【世紀帝國互動故事、獨立建國】 《你穿越到世紀帝國的世界那些事》(3)

1001 回覆
138 Like 3 Dislike
姓金
要聖女貞德第四關
你仲未明 唔係招降本身的問題
係你係個事情發展上鋪排的問題
如果你隻斥候臨死前有見到隻僧侶或者教堂
又或者岩先我地有得再揀多次去唔去單挑
然後我地照樣單拖去被招降 呢d係有鋪排

但你而家個option係
無論我地揀邊一格 其實你都可以寫同一段野然後死左番黎 咁讀者有咩好揀 選擇上所謂的真實視界亦如同虛切
呢個問題係暴風犬出現果下已經係咁 唔再係之前硬攻城堡的決定咁有預視性
樓主你唔正視下呢個問題的話 大家就會變晒cdrom 睇完就算
舉另一個例子 至少你個option要係咁

[第五十八章:巨翼頭盔]分歧點

正評:對紅色強盜發動進攻
劇情導向:你會同凱恩協力帶領軍隊發動進攻 補給路線由騎士團守護
劇情獎勵:無
真實視界:凱恩好感度+5、條頓人關係+5

負評:跟進輜重部隊的補給
劇情導向:你會帶少量兵力親自確保補給路線的安全 進攻由凱恩全權負責
劇情獎勵:???
真實視界:???

然後劇情的???導向左死亡, 都算有交代ar.
導向死亡嚟地班人咪迴避囉

點可能俾你睇到
真實視界嘅作用只係睇會唔會影響到人物或者文明關係

唔係會唔會死
在擊敗了對方的第一波攻擊之後,你的先鋒部隊已經相當疲累了,若果需要迎來敵方下一次攻擊,相信會對你們造成極大的損傷。

你咬緊牙關,繼續以飛刀迎戰。這是你看見王候親自出馬,策馬向你奔來。這一戰正合你意,在能力上你並不低於他,而且在白鹿之角加持下,他應該無法對你造成什麼傷害。若果能擊敗敵方指揮官,也許敵方就會退兵。

呢到開多個option揀追定逃會唔會合理d
假如你有得揀走定唔走,但係走都係死,你又係會話同一樣嘅嘢

最後都係唔合理
仲有,二揀一唔係代表一個死一個唔死

而係有機會兩個都係死,或者兩個都唔死

個重點係死之前獲得啲咩資訊

推唔推進到劇情

而家你知道咗王侯有埋伏

所以你先會識得叫凱恩唔好進攻
咁有為今次死咗又有咩副作用
留名
發現咗俾人招降嘅副作用原來係會夢遊
咁我希望可以睇番外篇正評路線點樣唔洗死
凱恩同主角唔係英雄單位會點對抗招降
我只係覺得鋪排上可以再好d 唔係想干涉樓主你點寫
鋪排呢啲嘢其實真係好願者上釣

有時揭露得太多資訊大家都知道係死路一條

但係太少資訊大家揀咗之後又心理唔平衡

要娶中間個平衡點其實好難
點解招降唔郁得

歡迎大家集體上嚟屌樓主或者屌樓豬老母
我想屌凱恩
隻game入面係一被人招降就會走
除非幾十隻一齊來就無解

咩國家可以秒速招降咁好
想jot低我地小氣簿
喺法國嘅時候已經講過召降會對主角造成類似精神控制嘅效果

不過嗰陣時得一個僧侶效果冇咁強
其實僧侶招降涉及一條好複雜嘅公式,就好似每隔3秒 check 一次機率咁,但係每check一次會有一次加權評分,所以即使運氣好差最後都會成功,亦都有可能3秒就成功招降。
睇落變左純aoc 背景小說實際係game入面個劇本係唔係都係咁
其實都係一早寫好咗地圖,然後等大家去揀行邊條路啫
見到人哋咁疊馬可唔可以撤退先唔好打啦有為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞