養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
我仲諗住佛系咁養
我一開始睇啲片嘅迷珍整到泡泡海咁好正
然後我係變咗養到成缸黑水
我都有諗住買燈
睇魚仔都正啲

下次想試下買啲豎起嘅草
好似動感啲咁

啲高難度野等學有所成先慢慢試
一嚟就打Boss我驚好快棄坑
講得冇錯,就算CO2個電磁頭過到黎都係用唔到
110去唔到220
話說而家D蝦好似有蝦蛭
唔知點搞

放低兩千課燈同CO2 咁咩草都可以佛系
Btw 你煲一煲置頂個AC草影 同 匈牙利佬既Green Aqua 應該無野會唔識架啦
有燈可以佛系一半
有CO2可以佛系埋剩低個半
冇CO2其實可以生,但你支燈一定要有返咁上下
網上有外國人對比過有CO2同冇CO2既分別
簡單黎講,你種草係需要光、水、CO2黎做光合作用
當你光有100分,水有100分,但CO2得20分
種出黎D草就只有20分,咁你就會受限於最低個元素,種出黎唔夠好
所謂唔夠好係指唔夠綠、唔會冒泡。
而你有埋支CO2,就會變成100%了
燈你課啲RGB app控既
夜晚開弱純藍光
養啲基因改造瑩光班馬
都好靚架

雖然同咸缸無得比
Nemo完全係另一個level
我用呢隻

都買左成千幾蚊台幣
我果支千尋成千幾港紙
千尋真心貴(係香港同台灣都偏貴)
同埋算係幾好用個堆
頭先幫D蝦浸完鹽水搞左一輪
D蝦蛭冇晒了
想問下會唔會好似大和藻蝦咁惡 會食魚個缸得魚仔
z3好似會殺埋魚 蝦?
唔會
你驚跳缸好過,紅鼻主要死因係跳缸,特別有魚既魚缸
大和都只係夾到狀態差既魚,當屍體咁食
MJ aquascaping 都幾正
好似丹麥
thanks 巴打搵日就去買
大和如果食開蝦糧,就食少好多藻
仲會成粒擔走去一邊自己食
之前養親都係身體慢慢由透明變白 跟住就瓜柴
黑毛藻可以點搞? 用藥只係消滅曬硬景上果D, 水草上面宜家生到一粒粒黑毛球, 好似塵咁痴係到。
咁要睇下你個缸有咩問題
可能本身水質PH個D都有問題
好撚硬淨架喎
當年搬幾次屋,佢永遠係最遲死個隻
你可以試下放D黑殼蝦上去
佢地食到
槍蝦唔知得唔得,都可以試試
生物方法係最好
尤其係藻
唔知D蝦捱唔捱到幾日, 個缸長期28度水, 無水冷
28度應該還好,如果上30就應該會死了
如果你有風扇吹下可以降返一兩度掛?
係台灣
其實生物應該買唔到返黎
然後CO2電磁閥應該要自己換返220,有難度
呢邊好似得110買
你如果搵到220又寄唔到去香港,我可以幫你寄過黎,不過你俾返運費我
運費都唔平成舊水HKD
今次領支大炮影 要企開兩米幾遠去對焦

有少少「仆街中伏」既感覺

長輩圖 聽講係用黎降低NO3唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞