【思鄉回顧系列】[帶住母姐去旅行]4日北九州跳板之旅 (廣島‧長崎‧熊本‧博多)

250 回覆
52 Like 4 Dislike
正常黎講點解唔直接去個城
而會去人地既政府大樓先呢
事源係2016年4月既多次大地震
搞到熊本城損毁嚴重,好多地方冧石
天守下面既石垣倒塌,搞到個城半天吊
自此就封閉唔俾遊客進入
但天守閣即將修復完成,今年都有開放
既然入唔到去,咁望下都好
熊本市役所對正熊本城就可以遠望
不過如你所見,成個城都搭哂架鋪哂布幕
不過都仲睇到少少輪廓既,好過冇

熊本城由加藤清正建造,係1606年落成
石垣係咁多個城入面數一數二高同埋斜
斜到上面接近90度垂直,被稱為"武者返し"
意思係連身手了得既武者都爬唔到上去要歸咁解
就算敵人用梯爬都要時間,夠哂時間掟石淋屎

城入面種左超多銀杏樹
預左俾人圍城都仲可以執銀杏黎食
而真正受到考驗既時間就係明治時期既西南戰爭
後面會再講,我就唔係度講咁多
最終呢個城的確證明到佢優秀既防守力
同姫路城一樣係日本建築傑作
不過佢同好多日本城一樣都沒有好下場
明治時期廢藩置縣,用左黎做陸軍同政府用地
西南戰爭嗰陣又燒左個天守
二戰大轟炸又燒左唔少地方
直至1960年慶祝熊本城建城350周年
先開始係原址根據紀錄重建
所以佢只係特定史跡,而唔係國寶
睇完遠景之後我地就落番地
沿著坪井川行去城彩苑
右邊呢段城牆叫做長塀
係日本古城現存最長既城牆,長242米
呢度都係熊本數一數二既賞櫻熱點
但因為要做修復工程,所以封左

行左5分鐘就見到有石垣冧左
就係長塀最邊邊既馬具櫓
不過佢生命力都好頑強
就算中空左,牆都裂哂,但都仲頂得住

呢度有舊西南戰爭紀念碑
西南戰爭係日本歷史上一個轉捩點
象徵住武士時代既完結
日本走向全面西化既里程碑
明治維新之後政府廢除武士制度
武士們失去身份同政府既俸祿
佢地批評明治政府打完齋唔要和尚
幫佢推翻完幕府政權,轉個頭就當佢地condom
搞到佢地失業兼冇糧出
於是組織軍隊起義,熊本城就係其中一個戰場
佢地用左54日都攻唔入政府軍所在既熊本城
最終被政府軍增援所滅,武士從此退場
由此可見熊本城本身既防禦工事都係十分強

個碑後面就係城彩苑
係熊本城既附屬景點
有手信舖有餐廳俾人行下
又有個台仔得閒表演下武士斬人咁
一睇就知係專登起俾旅行團過黎打躉
出面有個大停車場停左幾部旅遊巴
所以呢度既人流明顯比頭先行過黎段路多好多
如果你地有留意我之前啲相
應該睇到熊本啲相係冇乜人
唔係我專登避人黎影,而係真係冇人

呢舊貌似熊本城既公仔
係度彈下彈下唔知做乜鳩

入面既櫻之小路就係手信街同食街
熊本熊正在迎接你

由市役所去到城彩院只係短短10分鐘
但因為係全露天,再加埋天陰同陣風
就算著左件HEATTECH加羽絨都係有啲凍
想拿拿聲搵啲熱野食下
行行下聞到炸野既香味就走去望下

菅乃屋 熊本城桜の小路店 [Tabelog評分:3.34]
菅乃屋本身係熊本既馬肉專門店
旗下有幾個唔同價位既brand
貴既有高級馬肉刺身料理店,平既有定食店
城彩苑呢間就剩係賣急凍馬肉制品同少量小食
而小食就係炸馬肉餅,250yen
咁就要買番舊試下啦

賣相黎講係滿分既,形狀十分飽滿既
咬落去都外皮好脆,裡面仲好熱好多肉汁
不過我本人對呢舊野係難得一見強烈既負評
直到而家我都仲好清楚呢舊野既味道
好食既未必記得清楚,但難食既真係記一世
首先馬肉屬於比較少脂肪既紅肉
肉質比豬肉牛肉鞋同韌,亦冇乜肉味
通常都要加啲調味先好食
但呢個馬肉餅唔止唔好味,仲要係冇味
好似驚你納含量超標咁,一粒鹽都冇落
而且胡椒味極度出眾,多到有少少辣
𡁻𡁻下仲有陣馬油味飄出黎,超級難頂
溝埋一齊好似食緊舊胡椒味擦膠咁
觸發左本人身體防禦機制,食食下反胃作嘔
於是我就隊左個餅俾老母食
----------------------------------------------------------------------
:媽你試下,正野
:(咬左啖)呢舊乜野黎架,咁難食既
:係熊本好出名既馬肉餅呀
:你唔好攞埋黎,你買你自己食埋佢
-----------------------------------------------------------------------
之後我飲左半支水夾硬噎埋佢

天草海食まるけん 熊本城店 [Tabelog評分:3.41]
呢間野好多blog都有講,絕對係名店
最出名既就係呢個うに3倍可樂餅
就係我食緊嗰舊謎肉擦膠既時候
家姐就去左買呢舊野,影完就自己食哂
所以我係唔知佢係乜野味既
但薯蓉加海膽應該唔會唔好食既

五木屋本舗 城彩苑 [Tabelog評分:3.17]
呢間野既本店係熊本既深山
以800年前傳承至今既技術製作豆製品
因為用靚黃豆靚水源去整,自然就高質
嗰陣凍冰冰,食豆乳雪糕會凍死
所以就走左去買支細既熱豆漿
呢支野望落冇乜特別,但係豆味超級濃
冇糖得黎又飲唔到苦味,好似飲緊舊豆腐咁
順便辟左馬油陣味
但有個唔好處,因為太濃,飲完好飽

行完城彩苑就行去下通
中途經過熊本縣物產館就走入去望下
但大部分野望落都似係OEM野
拎啲普通野印個熊本熊個嘜頭上去就賣
冇乜特色,所以就唔買了

行多10分鐘就會行到去下通
呢度係熊本市真正既市區
類似廣島既本町同長崎市既觀光通咁
離JR站有少少距離,要搭車先到
呢度又係有條商店街
條路闊過心齋橋超多,一啲都唔迫

朝早係太宰府食完梅枝餅
頭先係城彩苑食左唔少小食
雖然好似食左好多野咁,但正餐都係要食既
今次就食熊本拉麵
熊本ラーメン 黒亭 下通店 [Tabelog評分:3.27]
我地2點幾黎到,過哂食飯時間
間野係地庫,望到門口以為冇人
但原來都排左差唔多10個人係樓梯間
到有位坐低都已經係20分鐘後
呢度最推薦既拉麵係玉子入ラーメン
個麵會有2隻生蛋黃,膽固醇爆標
我地冇人夠膽食,就叫左下面嗰3款算數

食麵既時候熊本熊s are watching you

老母繼續都係叫番最普通既ラーメン
黑亭既湯底同博多一樣都係用豚骨
但係就加左黑蒜油同青蔥
所以上枱既時候極香

家姐就叫もやしラーメン
もやし姐係芽菜,烚得啱啱好
唔會食到草青味之餘都仲係脆口既
不過個湯就因為咁溝稀左

麵條就介乎博多既幼麵同一幻既粗麵之間
所以食落都好彈牙

我就叫左肩ロースチャーシューメン
姐係肩叉燒拉麵
同もやしラーメン差唔多
只係叉燒多左同埋部位唔同左
味道上同上面兩碗既叉燒差唔多
但係就多啲肥位同埋滑啲,係好食既
湯底係黑蒜油豬骨湯底,都好濃下
飲落好重蒜味,仲食到有啲一粒粒既蒜碎
但係黑蒜油本身會有種苦味同燶味
有啲人可能唔係咁鍾意
但正正就係呢種苦味令到個湯冇咁heavy
總括黎講係好食既
但黎多次熊本既話就未必會encore
759嗰隻紅色熊本拉麵同呢個底味有啲似

食完拉麵就係下通行
行到都差唔多天黑
於是搭番熊本市電去番熊本駅
我地係通町筋駅搭A系統,大約20分鐘就會到
唔識分既睇車頭個牌就實冇錯
記住上車都要拍卡呀

橫掂未有車,仲有指定席Quota
咁就唔好𠻀,走左去みどりの窓口綠色窗口劃位
JR九州識做港台遊客生意過其他JR分部
係大站既綠色窗口枱面上面
通常會放左疊繁體中文既周遊券指定席申請表
官網都有得download定俾你填完印番出黎
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/railpass/railpass.html
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/pdf/reservedseat_app.pdf
跟番表格填番時間起點目的地
填完拎埋周遊券去劃位就好快搞掂
免去溝通錯誤而引起既誤會
其他JR分部唔係冇,不過係全日文咁解

我book到みずほ,係九州新幹線最快列車
1個站35分鐘就會返到博多
上到月台就見到架800系等緊上客
橫掂未有車咁就入去參觀下啦

架車又係水戶岡銳治設計
設計特點唔重覆講喇,講到口臭
車箱入面既設計好靚好高級
座位係用織布黎做,但坐落就麻麻地舒服
可能因為佢個座墊唔夠厚
不過地下好似廁所啲地板

佢地參觀完之後對架車好有興趣
------------------------------------------------------------------------
:阿仔架車好靚呀,可唔可以坐呢架車返去
:吓,book左車飛喇喎
:我地張Pass唔係任坐架咩,咪唔好要張飛囉
:咁樣咪影衰哂啲香港人囉,book左又唔出現
:咁好啦
:計劃通り快啲返酒店
------------------------------------------------------------------------
返左酒店放低野之後又出番去食晚餐
雖然都仲係食拉麵,但地點唔係博多めん街道
而係行15分鐘去博多一双 博多駅東本店 [Tabelog評分:3.73]

呢間拉麵並唔講得笑
係Tabelog福岡縣拉麵評分排名第二
第一係2019年米芝蓮推薦 - 博多元気一杯
行到舖頭附近會聞到一陣好強烈既豬氣味
即使你係路痴應該靠聞都黎到
我地7點幾黎到,裡面大把位

呢度最推薦既係特製ラーメン
姐係乜都有,多左雲吞叉燒溏心蛋
但係我地又未係完全肚餓,就唔食咁飽
家姐同老母叫左最普通既ラーメン

我就叫チャーシューメン,比佢地多左幾塊叉燒
湯底既脂泡係豬骨用高溫煲左超耐先有既效果
博多一幸舍都有,但冇佢咁多泡
本來以為湯底一定會勁杰或者好濃豬味
因為舖出面陣豬味真係好臭
實際上飲落又冇呢個感覺
雖然好濃好黏口,但係非常易入口
完全冇滯既感覺
味道係我食過咁多間拉麵入面頭三
叉燒用五花腩,非常肥美
肉質好滑好林,兼且入口即溶,非常好食
麵就係幼麵,但越食越林,有啲扣分
可能係我食得唔夠快姐
如果覺得滯,加啲辛子高菜落去
辣辣地,解滯得黎又有另一個層次

食完就返老母間房食生果
就係頭先下通既生果舖買既,全部熊本產
每樣野都好多汁好好食
食完終於可以hea去浸溫泉
之後嗰日既行程十分悠閑

Day3 完
成堆泡
脂肪好勁
800系椅背薄到
餐餐都差唔多係拉面
其實九州好多野食既
博多咁多拉麵舖好難唔揀
同埋每間既製作手法都唔同,都唔會食厭既
除左拉麵其實都有唔少野食既
牛腸鍋 - 不了,我唔食內臟
明太子 - 當唔到飯食,同埋酒店早餐都食到
屋台 - 我自己去都OK,但係帶住老母去就煩

樓豬餐餐都拉麵好悶喎
一雙係正既,食過最濃既豚骨湯底

Btw福岡博多駅地下個食街有間牛腸鍋好食到癲
全部都係拉麵
我覺得日本拉面好好食
但難得帶屋企人去日本可以食好d
btw屋企人無投訴咩
中午
去熊本唔食勝烈亭好似等於冇去過咁…
追完po 好想食拉麵
熊本得 座城 同 吉豬飯吸引

座城前幾年地震散埋

熊本真係做中轉站居多
反正有JR pass,純粹當試坐新幹線都ok嘅
當年我plan食野係有少少hea底
橫掂博多出名拉麵,就全部都plan拉麵
博多就豚骨,長崎就強棒麵
熊本就黑蒜油,冇重覆
係獨遊之後品質先有顯著提升

BTW因為去完太宰府唔知去邊好
之後嗰日全日又係褔岡市區
所以就向南進發去熊本
起碼老母有得同啲fd子話去過好多地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞