養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
想問下有冇試過啲草有黑斑係水温過熱定枝燈太光定係會有其他原因呢
太少資料
比圖 溫度 開燈時間 有冇CO2 咩燈
LED真係完勝左T5HO
圖之後後補

温度因為冇水冷所以夏天基本都三十度以上
燈就illumagic x mini 晏晝12開到夜晩9點 唔係開足100% 大概最光都係70%

有co2

肥就tropica綠色嗰隻

會有黑斑情況主要係湯匙萍,耐左就會成塊葉都變色,好似枯左咁
燈試下 12-7pm? 減翻少少 想放工有燈睇就 4-11pm?
肥你落幾多? 綠色好似重肥黎 你好多草? 要減肥
有CO2 OK
最大獲其實係30度 講真乜春都會有問題
高溫好易高Ammonia同水草生長慢左 藻會爆多左
睇下有無計fix?
最平領個風扇吹水面
早嗰排已經調暗左枝燈,如果以你咁講我試下縮短個光照時間
草就差唔多滿曬,但經過炎夏好多都麻麻,通常夏天都減肥,大概一個禮拜落4ml,24吋缸,因為有排減肥太勁會搞到綠宮廷縮頂,所以都係會落返,但綠斑藻又會多返

基本上夏天都係咁捱啲莫絲又枯曬,以前啲血心蘭一到夏天就死死下,而家換左做印度芭蕉都唔係幾好,但至少唔會好似血心蘭咁死曬

因為間屋都勁熱,吹水而應該都冇咩用,最熱嗰排水温成三十三都有
不如整翻部水冷
水冷係咪好食電同大部同埋會唔會好嘈
你係兩尺缸?
Over 60L?

如果係電子式水冷算細 嘈都係風扇聲

如果壓縮機式就真係OK食電 同 幾大部 又重
同雪櫃冷氣機同原理
Over 60L應該要用壓縮機式
唔過60呀,但又要concern個濾水夠唔夠力,因為只係ista嗰隻細濾筒黎,仲要平放
細桶未必夠力
起馬要Eheim classic 250 即係2213
放地下
冇得放地下因為呢幾樣野所以一路冇加水冷平放好似好多都唔夠力
佢好似有option加pump
你講水冷?
上面果條link
今晩返去望望,但係咪普遍都係
本身都係LED但都差好遠

除非你有米買意粉/日本壓縮式水冷機
有一樣野要注意
水溫氣溫差 5-6度一定會有倒汗水 成個缸外壁都係
正常物理現象無辦法可以避免
你要預左呢樣野

啲有錢重課佬既解決方法係雙層玻璃中間真空
但玩到咁應該過四尺咸缸果啲痴線佬先會玩
倒汗水會唔會整濕枱/地會嘅就麻煩 因為屋企地板忌水
千尋真係唔錯,咁嘅價錢就算光衰都值,只可惜係大陸野,仲要用埋app就真係怕台灣野都ok ista嗰啲唔算太貴
少少啦 放定啲布抹缸
就好似你飲凍野呀 可樂罐呀 隻杯無可能唔濕
佢唔係缸內既水出左黎 係大氣水蒸氣有溫差所以變左做水
佢地得壓縮式?
我照用佢個app
app無領權限OK既
買埋個wifi hub變wifi remote control
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞