[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (38)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有睇過少少 Chill Club 6月音樂會 同 少少 ian x jay fung 個show 嘅 live 片,
我覺得ian唱歌係無乜靈魂,係唱到首歌出嚟,但係無咩感情咁
唔知係咪關首歌嘅題材同佢本身嘅唱歌方式事
反而幾欣賞佢作為偶像派都咁堅持個人風格
不過受眾就一定越嚟越窄,商業考量上viutv之後會唔會繼續俾佢行哩條路都好難講,咁就趁仲有空間時做盡佢

利申:冇乜點聽狂人系列
佢好重鼻音,聽佢唱神奇的糊塗魔藥好沉重
但係明明首歌應該好輕鬆
Ian live好唔穩
但幾欣賞佢創作 佢有份寫啲solo歌真係唔錯
jer第一年啲歌我已經覺得油,但呢個係佢style,個人喜好,佢唱cover用少啲哭腔係好聽嘅
ian就係聲靚,聽得舒服啲,但技巧變化無jer咁多,live令人擔心
Ian係軟
Jer係硬

即係私人嘅風格適合唱啲柔和少少嘅歌或者慘少少嘅歌都ok
但係Jer呢就適合激昂一啲可以唱啲控訴性質比較強或者個人風格比較歇斯底里嘅歌
mike出4首今年
邱比特係太失敗903只播左二十次,再搵jc合唱
同jc 合唱個ver 幾好聽
就咁睇段字其實係無答到有冇拍拖
鯨落其實值得有獎
呢首暫時係lan最佳作品
可惜呢首歌出果時比人屌到仆街
又話唔知佢份詞寫咩
佢啲詞仲勁過造飯謙
的確詞係有好多進步空間嘅
但第一次寫黎講就絕對合格嘅
希望佢可以多d鑽研下
冇技巧冇感情仲要成日走音佢出嚟唱歌係咪對自己冇要求純sell 樣
認同 第一次寫嚟講絕對唔差
睇得出佢有俾心機寫
想用啲靚字(e.g. 繾綣、擱淺)
但用得多有啲堆砌feel
明佢想寫嘅意景 但用字未夠精鍊
佢首背伴都係自己作曲填詞 不過冇乜宣傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞