【世紀帝國互動故事、獨立建國】 《你穿越到世紀帝國的世界那些事》(3)

1001 回覆
138 Like 3 Dislike
包圍

更何況啲糧草車其實行得好慢
希望你可以企係大家的角度睇番件事
我地失望唔係因為選擇左令有為死的事情上
睇番轉頭 呢度的讀者反而為左溝女死都唔怕添
而家失望的係 選擇的因果關係太差

用番而家呢個option做例子
揀主攻 其實你都可以用番同一段野
話主攻時見到王候 然後王候拖住你 招降左凱恩 再殺左你 之後死完復活後係補給線中途埋伏殺僧侶先 係咁樣的情況下 大家自然就覺得自己的選擇可有可無 所謂的獲得情報都冇意義 不如冇得opt

另外你話有得揀逃走 可能兩邊都要死 最後都要比人鬧 咁你咪由頭到尾都唔比希望 好似之前見到 好人菲利斯咁, 其實大家都唔抱有任何希望, 只係想拼死一博, 定爭取時間得到更多的資訊再重生黎過.

希望你明白 我都想你個故可以一直吸引到讀者的互動 多過做cdrom
完全冇意識去開圖…
老實講其實覺得你舉嗰個例子一啲問題都冇

其實講到尾都係簡完咗個選擇之後,都係睇作者點樣自圓其說

無數條時間線產生同一個不可避免嘅後果

恐怕大家之後會有機會見到
都話姓雷
老夫
btw同意樓上有人所講因果關係唔夠緊密
開始抽離 唔知方向想點 冇乜癮了
不過會觀望多一排 加油
同意,之前既option 都講過, 帶唔帶凱恩去蒙古,然後又整唔整長槍兵,都好似冇意義,因為無論揀乜,凱因都係叛變殺左主角,load save 重生直頭skip 埋整長槍兵個point. 變到投左2次票都好似冇意思。
我個人覺得樓主篇嘢多咗討論空間係幾好嘅事 始終宜家個故事進展咁大篇幅 獲得能力同加成係好多 遊戲要量化呢啲數值好易 但寫落嚟好難

最刺激係每次作出選擇 都會出現意外 有好多驚喜 體現人算不如天算 就算續後嘅劇情往往同選項嘅想像結果有偏差 讀者純當故事咁睇 都一樣咁精彩
夢遊有冇同凱恩做野
我都估到係咁
如果下下都跟晒讀者去寫,個故事肯定會難尾

[第六十章:PTSD]分歧點

正評:率先進攻敵方的營地
劇情導向:你會帶領軍隊優先清除對方訓練部隊的建築物
劇情獎勵:無
真實視界:凱恩好感度+5、條頓人關係+5

負評:率先刺殺僧侶和破壞修道院
劇情導向:你會率先刺殺僧侶和破壞修道院
劇情獎勵:無
真實視界:凱恩好感度+5、條頓人關係+5

本次沒有第三選項
截止投票時間:9月30日晚上11:59
唔同大家作因果鋪排嘅討論了

總之出文,話埋比大家知兩個選擇其實一啲分別都冇

純粹係你想睇主角殺僧侶爽啲,定係爆人主城爽啲

之後試下,睇吓會發生咩事
大家都係投入先會比咁多意見
你已經好努力寫文同滿足大家既期望
投票人數愈來愈多,要滿足既人就會多左
未必可以滿足晒d人
但盡量聆聽意見作出改善係好既

加油
其實樓主又唔洗灰心嘅,有上帝視角嘅話咁就唔洗整兩個選擇喇,AOE未開打緊係勝負難料
何凱欣
其實韓國人
貞德姓呂
格蘭達姓宋?
其實你咁寫先真實
行山行咗入倔頭路,行返出嚟,結果論咁講,的確係行咗一段無意義嘅路

呢個係結果同過程嘅問題
其實明樓主點解咁寫 都係跟返aoe劇情入面好多時估唔到盟友會無神神叛變 伏兵等等
加油
你咁講無啦啦諗起猛獅亨利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞