《同居女孩》(完結篇)

296 回覆
102 Like 4 Dislike
晏啲
萬言已經出左名
回家嘅路上燈光閃閃,海傍一對又一對嘅愛侶,而我哋就好似成為其中之一咁喺路上慢慢走著。

「送畀你。」返到屋企之後,倩兒將一條圓筒遞畀我。

「咩嚟?」

「聖誕禮物。」

「多謝。」

「只係咁啱聖誕節,我又咁啱整多咗。」

我會心微笑一下後就遞出我準備畀倩兒嘅禮物:「送畀你?」

「利是?」我送畀倩兒嘅禮物係一個信封。

「係文具店嘅現金卷,因為我唔知仲可以買咩畫具畀你,買嘅話又驚買錯,所以送現金卷畀你自己揀好似最安全。」

「好無心思呀你!」

「⋯⋯好難揀㗎⋯⋯同埋之前我咪送咗部Mac畀你,都好貴㗎啦。」

「我唔係咁嘅意思⋯⋯總之,多謝⋯⋯多謝你送禮物畀我,我好開心。」倩兒笑顏逐開。

「我都係,多謝你。無論呢份禮物係乜我都會鐘意。」

「口花花!唔理你啦,我返房!」倩兒講完就返咗房休息。

留喺廳嘅我就打開圓筒嘅頂部,再喺筒內拎出一幅畫。

一張呢間屋嘅素描,一個係廚房煮嘅嘢食嘅女仔嘅背影,一個男仔坐喺沙發打緊機。

「點樣咁啱整多咗一幅畫出嚟呀佢⋯⋯」把口咁講,但係我個心卻因為呢份禮物而感到溫暖。

【第五十一話 完】
【第五十二話 被告白】

「你約我出街我真係好開心呀兒兒!」周璇興奮地講。

「約朋友行街唔係好普通嘅事嚟嘅咩?」倩兒反問。

「係!所以你要多啲約我出街!」周璇抱實倩兒咁講。

倩兒推開周璇後講:「行啦。」

喺坑口地鐵站出發嘅二人走咗去小巴站坐車入西貢,然後上船出海。

船搖晃著,倩兒邊欣賞西貢外島邊問:「小璇,你有冇拍過拖?」

「有呀。」

「咁鐘意人嘅感覺係點?」

「做咩咁問呀?」

「你講先啦。」

「好難喎,總之就係你好想同嗰個人一齊,好想成日見到佢,有咩事都想同佢分享咁。」

「咁我應該鐘意咗人。」

「個打靶仔!?」

「⋯⋯係佢。」倩兒估到倩兒想講邊個。

「都估到啦。」

「好明顯咩?」

「都幾㗎,你哋咁close。」

「⋯⋯咁呀⋯⋯」

「怕羞?臉都紅晒。」

「有啲。小璇你唔會因為咁就唔同我做朋友?」

「點會!我一直都會係你朋友。」周璇答完後攬實倩兒。
「好無心思呀你!」

嘴佢好過啦,仲開心過收禮券
下次變消費卷
Penana 420 likes加更

「多謝你。」倩兒今次無推開周璇,仲輕輕捉實佢掌心。

「咁你會唔會同佢表白呀?」周璇問。

「點解要表白呀?」倩兒反問。

「咁你話鐘意佢呀嘛。」

「鐘意就要話畀人知?」

「唔一定嘅。咁正常都係表白之後一齊咁樣嘅。」

「咁即係我都應該表白?」

「你想唔想同佢一齊先?」

「咩叫一齊?」

「即係畀個名份咁。」

「我都係唔太明白。點解鐘意就要表白,點解表白之後又要一齊?」

「你當係一個儀式。表白後確認雙方嘅心意之後成為情侶,呢個時候就係畀咗對方一個承諾,話會成為陪伴對方嘅人,然後慢慢磨合再成為對方生活嘅一部分。」

「咁點解你分手?」倩兒神經大條咁問。
「⋯⋯係佢。」周璇估到倩兒想講邊個。
「⋯⋯係佢。」倩兒估到周璇想講邊個。

好尷尬
送張八達窿俾佢
推推
推推
希望唔好咁快完🥲 好好睇
「⋯⋯你咁直接⋯⋯我就分過兩次手,一次就係對方出軌,另一次就係同對方夾唔到。」

「咁你仲想唔想拍拖。」

「想呀,我都想有人愛我同陪伴我。」

「失敗過兩次都重咁有信心?」

「我都唔知呀,但係女仔都想搵個好男仔陪自己嘅。」

「拍拖就係要另一個人承諾留係自己身邊?」

「可以咁講嘅。」

「咁樣就係愛?」

「或者我咁問,你有開心事嘅時候第一時間想同邊個講?」

「媽媽。」

「咁第二呢?」

「阿衡。」

「你唔開心嘅時候,你會唔會想阿衡喺你身邊?」

「想。」

「你怕唔怕佢會突然之間有一日會消失喺你嘅生活,之後你以後都見唔到佢?」

「怕。」

「咁你同佢表白啦,你係鐘意佢。」

「我之前咪咁講。」倩兒無奈地講。
一起身就有文
感謝樓主
「你想生活入面有佢存在,咁樣已經係一個表白嘅好理由。」周璇講。

「咁就係愛情?」

「我哋依家先讀緊中學,唔洗諗咁多嘢。鐘意咪去做,唔洗深究乜嘢係愛情住,只要有想同對方一齊嘅心就足夠。我支持你同佢表白。」

「佢唔接受我咁點?」

「唔會!個鹹濕仔對你一定有意思。」

「都係有啲驚。」

「唔急嘅,可能佢會同你表白先呢!」

「真係會咩?」

「邊個知?」

「承諾真係咁重要?」倩兒問。

「都幾㗎。雖然呢個世代好多人都會出軌,視諾言為無物,但係我唔覺得呢樣係好事。諾言對我嚟講係安全感嘅來源,所以就算其他人唔重視,我都會重視。」

「我都係咁諗。」

「總之!你鐘意個仆街仔就試下畀你暗示佢,等佢有所行動啦。」

「我錫過佢佢都無反應。」

「咩話!」周璇大叫後船上其他乘客都投來責怪嘅目光。

「Sorry,Sorry!」周璇向四周嘅人道歉,然後再講:「你哋未一齊就kiss咗!?」

「係呀⋯⋯當時氣氛好好⋯⋯我忍唔住就錫咗落去⋯⋯」倩兒怕怕羞羞咁講。

「頂!錫咗都唔一齊!個仆街仔係咪性無能㗎!仲要女仔主動!」

「咁又唔關性別事⋯⋯」

「我無眼睇你哋!快啲表白之後一齊啦!唔會失敗㗎!唔好猶豫!人生無咁多時間畀你演內心戲!」

「好啦,過多排我就表白啦。」倩兒如此決定。

與此同時,陳浩然喺我屋企同我對打緊fifa。

「我鐘意倩兒。」

「話撚咗啦。一齊咗之後要同我講。」

「咁過多排啱feel我就表白啦。」

「就咁啦。」

「Goal!!!!」入波嘅我大叫。

「我報咗個Hackathon,一齊參加?贏咗有獎金。」陳浩然問。

「好呀。我呢排都有打下code,贏咗我就同倩兒表白。」

「咁贏撚硬啦屌。」陳浩然總結。

【第五十二話】
主角真係…..仲等乜鳩呀🤦🏻‍♂️
留名
仲有兩、三日就完
有冇番外
想睇其他角色故事
eg浩然
加油呀樓豬,埋好個尾💪🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞