養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
同問240L 水體,日日30度水溫依家
講真開冷氣啦
長開,但唔降溫
黑土用邊隻好?養鬥魚
鬥魚要鹼性
黑土係酸性
唔岩喎清
鬥魚弱酸-中性喎
What’s the Right pH Range for Betta Fish?

Betta fish do best when kept at a neutral pH of 7.0-7.5. They are tolerant of slightly acidic water as low as 6.5, though.
唔好點人鬥魚要酸性,6-6.5最好
咁我又搵到鬼佬source話唔係
你自己決定囉咁大個人

果啲烏拉圭草皮都個個唔同講法
Slightly acidic咪微酸囉

「鹼性水」指的是水的pH值較普通的飲用水偏䶨,pH值是測量物質的酸性或鹼性的數字, 其範圍為0到14。例如,pH值為2的物質是極強酸性,pH為13的物質是極強鹼性。正常飲用水通常為中性,pH為7,鹼性水的pH值通常為8或9。
They are tolerant of <== 佢地忍受到

Btw 我做呢行緊係知咩係pH啦

鬼佬教話落baking soda加pH添
你鐘意隊蒸餾水落去咪試下
條魚又唔係我既

圏住嗰啲位係比較明顯嘅位
咁咪即係中性到弱酸囉,你話條魚鹼性,成段嘢邊句有鹼性先,睇咁多片網全部都話酸性
魚街邊間有得買超白方缸30*30*30
諗住養蘇蝦
重新出發
唔係想串你
Do best when kept .... 7.0-7.5

最好keep 7至7.5
但佢地可以忍受酸到6.5
頂你真係唔識英文頂點?
有無成個缸睇下?
你點撚樣啫,最低去到6.5咪6.5-7.5,我都唔想串你,最多咪話中性,鹼你老母咩,唔識就上網搵啦

有冇聽過欖仁葉呀,鬥魚係鹼就唔會咁多人用佢降酸到6.5-7.2

傻鳩一條
7.01 - 7.5 係咪 alkaline呀?
大佬我讀chem架 同我講pH
日日對住呀

聊交嘈死去cctoy
咪搞我個post好唔好?

你覺得得就得 條魚唔係我既

果段英文咩意思唔該自己用下個腦 唔好係度死雞撐飯蓋
咁6.5係咪slightly acidic 呀?你咪同人講鬥魚係鹼性囉,俾笑嗰個又唔係我真係唔知邊個死雞撐飯蓋讀chem同你識唔識啲魚咩水質有撚關系,讀書讀壞腦
已封鎖會員 - 教你做特首
沖水 浸鹽水
最多加少少雙氧水 但記得沖翻走
唔好發神經用滴露
幾個鐘鹽水夠隊林細菌同寄生微生物
驚既就落少啲浸一晚
記得落缸前要沖乾淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞