養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
ph筆
平價ph筆好多時唔準 除非你自己cal過
買盒test kit度會好d
所有pH probe冇buffer solution calibrate咁有等於無
你唔會知個數字真定假

你要比支液體係25度絕對等於pH 4 / pH 7 / pH 9
話比支野聽 而家先係pH 4 / 7 / 9
咁你先度到pH

買翻黎就咁隊落去 個數字基本上一定係錯
長鼻槍蝦正呀
新手筆直2-2.5k
想set一個12吋缸養蝦仔燈魚,鍾情迷矮類型草皮 + 青龍石沉木景
呢個筆直有無可能買齊設備?去邊買會比較抵?魚街好似所有野都幾貴下..

想請教下各位師兄知唔知係咩黎會不定時係岀水位到噴岀黎。已經洗過一次濾桶,過幾日又有返。p.s用緊eden 511 濾桶
唔會唔夠啦如果係細缸
不如話買完返黎需要控制水質
太細會好易收皮
都幾難
蝦魚一齊預餵魚
蝦又要冷水
迷矮要燈要CO2
菌膜 多數喺條膠喉入面
所以應該淨養蝦仔?
CO2 我有支樽同埋個電閥,燈有無話12吋揀咩W數先夠草皮?燈牌子重唔重要呢?燈應該係最貴既設備,地方問題所以都係大約12吋左右
燈其實最平
我之前都係同你一樣咁諗咁養
米蝦+燈,迷矮+迷牛毛,青龍石,沉木生野好快就掉左
12"缸好矮我用3支T5已經夠
但唔用冷水D迷矮同蝦過唔到夏天
多謝師兄解答,咁我再睇一段時間睇下會唔會好啲
養蝦唔好青龍石
我中左伏 希望大家唔好再中

迷珍要強光 要CO2

假設
缸 200
CO2 1200
燈 500
泥 120
Filter Ehiem compact 40 320

2440了

未有生物

應該要上到3K
或者養啲唔要CO2既草平啲
Thx ching
我有套Co2 樽加電閥可以用返,N年前玩到放棄放咗喺度
打算踏入冬天開返缸
想問下其實草有無講究?買金魚街啲膠袋草得唔得?定有啲好似貴啲外國貨咁用盒裝住嗰啲好?同埋我睇片啲人set 皇冠之類嘅草係唔插入泥 就咁卡係啲沉木度,咁樣係咪得架?
好快掉咗係成缸掉?
我自己覺得迷矮唔用co2都生到
有嘅話只會生得靚啲

如果你十二吋缸
其實放唔到幾多野
真係諗過度過先好
咁減翻千二就鬆哂 應該去得

膠袋草 大陸貨
唔多唔少 有菌有蟲有蝸牛 難避免

Tropica草 丹麥貨
丹麥佬既草同你檢哂疫 無腦隊落去就得
佢QC一定靚仔 貴幾倍
所以豐儉由人

大陸草要做檢疫
買完返去沖一沖
開桶水 車幾匙鹽落去
扔哂啲草落個桶浸廿四-四十八粒鐘
搞店沖翻水 種得
再驚既用藥房3%雙氧水代替鹽 落少少浸一粒鐘OK 但記得沖翻乾淨
唔包保死得哂 叫做減少囉

魚蝦你唔好做呢set野 死硬架

皇冠草係可以沉木既
我第一舊連木買Tropica 280蚊
第二舊買舊木 自己痴自己縛 一舊水搞店
自己痴縛鹿角苔同莫斯 種好係好rewarding 好靚

迷珍可以用無水開缸大法
老老豆豆 我以前都覺得迷珍已經好靚
但睇完烏拉圭草皮轉左軑
兩隻斑馬螺爬出缸自殺變左乾瑤柱 屌
好詳盡我鍾意成地草皮係咁冒bubbles 既感覺,去親魚街睇都係得個恨字,開缸對新手黎講真係好慢長同挑戰…
唔係好明魚蝦唔好做呢set野係咩意思?姐係淨玩蝦/魚比較好?
蝦如果想去蝦蛭可以用300毫升水配10g鹽
溝均到鹽溶晒
之後掉隻蝦落去一分鐘再拎返上黎
會殺死啲蝦蛭
最好落缸前望下有冇蝦蛭
落左缸要拎返上黎再搞會好麻煩

利申前排有蝦蛭搞左幾次
好麻煩
係,太逼其喺都唔好睇,概念上係想有舊木加皇冠之類堆係一邊,然後前後石,另一邊淨做草皮
其實唔用石用後景草得唔得
應該都得,我都係構思緊
有石個感覺自然啲咁
魚蝦唔好車匙鹽比佢食

咁細缸唔好 魚 + 蝦
揀一樣

魚會食蝦 燈魚咁細都會食蝦B
除非你好Q多草比到蝦里埋
當然你唔介意無蝦B都可行既

純蝦缸可以落兩條小精靈OK既
但蝦缸生態食物鏈斷左層 好難避免生蟲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞