養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
上一個post:
貼下你地個魚缸
https://lih.kg/2575758

好癲
難怪連屍都冇埋
想問吓有養草嘅話,可唔可以當俾埋魚食唔餵魚糧?定係都係要分開餵魚?
食藻 (algae) / 青苔既魚先得
人地食開肉既點樣走去食素呢?
但係我就咁係舖頭買一樽仔果d魚糧都唔似係肉

between, 紅綿燈得唔得?
美感
蟲肉魚肉搞成架
再乾左姐 咪唔覺囉
你試下比蝦糧 (藻) 咬完即刻嘔翻出黎

燈魚食肉
得啲嘴先個吸塵機咁果啲先食素
係咪即係清道夫?我有養一條,調轉咁問,咁佢又會唔會食晒我d草?
正常唔會
草同藻係兩樣野黎
爛左既死草可能會照食

小精靈係一定唔會食肉
黑線飛狐可能會食肉
thanks 清,我新手,想問多d問題,我想問如果我買左d水草種子想種,每日要開幾耐燈比佢?如果之後唔開燈d草係咪會枯死?d草會唔會自己不斷繁殖?
養過飛狐正賤種黎
係咁追我啲燈魚又搶糧食,
最嬲係佢自從食左糧之後就唔食藻
水草種子假的
燈 depends
你買陰性草 唔開燈/用垃圾燈/有少少陽光/室內光 應該唔死得 唔好全黑
你買陽性草就要買靚燈 廢燈佢會死
靚果啲要埋二氧化碳 肥料

草係會係咁生 剪頂再插入泥就新一枝草
陰性草生得好慢好慢 通常平平無奇 好處唔駛點理
陽性草生得快 通常靚 但你設備要課下金

種子唔識 可以問下其他巴打

燈開7-9個鐘好啦 再長啲會爆藻爆青苔
爆左黑毛藻呢個大佬你就麻煩

記住唔好哂陽光 or 好似上個post有位巴打話擺露台
個缸一個月唔駛要
lm
補充一下
燈 二氧化碳 呢啲high level野可以唔點理住
過濾同硝化細菌呢兩樣野點都要理
你買廢filter / 唔落菌 只會養幾多死幾多架姐

唔想交學費建議一步到位買濾桶 (某德國佬牌子)

新缸filter翻一星期 水要好清
先好考慮落魚 植物唔怕可以day 1
唔好信樽菌講 (add fish immediately)
玩蝦再high level啲建議問啲有經驗既蝦佬
話說水晶蝦真係好難搞
水硬D都會死
想學有關知識推介 Youtube channel

台灣:AC草影水族,我只是個養蝦的 (國語)
匈牙利: Green Aqua (英文)
日本:Wasabi Aquarium Channel (英文),ビバアクアVIVAAQUA(日文)
英國:MD Fish Tanks
小精靈無可能係騙局
小精靈好野黎
每個缸必備
成個缸淨係養垃圾魚就唔會係騙局
我個缸開始有黑毛,點算好
手meet走
換多啲水
減燈

落藥 要睇過諗過

最差就倒缸reset

黑毛太硬 魚蝦食唔到
啦啦蟹食到 但啲草會攬炒
如果冇草就可以用啦啦蟹?但我驚佢鉗我啲鼠魚
個爆seed缸放多支6.5w燈之後生得好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞