「咁你係咪想約我呀?」

「你點解好似咁期待?」倩兒好少咁熱情同主動去追問。

「無⋯⋯無呀!問下咋嘛!我點會喺聖誕節同你出去呀!變態佬!」倩兒臉紅紅咁講。

「咁算啦。」

「唔係呀!我係唔想同你出去㗎,但係如果你無人陪嘅話,我陪你去玩都唔係唔得嘅!當係做下義工咁!如果你真係想約我嘅話我可以考慮下!我唔係話真係咁期待同你出去㗎!」

「你唔期待就由佢啦?」

「咁即係你真係想約我?你唔好放棄先啦!你試下約我啦!我可能會應承㗎!你試下啦!」倩兒邊講邊揮舞菜刀。

「咁,你可唔可以同我去學生會嘅聖誕Party呀?大家通常都一男一女去。」

「哦⋯⋯既然你邀請,我又唔想你毒J一個,我今次就應承你啦!」倩兒扮晒唔情願咁答應,明明前排先同我單獨去完海洋公園,都唔知佢今次扭扭擰擰做乜。

「咁下個禮拜五晚我哋一齊係呢到出發啦。」

「你記得著好睇啲,唔好影衰我呀!」

「得啦得啦!」

總結,約到條女聖誕節同我出去玩了。
lm
好甜
好似睇返以前中學嘅回憶
萬言成功版
「咁即係你真係想約我?你唔好放棄先啦!你試下約我啦!我可能會應承㗎!你試下啦!」倩兒邊講邊揮舞菜刀。

倩兒:試下唔約我,睇我斬唔斬死你?
倩兒好得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞