[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (38)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
無話有關係,但唱作歌手長期計比較易保持歌曲質素

軒公當年唱作四小強之一,點會唔係唱作頂多你話創作未夠突出
作品
諗左好耐先醒起
佢地一齊拍戲,都有原因合唱
華納除咗MC 仲要谷埋gigi 兩個鬥搶quota
大國棄咗肥仔全力谷Edan 明明暑假檔肥姜係比較好嘅一首 但係榜都冇上過 所以edan quota多啲都正常 公司捧人方法唔同加903親mirror
我覺得唱得嘅話,作唔作到都唔緊要,因為佢哋本身應該有一定鑑賞能力,或者好似你咁講,有合作開嘅勁班底配合

相反,自己作有時會唔清楚自己把聲可以去到咩位/作得太難唱反而自己炒車,所以做到歌神/天皇級嘅都唔等於一定要識創作

加場仲可以搶飛
學友 Eason已經係上一代
新一代要做到創作上限最高,唔計家謙依d, gem同方大同創作力公認強 就算大家未必buy佢地曲風

ian都叫創作幾好,MC訪問都話創作剛起步但我地fans都支持佢
好彩係我自己開 輕鬆搶到
小克回港

又嚟
六棵搖錢樹?
好心就比佢哋休下啦,一係就比佢哋專心出歌+開show,得閒先接廣告
一係就淨係chur廣告,加出兩三首歌
依家又chur廣告,又開show,又chur歌,想做死佢哋咩
姜濤都頂唔緊啦,仲搞
想人地做多啲早收山
新一代唔識創作,會俾人當異形
咁咪幾好
以後鏡仔繼續一齊開show
唔好黐去其他歌手度搞到飛都搶唔到
但舊年華納都夠quota谷dear jane, 牙醫,陳雷
*蕾
音樂以外發展過多影響晒音樂嘅quality 明明瞓返個好覺,俾佢哋休息多啲都不至於首首歌都走音走足大半首

偏偏要chur到佢哋盡,佢哋俾人笑唱歌難聽、廣告從業員等等其實公司都要負好大責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞