養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區

999 回覆
8 Like 0 Dislike
應該等涼啲就買返啲小精靈 但而家好似少左賣
通常夏天會減肥 但見綠宮廷縮頂 所以都係加返

反而想問下知唔知有冇紅嘅前草又或者唔係綠色嘅前草?想加啲喺石同石之間 點綴下
Eheim classic 咩咩咩 睇筆直 600-900
再重課 千幾都有
我又真係誤打誤撞有隻紅草變左冷地 但我唔知佢咩名
咁我一星期換一之紅草算啦
係喎
認真答 最好係睇番自己屋企啲水係酸定鹼再

慢慢配泥個啲,屋企水都有唔同ph 大家睇多

啲資料,上網有時講都唔一定岩 我新手個時都

成日上網睇比人老點 自己玩得多就會有經驗

利申:新手中過工具魚伏 靠經驗達至生態平衡

先係最重要
有個18x14x20cm細缸 師兄們有冇建議養咩好?
真係好撚好用,我個崗換左之後淨係兩星期抽少少水出黎,加返啲新水就ok,
啲水清到仆街
2,3個月先洗一下個桶仔,
即時覺得之前用左果個濕鳩濾水器,
一個星期成套野拆開洗一次,又要捽走啲青苔勁on9,浪費左唔少生命
養草

太細啦 會屙屎既野都難搞
有位又夠錢真係一步到位就最好
冇就退而求其次
濾桶仔都唔係唔好,佢都有好處既(夠細)
濾桶仔都未必唔好用
同埋要睇你個缸有乜,有唔同選擇既
鬥魚同鬍子可唔可以混養
有邊隻檢查GH既野平得黎 簡單易用
Ching間屋好似好大
想問下co2樽個樽頭同錶頭係咪有唔同規格嘅接口?
我睇台灣有時寫咩英規唔知咩規咁
香港買個d冇咩點提
定基本上點買都上到?
你問店可能好啲
想當年Eden 501轉去Eheim 2213
果隻2213仲要係二手
已經兩個唔同宇宙
始終石英球既量愈多一定愈好
Surface area極大可以藏到愈多既硝化細菌
始終魚缸過濾係大部分生物過濾 少量物理過濾
明左呢個道理你就知大部份外掛壁既薄filter都係哂鳩氣
你要對付係啲動物既屎 就係個nitrogen cycle
唔用菌分解啲屎 點都會比啲屎毒死
一千幾百D冷水有冇用
20L缸想養水晶蝦
以前養水草米蝦無冷水過唔到夏天
有 36L 虹用緊
果啲叫電子式水冷 冇壓縮機
但留意只降到六度左右 唔好expect 33度變23度
電子式 - 半導體製冷片原理

平 可以細舊啲輕啲
而家啲掛頸式冷氣機都係呢個玩法
但唔降得幾多度 細缸<60L 應該夠用

壓縮機式原理

貴 大舊 好重
雪櫃冷氣機都係呢個玩法
原理我知
壓縮機就唔會買
電子好多人話又嘈又廢
未用過又唔敢試
長知識

之前有一排係咁嘗試洗個掛壁filter嘅周期,諗住搵個最適合養菌同埋減少藻嘅平衡,
點試都係keep 住死魚,
又換糧,又換草都係咁

一換左個ehiem 先發覺之前所有做嘅野都係多鳩魚的
而家用左半年先死過一條魚
嘈係因為風扇 製冷過程唔會有嘈音
你夠膽可以拆開佢換隻貓頭鷹扇 實唔嘈
佢原本把雞扇係嘈架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞