養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
咪撚聽樓主條傻鳩老點,你條魚有冇唔郁痴痴呆呆?如果唔郁就中左氯毒,而家啲人洗水缸加好多氯,你唔養水除氯就咁水喉水鬥魚都會死

真係中毒你搵啲煲過一樣嘅室溫水過返條魚去睇下會唔會醒返,聽天由命,新水劑你要跟返說明你缸水幾多落幾多,搞混佢等一個鐘可以耐啲就耐啲先放返條魚

咪用filter會吸鰭同水流會整到條魚好驚,鬥魚就咁養多啲吸屎食物殘渣keep水質,鬥魚鍾意舊水一星期換1/3水就ok,可以去買小榕綁住木嗰啲放入缸,同埋放啲得匿嘅陶瓷擺設俾佢
同埋自己買多個桶養水用,落完水劑最好放返一個星期
感謝師兄,其實我未買魚,因為我知道唔可以就咁樣養,所以想上黎學下野問清楚,唔想傷害一條生命。

想睇下其實係咪公司啲水唔得?因為上網搵極都無咁嘅現象,所以諗緊用蒸餾水養
今日無反公司,我係上網買嘅
套野係咁嘅樣(上網拎圖)

大約一格有10.5 cm x 8.5 cm x17 cm

同格離同事一人一格
痴缸邊啲泡係氯氣氣泡,你缸水放一個星期先落魚啦,要快嘅平平地買個打氣機打下啲水除氯都得,最緊要搞好缸水先買魚
咁細個缸你係條魚會唔會開心
所以諗住養條pk 個類 ,可以需要無咁大空間
鬥魚唔代佢可以咁細空間,睇下呢篇文章https://www.natgeomedia.com/environment/article/content-5134.html
其實蒸餾水係咪唔可行?🙏
明白嘅,咁我再研究下換一個咩魚缸好
會唔會係條鬥魚發情 發情都會有泡 你上網睇下鬥魚發情D泡係咪你個D,如果唔係既話就真係水質問題
鬥魚問題你即管問果條友
我唔理啦

你錄上幾頁就見到條白痴為左 1 pH係度癲狗亂吠
唔係用專業既pH probe跟本連果1 pH既誤差係無可能睇得出
好明顯睇得出你上面問係經驗唔多
搵多啲資料分析下

果條友就只覺得自己係o岩 唯我獨尊到 唔係佢果套就又屌人老點又傻鳩又剩
你信唔信佢 你自己負責啦

我就養左6年幾小型淡水魚同貴水草 幾個月米蝦
我就無養過鬥魚既
我係好心幫人搵下鬥魚用咩water parameter架姐
我未買魚㗎,諗住放啲水喺度除咗氯氣先,點知見到啲泡泡係缸邊唔散
無嘅,都明唔同人有大家嘅堅持嘅,我都多謝師兄比嘅意見🙏 條條大路通羅馬,其實大家都係為咗啲魚好姐
好簡單幾句
魚缸係一個ecosystem
魚蝦係會食野會屙屎既
食物同屎都係會影婚水質
想像你自己長期浸係個泳池食野屙屎唔出黎 你會點?

你個缸愈細 水質沖激就愈可怕
你能夠對抗呢樣野既野係換水 filter 同 硝化細菌
自來水有chlorine所以用蒸餾水係懶既方法 亦係有錢既方法
但佢係純水即係乜春都無 你係要落翻既保品
鬥魚要落咩保品 唔識

酸鹼度既野 鬼知你屋企條水喉有幾酸鹼?
香港 台灣 歐洲 日本 大陸 既水 度度都軟硬酸鹼唔同
就睇得出佢冇pH probe 同 buffer solution 同人嘈酸鹼係跟本唔識pH係咩黎

小小意見 最低限度
一尺缸 放過掛濾 買硝化細菌
落咩底沙/泥 自己搵下
你有公司蒸餾水可以用就go ahead
記住養水定義其實係養硝化細菌同除走有害物質
長開filter同打氣 等硝化菌養起個nitrogen cycle
開缸後七日換半缸水 第十日換25% 先好落魚
之後一星期 or 十日換15-25%水
硝化細菌落幾多跟指示做

你做足呢度既野 filter又唔係太廢 就OK架啦
缸愈細愈難玩 好易死魚
絕不建議新手玩細缸
鬥魚缸仲要超細你要好知你做緊乜野點養水先好玩
唔駛唔要個鬥魚缸住既 你玩好左都可以用架
咪理樓主條柒頭,自己睇返留言,幾個師兄都話佢知鬥魚係弱酸魚,條友搵外國網就話俾人知係鹼性魚,柒左唔撚認走去block人,串幾位糾正佢嘅人唔識咩係專業又講自己讀chem好撚威,連條魚咩品種要咩水質都唔識,google當養魚仲話自己六年經驗真係好好笑原來未養過鬥魚係度吠學人講ph值
你明白事理就好
係要有啲兒登仔走入黎踩人場搞到個post低質哂
好心想嘈交去cctoy嘈啦
水族咁peace既野都可以嘈一餐你地有冇咁大壓力
香港養水晶蝦定蘇蝦會輕鬆D
一個要降溫一個要加溫
應該係蘇蝦? 水冷同暖管應該係暖管易搞d掛
ps 鳩估
所以我無嘈
睇下蝦仔放鬆下唔好?
兩者都難 係水質要求兩邊唔同極端
不如用極火蝦試下手勢先?
養過極火
無裝過唔到第二個夏天
再開始想試其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞