養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
我唔係買紅鼻,不過應該之後會搵幾隻紅鼻入黎
其實大米蝦少少,唔係真係想像中咁大
不過真係唔好同D大條少少既魚混養,建議可以同斑節將一齊養
我個隻係普通槍蝦X5,個缸仲有20隻極火、8條節將、4條金三角燈、2兩女王燈(一男一女,成日搞野搞到成肚卵)
之前生絲藻頂唔順先買D蝦返黎,跟住食左兩三日已經食完
仲有三條小精靈、兩隻黑金剛螺同一條金鬍子
之前D蝦成隻唔見左,連屍都冇
原來係有幾條唔記得咩名既燈食左,隔離左佢地,D蝦就冇事,即刻沖佢地落廁所永別
咩係陰草?
我落左啲黑沙底,而家睇唔到啲屎吸唔到,有咩方法? 定其實唔洗吸?我有養幾條鼠
想種下草應該點好?

個魚缸超細,應該一尺都冇,就咁放左舊木係入面,同埋一個沉底草球
想問啲草球係咪就咁放係水底就得?我冇燈
比相黎
啲term唔準未必知你講乜
陰性草我上面講左係咩黎
第一二頁左右

屎其實唔駛吸
你有落菌 個系統完善就OK
但一尺缸都係其實你玩緊hard mode
一尺缸都冇
水草種子是騙人⋯⋯

度一度個魚缸係 23x 15x 18cm 咁大

草邊道有得睇邊啲陰陽?定要問鋪頭?

未落沙果陣日日都吸屎,唔吸啲屎會唔知去左邊

同埋咁細個魚缸,有冇咩濾水器推介下?

最後,大家點知啲水咩ph? 同咩魚咩草要咩ph?
邊度有斑馬魚買?

有無師兄都有養螯蝦
買親一半變蝦乾, 一半唔見左
陰陽多數睇顏色會估到 當然會有d例外
(陽) 紅 < 淺綠 < 深綠 (陰)

燈魚 鼠魚 水草多數係 ph6.5-7
孔雀要大過7
可以搵試劑 試紙 機度

貼返個缸同隻槍蝦先
度度都有
認真
好似幾好味
濾桶:Eheim Compact 40
剩玩魚pH通常唔多駛理
你落黑泥黎應該微酸 6.5-7
要知pH要買試紙or pH meter
草陰定陽只depends on你課金度
微課唔好玩陽啦 佢會死
班馬
啱啱係草影買個co2套餐送到
爽用緊
真係幾好
斑馬魚係魚界既白老鼠
比人研究基因改造
而家已經改到咩色都有
香港直情有公司專玩斑馬魚基因工程
我都係微課
而加個魚缸咁係咪夠晒?
剛剛死左一條熊貓小精靈
係咪養得唔好?
我建議你整翻個Compact 40
啲水養得好啲
咁之後交少啲學費

記住硝化細菌唔好慳 買靚少少 無咁易死魚

上面都有提及
養動物前養好水同細菌先
唔係掉咩入去死咩
植物唔計
濾桶Eheim Compact 40我用過
唔係想像中咁好用
EDEN 501、ISTA個D濾桶仔比較適合新手,都比E仔好用
E仔要大個種先係神器,細個D唔太建議
我都係黑泥底,但前幾日買pH紙TEST完話係7.5,跟住而家裝左CO2先變返6.5
所以真係要CHECK下

23X15X18CM其實細細地玩下就OK,香港始終唔多位,如果同屋企人住就更加少位用
一個細濾筒就夠,如果見到D魚會浮頭,你放多個氣PUMP就OK
有燈有泥就放D水草落去由佢自己生,最簡單可以放下金魚藻,長過頭就剪左佢
冇咩要求應該可以咁玩
我想問如果有養水草,個缸又無太陽到,咁每日應該開幾多個鐘燈?
5個鐘左右,最多開多一個鐘
7日換水一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞