養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
https://www.bettacarefishguide.com/ideal-ph-level-for-betta-fish/#What_Is_The_Ideal_pH_Level_For_Betta_Fish

https://www.itsafishthing.com/ideal-ph-level-for-betta-fish/

比埋link比上面條友做reference
不過反正佢都唔識英文
咁鐘意我o岩你錯 咁你自己單機o岩爆佢
不如自己去google打 鬥魚 水質
咪撚成個傻閪咁用英文就自以為高尚好撚識嘢
鬥魚係鹼性人唔笑狗都吠
仲有頭先講嘅欖仁葉對鬥魚有咩用你聽過未見你視而不見
講養魚都可以嘈一餐,香港人真係好壓抑
根本冇人想同佢嘈,樓上都有人話鬥魚係弱酸性,糾正返佢,就發老皮又話自己讀chem又乜又物,仲學人開post教人養魚,痴撚線走先垃圾post
唔關香港人事
唔好拖人落水
有啲人既性格就係咁鐘意証明我啱你錯你on9聊交嘈
剩係識講用咩降酸
無諗過用咩水原本咩pH
用咩substrate做buffer
有無石同CO2 中和
然後鳩up人地讀死書
成個廢老咁

唔識就學下 睇下人地意見
邊有野絕對一個啱一個錯?
點養蝦養水幾耐 問十個隨時有十個唔同答案

佢咁鐘意落到6.5pH 條鬥魚爛尾咪佢既事
Btw 完全封鎖左佢
好憎呢啲聊交嘈既人
咁大個人基本互相尊重都唔識
compact 60 駁水冷?
do-able既
TECO啦
又靜又夠力

以一般國內所引進的Betta屬鬥魚來說,其原產於馬來半島酸性的沼澤或淺塘中,PH值在5.5~6.0之間,而且大多的迷鰓魚原產於赤道附近,故其飼養溫度略高於一般的觀賞魚類,溫度在攝氏28~32之間。
https://www.youtube.com/watch?v=mLNINquhlnE&ab_channel=EnergyHack
天然沼澤點都唔會7.0啦,唔係啲人點會話買欖仁葉俾鬥魚缸降酸,就係因為佢地天然原產地就係偏弱酸呀嘛
咁你咪落酸黑土囉 嘈乜鳩姐

法國BioDigest 硝化細菌
Danger果支調GH 我提自己
Cycle果支都係硝化細菌
我懶啲唔想係咁用testing kit
剩用TDS筆 同 pH meter
剩係紅橙黃綠藍果啲純色米蝦可以上到200ppm以上
但你如果想mix水晶蝦 有人話around 100ppm好啦
純水晶蝦<100 ppm

TDS ppm 因為咩溶於水既野都計
唔一定準 只能做相對比較

種浮萍去吸收阿摩尼亞 Ammonia NH3
理論上唔駛test 乜test 物
想問下你個浮萍環係邊買
4mm CO2 喉整個圈
再用6mm普通氣喉剪2cm 駁埋佢
我搵咗好耐呢個款都無原來係咁
新手想整/買個生態球擺公司
唔洗點打理 間唔中加啲營養液就得
有無介紹
鬥魚要鹼性
黑土係酸性
因為你教錯人囉專業
條傻鳩用google養魚架,同佢講都嘥鳩氣仲成班入黎聽佢老點養魚,連咩品種魚要咩水質都唔識學人講ph值,養魚同自己讀chem有乜關係自大到一個點
你仲想泥漿摔角幾耐呀?

有鬼佬source 教鹼性 我quote佢
你可以唔信 我無領支槍叫你做

上面條友on9在同我嘈 7.5 唔係鹼性 是但啦
你鐘意酸咪酸囉 鹼咪鹼囉
養死魚養病魚咪自己調節囉
個個屋企有pH meter咩? 煩膠
叫人睇ac草影水族,人地都係教用黑土欖仁葉降酸,自打嘴巴嘅死傻鳩
越細缸越難set up
真係想細細缸可以考慮下迷螯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞